Húzós hónapok várnak a magyar ingatlantulajokra: már ezért is kemény pénzt szednek 2023 elején

Pénzcentrum2023. február 6. 13:02

Nem elég, hogy kivezették az otthonfelújítási támogatást, de közben az alapanyagárak is az egekbe szöktek. Sőt, az is szívhatja a fogát, aki a bútorait, háztartási gépeit cserélnél le modernebbre: a KSH szerint ugyanis minden az infláció felett drágult. Mint kiderült, azonban volt egy sztártermék, aminek meg sem kottyant az általános drágulás: a tévé csak minimálisan kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

Egyre kilátástalanabb helyzetben van az, aki 2023-ig kivárt a lakásfelújítással: nem elég, hogy az erre szóló támogatást is kivezette a kormány, de az építőanyagok ára is az egekbe emelkedett. És az sem lehet boldog, aki bútorokat vásárolt volna a támogatás kontójára.

Ugyanis a KSH adatai szerint bőven infláció felett emelkedett például a konyhabútorok ára: a konyhaszekrény alsórész decemberben 23,57 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban, a konyhaasztal ára pedig 33 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. Több mint ötödével drágult a telekárpitozott ülőgarnitúra is a bútorboltokban.

Loading...

2021 decemberéhez képest az asztal majdnem 70 százalékkal drágult meg, a konyyhabútor pedig 46,6 százalékkal kerül többe, és két évvel ezelőtthöz képest az ülőgarnitúra is mintegy 40 százalékot drágult.

Loading...

Ha a konyhai nagygépek esetében is bőven az éves infláció feletti drágulás mért a KSH: aki ma akarna hűtőt, mosógépet, gáztűzhelyet vásárolni, annak kb. harmadával kell többet fizetnie, mintha ugyanezt 2021 végén tette volna meg. 2020-hoz képest pedig 40 százalék feletti az áremelkedés mindhárom háztartási nagygép esetében.

Loading...

Ez az otthonukat csinosítgatókon kívül azoknak is elképesztően rossz hír, akik a rezsiemelés miatt gondolkodnak azon, hogy modernebbre cserélik le háztartási eszközeiket.

Hihetetlen, de a tévé nem drágult

Ami viszont érdekes, hogy a statisztikai hivatal által vizsgált elektronikai eszközök közül egy terméken egyszerűen nem fogott az infláció.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A televízió ugyanis ma csak 1,7 százalékkal került többe, mint 2021 decemberében!

Sőt, a 2022 es évben szinte minden hónapban olcsóbb volt a tévé, mint a decemberi adat: egyedül novemberről decemberre drágult, de csak 0,65 százalékkal, ami vélhetően a szokatlan időpontban tartott foci világbajnokságnak is betudható.

Loading...

Korábban a tévédrágulás kapcsán az eMag arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tévék azért drágulhattak kisebb mértékben itthon, mert a gyártók féltik a piacaikat, inkább hajlandók bevállalni az árfolyamveszteséget. A Media Markt is arról beszélt, hogy a kiélezett versenyhelyzet nem teszi lehetővé, hogy az árakban leképezzék a drágulást, amit az árfolyamváltozás okoz:

Címkék:
vásárlás, tévé, televízió, ksh, drágulás, áremelés, infláció, konyha, bútor, háztartási gép, bútorcsere, háztartási eszközök,