5 ok, amiért nem éri meg hibridet venni!

Pénzcentrum2010. április 2. 05:40

A kedvező fogyasztás és az alacsony káros-anyag kibocsátásnak köszönhetően különösen a japán és az amerikai autópiacon egyre nagyobb teret hódítottak a hibridek az utóbbi években. Tavaly voltak olyan hónapok, amikor hibrid modell végzett az eladási listák élén, a Forbes magazin ennek ellenére felsorakoztatott néhány okot, ami miatt nem mindenkinek éri meg hibridet venni.

A magazin szerint a hibrid modellek az akkumulátoros technológia következtében jóval drágábbak, mint a hagyományos meghajtású autók. Ez a különbség a tengerentúli modellkínálat esetében átlagosan 10 ezer dollár, de például a Lexus LS hibrid 40 ezer dollárral drágább, mint a modell hagyományos meghajtású változata.

A lapban példaként említett Mercury Milan hibrid átlagfogyasztása főúton csak fél literrel jobb 100 kilométeren, mint a modell nem hibrid változatának, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy városban sokkal nagyobb a különbség. Meg kell említeni, hogy a piacon jelen vannak olyan hagyományos meghajtású modellek, melyek kedvezőbb fogyasztási adatokkal rendelkeznek, mint a hibridek.

Különösen igaz ez a dízel meghajtású modellekre, melyekre a tengerentúlon az egyik legjobb példa a Jetta TDI, mely olcsóbb, mint a hibridek, ugyanakkor 7 liter alatti az átlagfogyasztása.

A hibridek az elektromotor mellett benzinmotort is használnak, vagyis hozzájárulnak a levegőszennyezéshez és az olajfogyasztáshoz, de a tisztán elektromos meghajtású autók legalább háromszor annyiba kerülnek, mint a hibridek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hibridek a küllemükkel sem varázsoltak el sok autóst. Az akkumulátorok nehezek és sok helyet foglalnak. Ezek a járművek olyan kiegészítő elemeket is tartalmaznak, amelyek miatt a hibridek tulajdonosai sokszor azt sem tudják, hogy mit látnak, amikor felemelik a motorháztetőt.

Az autógyártók a fejlesztések révén a következő 5 évben átlagosan 15-20%-kal kívánják csökkenteni a kínálatuk átlagos fogyasztását és károsanyag-kibocsátását. Ezek a hatékony eco-motorok, folyamatos konkurenciát jelentenek a hibrideknek.

Címkék: