Drágulás következik a használtautó piacon

Világgazdaság2010. november 8. 10:32

Mivel az emberek nemigen vesznek új autókat, a régieket sem akarják eladni. Ebből kifolyólag a használtautó piacon hiány keletkezett, és 2010-ben több használtautó-kereskedés is megszűnt. A kínálat szűkülése következtében emelkedni fognak az árak - írja a Világgazdaság. 

Az ország legnagyobb használtautó-kereskedő hálózata, a Weltauto is bezárt 11 értékesítő pontot az idén a készlethiány végett. Horváth Zoltán, a Weltauto igazgatója szerint az sem könnyíti a kereskedők dolgát, hogy manapság nehéz forgóeszközhitelhez jutni. A pénzintézetek sok esetben nem fogadják el az autót fedezetként, csupán a piaci érték 40-50 százalékára rugó hitelt nyújtanak, ami miatt alacsony a készlete a kereskedéseknek.

A legjobban a két-három éves, jó állapotú és maximum hárommillió forintba kerülő autókat veszik meg. De nagy az érdeklődés a 600 ezer forint alatti, 10-12 éves, középkategóriás járművek iránt is. Ezeket az autókat rögtön, készpénzben ki is fizetik. 

A tulajdonosok azért sem szeretnének megválni autóiktól, mert többségében olyan kedvező hitelfeltételek mellett vásárolták őket, amilyeneket ma nem lehet kapni; valamint a forint gyengülése miatt a devizában felvett hitel összege sokaknál meghaladhatja az autó forgalmi értékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címkék: