20 °C Budapest

Ajándék 72 ezer forint évente: 100-ból 85 ügyfél lehajol érte

2018. május 14. 19:30

Az ügyfelek 85 százaléka teljesen kihasználja az állami támogatást a lakástakarék-számlák esetében az egyik magyar banknál. Az építési költségek és a lakásárak emelkedése mellett az alacsony kamatok is arra ösztönzik a megtakarítókat, hogy a lehető legnagyobb összeget kössék le az otthonteremtést segítő konstrukcióban akkor is, ha még nem is tudják pontosan, mire használják majd fel az állami támogatással együtt összegyűlő, akár többmilliós összeget.

A lakásárak 15,4, az építési költségek 9 százalékkal voltak magasabbak az elmúlt év utolsó negyedévében a 2015 hasonló időszakában mértnél a KSH adatai szerint. A szakemberhiányt mutatja, hogy amíg az anyagköltség az inflációs folyamatoknak megfelelően alig 3,5 százalékkal emelkedett, addig a munkaerőköltség 16 százalékkal ugrott meg két év alatt. A növekvő árak mellett az alacsony betéti kamatok miatt is előtérbe kerültek a lakástakarékpénztárak: a fix állami támogatás mellett kecsegtető hozamú megtakarítást is jelent ugyanis a konstrukció - írja közleményében a CIB Bank.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A lakástakarékpénztáraknál a legalább négy éven át takarékoskodók a félretett pénz 30 százalékát, de maximum évi 72 ezer forintot kapnak állami támogatásként. Igénybevétele nem kötött személyi jövedelemadó fizetéshez, a támogatás az SZJA-fizetéstől függetlenül érkezik a számlára. A költségvetési hozzájárulás maximumának kihasználásához szükséges havi 20 ezer forintot befizetve négy éves szerződés megkötése esetén a futamidő végén közel 1,2 millió forint gyűjthető össze a számlán - a befizetésekhez képest 10 százalékos évesített hozam érhető el tehát. 

A kedvező hozamlehetőség mellett előnyös feltétel, hogy a lakástakarékpénztárban megtakarított összeg nem csupán lakáscélra - felújításra, korszerűsítésre, vásárlásra, építésre - használható fel, de lakáscélú hitel igénylésekor az önerőbe is beleszámít. Sőt: a lakástakarékban félretett pénz lakáscélú kölcsön előtörlesztésére, kiváltására is felhasználható. Hitelfelvételkor ezért is megéri ilyen szerződést kötni: a maximális tíz éves takarékoskodási idő alatt akár 3 millió forintnál nagyobb összeget is félre lehet tenni. Igaz, miután az állami támogatás minden évben egyszeri (vagyis nincs kamatos kamat) az évesített hozam kisebb lesz: 4 százalék körüli - ez azonban még mindig magasabb, mint amit a hasonlóan biztonságos megtakarítási formák esetében a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben el lehet érni. 

A CIB Banknál a bank által közvetített Aegon lakástakarék-számla esetében az ügyfelek jelentős hányada 72 hónapos időre szerződik, az évesített hozam itt 6 százalék körül van, állami támogatással együt közel 7 százalék. A pénzintézet szerint ez is azt mutatja, hogy sokan jó hozamú befektetési lehetőségként tekintenek a lakástakarékpénztárakra. Ezt támasztja alá, hogy a szerződők 85 százaléka havi 20 ezer forintos befizetést vállalva a lehető legnagyobb állami támogatást célozza meg. A maximális összeg kihasználása ugyanakkor azt is mutatja, hogy az ügyfelek reagáltak az építőipari árak növekedésére és a lakáspiaci boomra: egyre nagyobb összeget tesznek félre annak érdekében, hogy otthonteremtési céljaikat megvalósíthassák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CIB-nél a lakáshitelt felvevő ügyfelek 8 százaléka köt a kölcsön mellé lakástakarékpénztári szerződést is, feltételezhető, hogy ők a kölcsön előtörlesztésére spórolnak. Ennek érdekében a hitellel együtt szerződő ügyfelek - a lehetőségeket kihasználva, más kedvezményezettek megjelölésével - két szerződést is kötnek, így növelni tudják a később törlesztésre, vagy más lakáscélra felhasználható összeget.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem