A spórolós ételek karácsonya lesz az idei: sok magyar már csak ezt tudja megfizetni

HelloVidék2022. december 16. 08:15

A karácsonyi időszak számos szempontból többletköltséget jelent a családnak: a karácsonyfa megvásárlása és díszítése az idei árakon nem lesz piskóta, az ajándékvásárlásról nem is beszélve, ám a legnagyobb költséget talán mégis a karácsonyi ünnepi eszem-iszom jelenti, hiszen nincs, aki ne érezné a 40%-os élelmiszerinfláció hatásait - írja a HelloVidék.

A karácsonyi menünél sem szükséges sokat költenünk, akár egy egyszerű hétvégi ebéd árából összehozhatjuk az ünnepi lakomát. Nyúljunk vissza a nagyszüleink, dédszüleink korabeli receptekhez, máris láthatjuk, hogy a magszokott karácsonyi alapanyagokból jóval egyszerűbb, filléres ételek is készíthetők, amelyek nem csorbítják az ünnep fényét. 

A klasszikus karácsonyi alapanyagok a mai napig megmaradtak a köztudatban. A legtöbb magyar háztartásban évekre, évtizedekre visszatekintő szokások szerint főzik meg a menüstort, aminek gyakran elengedhetetlen eleme a karácsonyi halászlé (bajai vagy szegedi halászlé – nem mindegy!) vagy a hagyományos tyúkhúsleves csigatésztával. Egyesek az előételek tekintetében gesztenyekrémlevessel, zellerkrémlevessel vagy éppen sütőtök krémlevessel újítanak, ám mindez teljesen összeegyeztethető egy nagy adag klasszikus magyaros káposztás egytálétellel – ide soroljuk a töltött káposzta mellett a székelykáposztát és a toroskáposztát is.

Mit ettek őseink 100 évvel ezelőtt?

Mondanunk sem kell, több, mint egy emberöltővel ezelőtt még teljesen máshogy nézett ki a karácsonyi ünnepi asztal, hiszen közel sem volt ennyi egzotikum (régen még a kókusz vagy a vanília sem volt elérhető itthon) és finomított élelmiszer a boltok polcain. A fentiekben említett tipikus téli, karácsonytáji alapanyagokat, főleg a diót, a mákot és az almát gyakran párosították főtt és sült tésztafélékkel, sokszor a túrós töltelék is előkerült (pl. túrós pite esetén).

A receptekért látogass el a HelloVidék oldalára! KATT!

Címkék:
karacsony, infláció, karácsonyi vásár, karácsonyfa, ünnep, étel, magyar, menü, főzés, ételek, karácsonyi ajándék, hellovidék, élelmiszerdrágulás,