16 °C Budapest
Open plain with cracked mud and clear sky

Cudar idők jönnek Magyarországra: visszafordíthatatlan változások indultak el

2022. június 4. 17:09

Egyre többször sújthatja Európát valamilyen szélsőséges időjárás, ebben pedig számunkra az az igazán rossz hír, hogy mivel hazánk több éghajlati övezet határán fekszik, így ez minket is nagyban érinteni fog.

Kontinensünk csapadékviszonyai jelentősen megváltozhatnak a jövőben: az ember által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok nagyban felelnek a várható kedvezőtlen változásokért - állapította meg az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) legutóbbi átfogó jelentése. 

Úgynevezett attribúciós vizsgálatot végeztek, ami azt jelenti, hogy számítógépes modellekkel és statisztikai módszerekkel kétféleképp szimulálták az európai időjárást: az egyikben a jelenlegi helyzetet reprodukálták, a másikban azonban nem „adták hozzá” az ember által légkörbe juttatott többlet szén-dioxidot. Az eredmény egyértelműnek látszik, a mostani trend csak az üvegházgázok hozzáadásával jöhet létre - számol be az rtl.hu.

A számítások alapján az időszakos nagy esőzések gyakorisága a Földközi-tengertől északra nőhet, a déli országokban viszont ez inkább a száraz periódusokról mondható el. Görögországot, Olasz- és Spanyolországot leginkább télen érintheti a szárazság (pedig egyébként akkor kéne több csapadéknak hullania), nyáron viszont Kelet-Európa is a száraz régióhoz tartozhat.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon is nőhet az aszály kockázata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?