13 °C Budapest

Ez nem a Quaestor: a befektetés, ami garantált sikerre van ítélve

2017. április 26. 05:23

Lakáspiaci szempontból sok esetben magának az utcanévnek is komoly jelentősége van - állapítottuk meg korábbi elemzésünkben. Ezúttal viszont arra kerestük a választ, hogy bírnak-e árelőnnyel, és ha igen, mekkorával a természetileg jól elkülöníthető helyszínek, mint például a vízpart, vagy a hegyvidék.

A szakmai közhely szerint az ingatlanok árát meghatározó három legfontosabb tényező:

a lokáció, a lokáció, és a LOKÁCIÓ!

Ahogy azt a "Lakáspiaci Mozaik - számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról" c. kísérőkiadványban is megjegyzik, a központban vagy a metrómegálló közelében fekvő, vagy épp egy parkra vagy sétálóutcára néző lakások mindig megtalálják azt a vevőt, aki magasra értékeli az adott lokációt.

Az ingatlanpiac legértékesebb kincseit azonban, a fentebb említetteknél jóval különlegesebb helyszíneken találhatjuk. Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzői szerint tartósan két, természetileg jól elkülöníthető helyszín garantálja a legmagasabb ingatlanfelárat. Ezek a

  • vízpart, és a
  • hegyvidék.

Az ilyen kivételes adottságú helyeken fekvő ingatlanok ára két ok miatt is magasabb, mint a többi lakásé. Egyrészt a kedvezőbb adottságú helyszíneken eleve jobb ingatlanok épülnek, másrészt - még az ugyanolyan lakásokért is - hajlandóak vagyunk többet fizetni, ha hegyen vagy vízparton találhatóak.

Az sem véletlen, hogy könyvében a világ egyik, ha nem a legnagyobb ingatlanügynöksége, a Zillow is külön fejezetet szentel a témának. A magyarul ZILLOWSZTORIK címen megjelent lakáspiaci érdekességeket rejtő kiadvány szerzői megállapítják: "a tengerparti ingatlanpiac gyakorlatilag garantált sikerre van ítélve", még az egyre veszélyesebb természeti csapások ellenére is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon

A magyar tenger partján ráadásul áradástól sem kell tartani, így nem meglepő, hogy a tó természeti szépségei igen tetszetős lakásár-prémiumot is eredményezhetnek. A Balaton-parti települések utcái közül a tíz legdrágább a part közvetlen közelében fekszik. Ezek az utcák a 400 ezer forint feletti négyzetméteráruk jó részét a vízpartnak köszönhetik, a Balaton nélkül nem lennének különlegesek az ingatlanvásárlók számára.

Hegyvidéki üdülőövezeteink ingatlanárai ugyancsak kiemelkednek a környékbeliekhez képest, a friss levegő és a természet közelsége mindig vonzó szempont.

Budapesten belül is megtaláljuk a hegy- és vízpart-prémiumot. A fővárosi lakások árát még magasabbra srófolja a Duna-part. A folyó látványelemként, levegőcsatornaként és városszerkezeti szempontokból adódóan is jelentős árelőnyhöz vezet. A Duna-menti övezetek népszerűségéről az újabb ingatlanfejlesztések is tanúskodnak: sűrű beépítésük jól mutatja a vízparti lakások iránti kiemelkedő keresletet. A budai hegyvidék mindig is egyedi ingatlan-állománya ma is különleges kincseket rejt, ami akár egymillió forint feletti négyzetméterárat is generálhat.

A legjobb persze, ha a magaslati levegőt és a víz szépségét egyszerre élvezheti valaki otthona teraszán. A Lakásriport 2016 év végi adatai szerint a keleti tájolású új építésű budai lakások 15 százalékkal drágábbak, mint a többi hasonló, környékbeli új ingatlan. Nem érdemtelenül...

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem