-1 °C Budapest
Egyre több embert fosztanak ki a kiberbűnözők: szigorításokra készül az EU

Egyre több embert fosztanak ki a kiberbűnözők: szigorításokra készül az EU

MTI
2021. október 29. 21:09

Egyre több embert ér kibertámadás, így nem meglepő, hogy au Európai Bizottság javaslatokat tett arra, hogyan lehet a vezeték nélküli eszközök biztonságán javítani.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az európai piacon elérhető vezeték nélküli eszközök kibertámadásokkal szembeni biztonságának javítására, a javaslat célja, hogy minden vezeték nélküli eszköz - köztük a mobiltelefon, az okosóra, táblagép, a fitneszkövető és a vezeték nélküli játékok sora - biztonságos legyen a felhasználó számára

A pénteken elfogadott, a rádióberendezésekről szóló irányelvre vonatkozó, felhatalmazáson alapuló jogi aktus a kibertámadások elleni védelemmel egyidőben biztosítja a magánélet és személyes adatok nagyobb fokú védelmét, megelőzi a pénzügyi csalást, valamint jobb ellenálló képességet biztosít a kommunikációs hálózatok számára. Az új kiberbiztonsági követelményeket a gyártóknak figyelembe kell majd venniük az érintett termékek tervezésekor és gyártásakor.

A bizottsági közlemény Margrethe Vestagert, a digitális korra felkészült Európáért felelőst idézte, aki a javaslat részleteit ismertetve elmondta: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek megakadályozzák a kommunikációs hálózatok károsítását, illetve azt, hogy az eszközöket weboldalak vagy más szolgáltatások működésének megszakítására használják.

Az eszközöknek képeseknek kell lenniük arra, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék az elektronikus fizetésekkor előforduló csalások kockázatát. Például a csalárd tranzakciók elkerülése érdekében biztosítaniuk kell a felhasználók hitelesítési adatainak jobb ellenőrzését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A személyes adatok védelme mellett különösen hangsúlyos az új jogszabályban a gyermekek jogainak védelme: a gyártóknak például új intézkedéseket kell bevezetniük a személyes adatokhoz történő jogosulatlan hozzáférés vagy azok jogosulatlan továbbításának megakadályozására - közölte Vestager.

A felhatalmazáson alapuló jogi aktust az unió kibertámadásokkal szembeni ellenállóképessége javításáról szóló jogszabály fogja kiegészíteni, amely még több termékre, illetve a termékek teljes életciklusára ki fog terjedni - tette hozzá közleményében az uniós bizottság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?