Nem lesz hibridautó, szélerőmű? Kizsákmányolják a Földet!

Pénzcentrum2009. augusztus 31. 13:32

Ki nem találnák, mi viszi el a világ ritka fémeinek nagy részét: a Toyota Prius, a világ jelenleg legkelendőbb hibrid gépjárműve.

A Toyota Prius benzin-elektromos hajtásának köszönhetően elsősorban az alacsony fogyasztásáról közismert, s csak kevesen tudják, hogy a Föld néhány igen ritka ásványi kincsét rejti a motorháztető. A gyártás azonban leállhat, ha elapad a kínálat. Kína, a legnagyobb forrás ugyanis a kereslet növekedésével párhuzamosan korlátozza a kivitelt.

Ha nem sikerül új lelőhelyeket találni, néhány éven belül a periódusos rendszer 15 elemére kiterjedő ritkafám-kereslet évi 40 ezer tonnával fogja meghaladni a kínálatot. Egyelőre csak egy jó hírt kaptak a felhasználók: 2012-ben újra kinyit egy korábban már bezárt kaliforniai bánya.

A hiány leghamarabb a 60-as rendszámú neodimiumból állhat be, melyre égető szükség van a nagyteljesítményű, ám szuperkönnyű mágnesek készítéséhez, melyeket a hibridek elektromos motorjában használnak. Ugyanezt az anyagot nem csak a konkurens hibridekben használják, de a szélerőművek generátoraiban is.

Ugyanezen a ponton használják az autókban a terbiumot és a diszpróziumot is, melyek ahhoz szükségesek, hogy az neodimium ne veszítse el mágneses tulajdonságait magas hőmérsékleten sem. A lantánt pedig a gépjárművek akkumulátoraiban használják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közeljövőben várhatóan mind a szélerőművek, mind a hibrid autók iránti kereslet meredeken fog emelkedni, ám egyáltalán nem biztos, hogy a kínálat eleget tud majd tenni ennek. Mivel Kína elkezdte felhasználni a saját maga által kitermelt ritka fémeket, a gyártók elkezdtek vadul új forrás után kutatni. Bár a Toyota maga nem kommentálta a forráshiányról szóló híreszteléseket, bennfentes forrásokra hivatkozó iparági blog úgy tudják, hogy a gyár Kanadában és Vietnámban nézelődik utánpótlásért.

Címkék:
hibridautó,