2 °C Budapest

Igazi ritkaságra bukkant a lomok között: milliókat kaszált a hagyatékkal

2017. május 25. 13:00

Mindenkivel előfordulhat, hogy meghal egy hozzátartozója, és megörököl egy ingatlant, tele az elhunyt holmijával. Ilyenkor nehéz kiszúrni, mi lehet az adott tárgyakból az, ami még értékes, és mi az, ami hasznavehetetlen. Mutatjuk, hogyan lehet a leggyorsabban megtalálni a lomok közül azt, ami még pénzzé tehető, és hogyan szabadulhatunk meg a legköltséghatékonyabb módon a kacatoktól.


Bárkivel előfordulhat, hogy egy idősebb rokona meghal, és  megörökli az elhunyt lakását, tele mindenféle holmival. Bútorok, könyvek, dísztárgyak, konyhai felszerelések, ruhák - óriási feladattal találják tehát szembe magukat az örökösök. Egyrészt laikusként fogalmuk sincs, a rengeteg tárgy közül mi az, ami még értékes, amit pénzzé lehetne tenni. Másrészt, amíg ki nem ürítik az ingatlant, az folyamatosan csak viszi a pénzt: a rezsit továbbra is fizetni kell, és amíg tele van az elhunyt használati tárgyaival, nem tudják sem kiadni, sem eladni.

Mit tegyünk?

Ha az interneten hagyaték felvásárlással foglalkozó céget keresünk, több mint 22 ezer találatot kapunk. Sokan vállalják, hogy pénzért mindennemű hagyatékot, örökséget, teljes háztartást felvásárolnak és lomtalanítják a lakást. Mielőtt azonban megbíznánk valakit és fizetnénk is neki, hogy kiürítse az ingatlant, érdemes felhívni néhány antikváriumot, antikvitást, hogy felbecsültessük, van-e bármilyen értékes holmi a lakásban.

Ezzel nem veszítünk semmit, csak nyerhetünk: a legtöbb cég és szakember ugyanis ingyen elvégzi az értékbecslést.

Ha a becsüs talál valamit, a helyszínen árajánlatot tesz, sőt, a legtöbb esetben, ha sikerül megegyeznie a régiségkereskedőnek és az örökösnek, segítenek a teljes hagyaték elszállításában is.

"Ha tudjuk, hogy az elhunyt szenvedélyesen rajongott a könyvekért, szerette a festményeket, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki ingyen felméri, mi az, ami értékes, és tudja, mit, hol lehet értékesíteni" - mondta a Pénzcentrumnak Németvölgyi Antikvárium alapítója, Németh Balázs. Szerinte egyébként minden esetben érdemes antikvitások és antikváriumok segítségét kérni.

"Ha 5, egymástól független cégtől érkező szakember is azt mondja, nincs semmi, amiért pénzt adnának, akkor érdemes olyan céget felhívni, akik lomtalanítással foglalkoznak" - mondta. Annak ellenére, hogy az örökösöknek az értékbecslés semmibe se kerül, és sokat nyerhetnek vele, kevesen fordulnak szakemberhez.

Németh néhány héttel ezelőtt például egy lelakott, kacatokkal teli lakásban bukkant rá egy Weöres Sándor, valamint egy másik, Tamási Áron által dedikált könyvre - pedig amikor beléptek, nem sok esélyt látott rá, hogy találnak ott bármilyen értékes holmit. Ezeket például ő néhány tízezer forintért tovább tudja adni gyűjtőknek, de ha esetleg egy József Attila által dedikált kötetet találnának valahol, akkor milliós bevétel üthetné az örökös markát. Ilyen értékes könyvritkaságokat persze ritkán találnak, de van rá példa.

Sok a kókler, bevett gyakorlat, hogy a hagyatékfelvásárlással foglalkozó cégek egy klasszikus - akár több ezer darabból álló - házi könyvtárért nagyjából százezer forint körüli összeget adnak

- mondta a Pénzcentrumnak Jakó Csaba, aki Szegeden vezet egy antikváriumot. Épp ezért ő is azt javasolja, minél több szakembertől kérjünk értékbecslést. "Előfordult már, hogy valaki a segítségemet kérte. Kiderült, potom pénzért felvásárolta a hagyatékot, aztán több céget is felkeresett, időt és energiát nem spórolva, hogy értékbecslést kérjen. Szinte minden hagyaték rejt valamilyen kincset.

Ha az örökösök gyorsan és meggondolatlanul továbbadnak az örökségen, könnyen megeshet, hogy az kaszál majd nagyot, akihez a hagyaték került, az örökösök pedig tíz-, de akár százezreket is bukhatnak"

 - mondta Jakó. Ő egyébként általában a helyszínen, a házi könyvtár felmérése után szokott  ajánlatot tenni. Az árat úgy határozza meg, hogy felméri a könyvek eladási árát darabonként. "A szótárak, informatikai könyvek vagy pedagógiai könyvek eladhatatlanok, és ugyanez igaz azokra a könyvekre, amik annak idején százezres példányszámban jelentek meg. Például ilyen a Gőgös Gúnár Gedeon, de Berkesi András vagy Szilvási Lajos könyvei is. Ezeket én el szoktam adományozni rászorulóknak" - mondta.

Ellenben a korábban  betiltott, nyilas, náci tematikákat feldolgozó könyveknek, a vadászattal kapcsolatos könyveknek kiterjedt gyűjtői körük van, ezektől gyorsan meg lehet szabadulni - mármint azoktól, amelyeknek forgalmazását nem tiltja ma is jogszabály. Ugyancsak jól járnak az örökösök, ha az elhunyt rajongott a filozófiáért - a klasszikusok és a modern filozófiai témájú könyvek is sokat érnek.

Kiemelte, manapság megnehezíti az értékbecslők dolgát az, hogy az örökösök túlságosan sokra becsülik az örökölt könyvek értékét. "Ha rákeres valaki az interneten egy könyvre, több apróhirdetési oldalon is megtalálhatja azt, de míg az egyik helyen mondjuk ötszáz forintért, máshol ezerért, megint máshol hatezerért kínálják ugyanazt" - magyarázta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bútorokkal, dísztárgyakkal, családi porcelánnal ugyanaz a helyzet, mint a könyvekkel. A régiségkereskedők többsége ingyen házhoz megy és felméri a tárgyak értékét. Van olyan budapesti cég, ami akár vidékre is hajlandó elmenni, és ha sikerül megegyezni az örökössel, a teljes hagyaték elszállításában segédkeznek. A Bider Antikvitás azt javasolja az örökösöknek, fényképezzék le azokat a dolgokat, amiket értékesnek ítélnek, majd küldjék el a fotót. Az alapján egy régiségkereskedő már fel tudja becsülni, érdemes-e foglalkozni a hagyatékkal.

Ugyanilyen szolgáltatást nyújt az országos lefedettségű hálózat, a BÁV is. Honlapjukon azt ígérik, ha valaki elküldi nekik e-mailen kerezstül az értékesíteni kívánt műtárgy fotóját, ők két munkanapon belül ajánlatot tesznek. Amennyiben az ajánlat felkelti az eladók érdeklődését, a BÁV becsüsei személyesen is megvizsgálják a tárgyat vagy ékszert, és utána tesznek végleges ajánlatot.

Mit tegyünk, ha nem rejt értékes holmit a hagyaték?

Németh Balázs azt javasolja azoknak, akiknek a nyakukba szakadt bútorokkal, értéktárgyakkal teli ingatlan az értékbecslők szerint nem rejt kincseket, hogy szervezzenek lakásvásárt - így a bútorokért, konyhai eszközökért és műszaki cikkekért is kaphatnak némi pénzt és a szállítással sem kell bajlódni.

Gondot jelenthetnek a ruhák, ágyneműk is. Ha meg akarunk tőlük szabadulni, és némi pénzt is szeretnénk velük keresni, érdemes megpróbálni a minőségibb, illetve az alig, vagy egyáltalán nem használt darabokat eladni az online apróhirdetésekkel foglalkozó portálokon. Ennek árnyoldala, hogy a dolog időigényes és túl sok pénzre nem is számíthatunk.

Ha a lakásvásár szervezése mellett döntünk, előtte mossuk ki, vasaljuk ki a ruhákat, ágynemű-huzatokat, és megpróbálhatjuk eladni azokat is, de nagy nyereségre itt se számítsunk.

Sokakban merülhet fel a gondolat, hogy elajándékozzák az elhunyt által korábban használt ruhaneműket, cipőket, hálózsákot, ágyneműket. Viszont ha így döntünk, fontos tudni, hogy a legtöbb segélyszervezet nem tud segíteni a szállításban. A Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt válaszolta, minden adománynak örülnek, de kérik, hogy

olyan tárgyakat, bútorokat, ruhaneműket ajánljanak fel az emberek, amiket az adományozók maguk is szívesen látnának otthonukban, szívesen hordanának.

"Az esetek nagy többségében azonban a családok összekeverik a jótékonykodást a lomtalanítással, és az értéket nem képviselő, kidobásra szánt, eladhatatlan hagyatékot próbálják a segélyszervezet gondjaira bízni. Ez azt eredményezi, hogy a segítő szervezetekhez használhatatlan, javítást igénylő adományok érkeznek. A negyvenéves molyrágta viharkabát, a kicsit lyukas farmer nadrág vagy a szétmállott kárpitú puff nem alkalmas arra, hogy egy családnak segítséget nyújtson, javításra, felújításra pedig a szervezeteknek nincs szakemberük és a célra nem tudnak költeni" - mondták.

Kell-e adózni, ha eladjuk az öröklött tárgyakat?

Nem számít gazdasági tevékenységnek, ha valaki csak saját megunt, elhasználódott, feleslegessé vált, megörökölt dolgait eladja akár a neten, akár egy antikváriumban. Ilyen esetben a személyi jövedelemadó ingó értékesítésre vonatkozó szabályai érvényesek - közölte megkeresésünkre a NAV.

Ha az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó összes jövedelem nem több 200 ezer forintnál, nincs adófizetési, sem bevallási kötelezettség. Ha viszont az eladott tárgyakból származó jövedelem meghaladja a 200 ezret, akkor a teljes jövedelmet be kell vallani, de a 200 ezer forint feletti rész után kell a jövedelemadót megfizetni. Az ingó értékesítéséből származó jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm