15 °C Budapest
Sorra húzzák le a magyar Instagram, Facebook felhasználókat: így védekezz

Sorra húzzák le a magyar Instagram, Facebook felhasználókat: így védekezz

2021. január 19. 14:05

Ismét egyre több közösségi oldalon létrehozott profilt törnek fel a csalók és lopják el a fiókokat. A minap például a Burger King Magyarország járt így, de korábban sok hazai celebet is megkárosítottak ily módon a csalók. Hogy miért csinálják ezt, és hogyan tudsz ellene védekezni a leghatékonyabban, ennek járt utána a Pénzcentrum.

A napokban ismét több felhasználó Instagaram-fiókját törték fel, vasárnap például a Burger King Magyarországét. A cég több csatornán, a Facebookon, köremailben is jelezte a felhasználóknak, hogy nem ők kezelik a fiókot.


Korábban Kajdi Cyla Csaba, Tápai Szabina és Kiss Ramóna Instagram-fiókját is feltörték, majd ellopták. Kiss Ramóna például 160 ezres követőtábort veszített el egyik pillanatról a másikra. De nem csak az Instagram, 

a Facebook felhasználói is veszélyben vannak, érdemes tehát alaposan utánanézni, mit tehetsz saját védelmed érdekében.

Mégis kinek kell másvalakinek a profilja?

Ez a manőver nem az irigységről vagy a bosszúról szól feltétlenül. Mint tudjuk, egy több tízezres, több százezres követőtáborral rendelkező fiók már komoly dolog, amivel pénzt is lehet keresni, sőt, sokakat át lehet irányítani másik felületekre. Arról nem is beszélve, hogy ez az adathalászat melegágya: hiszen amikor feltörnek egy fiókot, onnantól kezdve már az áldozat nevében kommunikálnak gyanútlan ismerőseivel akiket szintén rávehetnek arra, hogy rákattintsanak a különféle adathalász linkre.

De nézzük meg, mit tehetsz annak érdekében, hogy veled ez ne forduljon elő!

Ha magánemberként történik meg velünk, az is elég bosszantó tud lenni, ám ha valaki üzletét, vállalkozását hirdeti a közösségi oldalak valamelyikén, akkor egy ilyen műveletből komolya anyagi hátrányai s származhatnak. A mobileszközökhöz kapcsolódó kiberkockázatok olyan problémát jelentenek, amellyel minden felhasználónak tisztában kéne lennie. Az e-mailes csalások, a közösségi médiafelületeken folytatott adathalászat és a játékplatformokon elkövetett jelszólopás csak néhány példa a digitális felhasználókra leselkedő online fenyegetések közül, és a fiatalok sajnos sokszor nem rendelkeznek elegendő élettapasztalattal ahhoz, hogy felismerjék ezeket a fenyegetéseket.

1. Egy erős jelszó

Egy nemrég publikált felmérés szerint a világon a leggyakoribb jelszó az 123456. Ez a lehető legrosszabb ötlet! De ugyanígy érdemes elkerülni az azonos számjegyeket vagy betűket is, ahogy a password és a jelszó szavakat is. Egy jól kiválasztott jelszóval azonban sokat tehetünk azért, hogy adatainkat, fiókunkat, ismerőseinket biztonságban tudjuk.

A szakértők szerint érdemes minimum 8 karakterből álló jelszót választani, amiben vannak kis és nagybetűk, számok és esetleg még írásjelek is, például pont, vessző, pontos vessző vagy felkiáltójel.

Ha semmi ötleted nincs, akkor jelszógenerátor oldalak segíthetnek ebben. És ha megvan a tökéletes kombináció, akkor sem szabad hátradőlni! Időről időre meg kell változtatni a belépési kódot, legalább évente egyszer vagy kétszer. 

2. Kétlépcsős hitelesítés

Persze magának a platformnak is érdeke, hogy biztonságban legyél, és nem rendüljön meg a bizalmad a szolgáltatóban. Éppen ezért ők is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elégedett legyél - érdemes tehát maximálisan kihasználni az általuk biztosított lehetőségeket.

A kétfaktoros hitelesítés egy biztonsági funkció, amely a jelszavaddal együtt védi a fiókodat. Ha beállítod a kétfaktoros hitelesítést, a rendszer a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kéri tőled minden alkalommal, amikor valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbálja elérni a Facebook vagy az Instagramot, amelyet nem tudnak azonosítani.

Ez általában egy SMS kódot jelent, de akár QR-kóddal is működhet, az még egyszerűbb. Emellett értesítéseket is kérhetsz arról, ha valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbál meg bejelentkezni, amelyet nem tudunk azonosítani.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Győződj meg róla, hogy legalább az e-mail fiókod biztonságos

Az e-mail egy kicsit talán olyan az online világban, mint egy átjáró a fiókokjaidhoz - ha valaki ahhoz hozzáfér, akkor szinte bárhová könnyen bejuthat. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy biztonságos jelszóval védd legalább azt. Győződj meg róla, hogy megfelelő a jelszavad, és ha már régen módosítottad, akkor frissítsd mihamarabb.

A legtöbb e-mail szolgáltató rendelkezik olyan rendszerrel, amely megakadályozza a nem kívánatos bejelentkezési kísérleteket, és ezek magyar nyelven is hozzáférhetőek.

4. A gyanús harmadik fél

Az Instagram egyik legfrissebb biztonsági tippje, hogy vonjuk meg a hozzáférést minden "gyanús, harmadik féltől származó alkalmazástól." Ez jelent minden olyan weboldalt vagy alkalmazást, amely nem tartja be az platform közösségi irányelveit, felhasználási feltételeit.

Harmadik féltől származó alkalmazások kezeléséhez nyissa meg Instagram-profilját asztali számítógépén, kattintson a beállítások gombra, majd kattintson az "Alkalmazások és webhelyek" elemre. Itt találsz egy listát azokról az alkalmazásokról, amelyeket felhatalmaztál a profilodhoz és a fiókadatokhoz való hozzáférésre.

Ha valami furcsát észlelsz, a Hozzáférés visszavonása gombra kattintva egyszerűen visszavonhatod az engedélyt

5. Extra tippek

Bár a fenti tippeknek elegendőknek kell lenniük a fiók biztonságának megőrzéséhez, íme néhány további módszer, amellyel biztosra mehetsz:

  • Az első az, hogy ne felejts el kijelentkezni közösségi oldalaidról, amikor megosztott számítógépet vagy telefont használsz.
  • A második az, hogy soha ne add meg a jelszavát ismeretlennek - ez eléggé nyilvánvaló, de az egyik leggyakoribb módja annak, hogy a hackerek hozzáférést kapjanak az emberek fiókjához. Ők az adathalászok. A hackerek gyakran e-mailt küldenek, amely egy hamis, de az eredetire nagyon hasonlító bejelentkezési oldalra mutató linket tartalmaz. Amikor bejelentkezel az e-mail címeddel és jelszavaddal, ők egyből megkapják az adataidat. Ennek elkerülése érdekében mindig ellenőrizd a kapott e-mailek jogszerűségét.
  • Legyen vírusirtó a telefonodon is!
  • Ha nyilvános helyen vagy, mondjuk egy kávézóban vagy egy bevásárlóközpontban, a nyilvános wifi helyett, ha lehetőséged van rá, hsználd inkább saját mobilnetedet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?