Drasztikus visszaesés a magyarországi luxusautó eladásokban

Pénzcentrum2010. április 20. 11:02

Az alacsonyabb kategóriákhoz képest a prémium kategóriás autók magyarországi piaca viszonylag válságálló volt 2009-ben. Az idei első negyedéves autóértékesítési adatok azonban a luxusautók körében is drasztikus visszaesést mutatnak.

Kevésbé érintette eddig kellemetlenül a prémium kategóriás autókat értékesítő kereskedéseket a válság, mivel a szigorodó hitelezési feltételek kisebb arányban jelentettek akadályt a vastagabb pénztárcájú ügyfeleiknek. A legfrissebb, 2010 első negyedéves autóeladási statisztikák azonban azt mutatják, hogy a prémium márkák iránti kereslet is kifulladni látszik - írja a Napi Gazdaság.


A legkisebb visszaesést az Audi eladásai szenvedték, de jól jelzi a helyzet súlyosságát, hogy még a négykarikás márkánál is 30%-os volt a csökkenés 2009 azonos időszakához képest. A prémium kategóriás olasz márkák eladásai kivétel nélkül 50% feletti visszaesést mutattak, és szintén 50% felett zsugorodott itthon a Mercedes is.

A kategóriából kimagasló négy luxusmárka (Audi, BMW, Mercedes, Lexus) keresleti sorrendje az első negyedévben nem változott 2009 egész éves eladásaihoz képest, az alacsonyabb visszaesésnek köszönhetően azonban az Audi a három vetélytárssal szemben előnyre tett szert a piacon. 2009-ben összesen 1141 darab Audi, 1100 BMW, 989 Mercedes és 234 Lexus talált gazdára Magyarországon. Ezekkel a számokkal - az idei első negyedéves számokat figyelembe véve - vélhetően mind a négy márkánál kiegyeznének 2010-ben is.

Korábban: A legnépszerűbb luxusautók - Itt a LISTA!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A teljes magyar autópiacon egyébként szintén lehangoló volt a kereslet, a kereskedéseknek mindössze 10 200 újautót sikerült eladni három hónap alatt. Ez pedig nem abba az irányba mutat, hogy az év elején prognosztizált 60-70 ezer darabos újautó-értékesítési mennyiség elérhető lesz 2010-ben.

Címkék: