31 °C Budapest
Erre nagyon figyelj: te is tálcán kínálod az értékeidet vadidegeneknek?

Erre nagyon figyelj: te is tálcán kínálod az értékeidet vadidegeneknek?

2016. augusztus 16. 16:30

Nem is gondolnád, mekkora kockázatnak teszed ki az értékeidet és a lakásodat egy-egy poszttal. Nyaralás alatt pedig még fontosabb, hogy miket árultál el magadról.

A népszerű közösségi oldalak beállítási lehetőségei mérséklik ugyan az online lét kiszolgáltatottságát, de egy sor apróságra a felhasználóknak maguknak kell ügyelniük. A Groupama Biztosító a Be Social szakértőjének segítségével összegyűjtötte, hogyan érdemes a friss élményeket biztonságosan megosztani a közösségi oldalakon.

Ügyelj a kapcsolati hálódra

Csak olyan embereket jelölj be vagy igazolj vissza ismerősnek, akiket valóban ismersz. Az alapértelmezett védelmi beállítások csak idegenekre vonatkoznak, ismerőseid már hozzáférhetnek a közzétett adataidhoz. 

Idegen eszközről ne jelentkezz be közösségi oldalakon személyes fiókjaidba. Nem tudhatod, hogy az idegen gépek, de akár okostelefonok vagy tabletek milyen beállításokkal rendelkeznek, milyen programokat telepítettek rájuk, így pl. hazai vagy külföldi internetkávézókban ne jelentkezzünk be semelyik közösségi oldal fiókunkba. Nyaraláskor a hotel jelszóval védett wifijére csatlakozva egy fokkal nagyobb biztonságban vagyunk, de azt is érdemes körültekintően használni.

Csak hazaérkezés után osszd meg élményeidet. Nyaralás, kikapcsolódás közben mellőzd a fényképek megosztását, a bejelentkezéseket, hiszen ezzel felhívod a figyelmet arra, hogy otthonodtól távol tartózkodsz. Természetesen nemcsak akkor érdemes a közösségi oldalakon profilodra ügyelni, amikor nyaralsz, hanem minden más esetben is. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azzal, hogy a megosztott képeken megmutatod, milyen értékek merre találhatók az otthonodban, esetleg az ablakok zára, az ajtók zárrendszerre is látszik rajtuk, gyakorlatilag komplett térképet teszel közzé lakásodról a közösségi oldalakon.

Káresetnél nem számít, hogy mit osztottál meg

Ha mégis megtörténik a baj, fontos tudni, hogy a biztosítótársaság szempontjából egy betöréses lopás kártérítésénél nincs relevanciája annak, hogy a betörő honnan értesült értékeidről és arról, hogy az ingatlan üres. A Groupama Biztosító tapasztalata szerint a tettesek több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki, a közösségi háló csak ezek egyike. Elég akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani, kifigyelni a lakók szokásait, vagy vakpróbát végrehajtani, azaz egyszerűen becsengetni a kiszemelt lakásokba, tesztelve, hogy éppen otthon vannak-e a tulajdonosok. 

Tapasztalataink szerint az esetek 99 százalékában nem lehet bizonyítani, honnan tudták a tettesek, hogy nincs otthon senki, így a felelőtlen közösségi oldal használatot nem vesszük figyelembe a kárrendezésénél" 

- mondta el Kádár Péter, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója - "Ennek ellenére azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy legyen körültekintő, bármilyen tartalmat is oszt meg a közösségi oldalakon! Ha igaz, hogy alkalom szüli a tolvajt, akkor ne adjunk nekik alkalmat azzal, hogy tálcán kínáljuk értékeinket."

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?