17 °C Budapest
Electrical powerlines on cloudy day

Nincs ok pánikra? Durván kilőtt a magyar áramtermelés, így állunk most

2022. augusztus 12. 11:33

2022 májusban több mint ötödével emelkedett a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos bruttó hazai villamosenergia-termelés pedig 11,5%-kal nőtt az előző év májusi adatokhoz képest. 

Az országos primerenergia-termelés 2022 májusában 33,35 PJ volt, amely 2,47 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,11 PJ-lal, az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,21 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,13 PJ-lal csökkent, míg a nukleáris forrásból származó 2,94 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. május hónapban 74,23 PJ volt, amely 3,14 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest – írja közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). 

A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,52 PJ-lal, a fosszilis energiahordozóké 4,54 PJ-lal és az egyéb nem megújuló energiahordozóké 0,21 PJ-lal mérséklődött. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz felhasználása csökkent, míg a szén és széntermékek, valamint a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 15,295 PJ volt, amely 30,1%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 májusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 879 GWh volt, amely 2,6%-kal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest. A bruttó villamosenergia-termelés 3 052 GWh volt, amely 11,5%-kal magasabb, mint 2021 azonos hónapjában és amely a legmagasabb május havi termelt mennyiséget jelentette 2008 óta.  A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 23,1%-kal emelkedett, míg a fosszilis alapú 10,2%-kal, az egyéb forrásból termelt villamos energia 22,3%-kal csökkent az előző év májusához képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 20,7%-kal emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 73,3%-át a napenergia, 17,6%-át a biomassza forrás, 4%-át pedig a szélenergia biztosította.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?