Egyre több embert fosztanak ki a kiberbűnözők: szigorításokra készül az EU

Egyre több embert fosztanak ki a kiberbűnözők: szigorításokra készül az EU

MTI
2021. október 29. 21:09

Egyre több embert ér kibertámadás, így nem meglepő, hogy au Európai Bizottság javaslatokat tett arra, hogyan lehet a vezeték nélküli eszközök biztonságán javítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az európai piacon elérhető vezeték nélküli eszközök kibertámadásokkal szembeni biztonságának javítására, a javaslat célja, hogy minden vezeték nélküli eszköz - köztük a mobiltelefon, az okosóra, táblagép, a fitneszkövető és a vezeték nélküli játékok sora - biztonságos legyen a felhasználó számára

A pénteken elfogadott, a rádióberendezésekről szóló irányelvre vonatkozó, felhatalmazáson alapuló jogi aktus a kibertámadások elleni védelemmel egyidőben biztosítja a magánélet és személyes adatok nagyobb fokú védelmét, megelőzi a pénzügyi csalást, valamint jobb ellenálló képességet biztosít a kommunikációs hálózatok számára. Az új kiberbiztonsági követelményeket a gyártóknak figyelembe kell majd venniük az érintett termékek tervezésekor és gyártásakor.

A bizottsági közlemény Margrethe Vestagert, a digitális korra felkészült Európáért felelőst idézte, aki a javaslat részleteit ismertetve elmondta: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek megakadályozzák a kommunikációs hálózatok károsítását, illetve azt, hogy az eszközöket weboldalak vagy más szolgáltatások működésének megszakítására használják.

Az eszközöknek képeseknek kell lenniük arra, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék az elektronikus fizetésekkor előforduló csalások kockázatát. Például a csalárd tranzakciók elkerülése érdekében biztosítaniuk kell a felhasználók hitelesítési adatainak jobb ellenőrzését.

A személyes adatok védelme mellett különösen hangsúlyos az új jogszabályban a gyermekek jogainak védelme: a gyártóknak például új intézkedéseket kell bevezetniük a személyes adatokhoz történő jogosulatlan hozzáférés vagy azok jogosulatlan továbbításának megakadályozására - közölte Vestager.

A felhatalmazáson alapuló jogi aktust az unió kibertámadásokkal szembeni ellenállóképessége javításáról szóló jogszabály fogja kiegészíteni, amely még több termékre, illetve a termékek teljes életciklusára ki fog terjedni - tette hozzá közleményében az uniós bizottság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?