Rezsiemelés: megjelent egy vonatkozó rendelet, de sokkal okosabbak nem lettünk

Pénzcentrum2022. július 16. 08:48

Megjelent a Magyar Közlönyben az energia-veszélyhelyzetről szóló rendelet. Ettől vártuk, hogy tisztázza a rezsiemeléssel kapcsolatos kérdéseket, ám ez nem történt meg. A kormány csak kiosztotta a kapcsolódó feladatokat.

Péntek éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az „energia-veszélyhelyzettel összefüggő egyes szükségszerű intézkedések megtételéről” szóló, 1335/2022. (VII. 15.) számú kormányhatározat. Ez az a jogszabály, amitől mindenki azt várta, hogy tisztázza a rezsicsökkentés megvágásáról szóló bejelentés részleteit.

Ez nem történt meg. Ugyan a rendeletben van rezsicsökkentésről szóló rész, de az csak kiosztja a feladatokat a kormánytagok között.

A kormány az energia-veszélyhelyzet miatt felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a kedvezményes lakossági villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedések megtételére […] Határidő: azonnal.

- áll a rendeletben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megjelent egy másik, Orbán Viktor által már bejelentett jogszabály is: a 1336/2022. (VII. 15.) számú kormányhatározatból annyi derül ki, hogy a kormány létrehozza az energia-veszélyhelyzeti operatív törzset. Az operatív törzs vezetője Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, tagjai különböző miniszteri delegáltak, az MVM Energetika Zrt. delegáltja, illetve Németh Szilárd rezsibiztos.

Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán, MTI/MTVA 

Címkék:
kormány, rezsi, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, jogszabály, kormányrendelet, rezsiemelés,