12 °C Budapest
Erre nagyon figyelj: te is tálcán kínálod az értékeidet vadidegeneknek?

Erre nagyon figyelj: te is tálcán kínálod az értékeidet vadidegeneknek?

2016. augusztus 16. 16:30

Nem is gondolnád, mekkora kockázatnak teszed ki az értékeidet és a lakásodat egy-egy poszttal. Nyaralás alatt pedig még fontosabb, hogy miket árultál el magadról.

A népszerű közösségi oldalak beállítási lehetőségei mérséklik ugyan az online lét kiszolgáltatottságát, de egy sor apróságra a felhasználóknak maguknak kell ügyelniük. A Groupama Biztosító a Be Social szakértőjének segítségével összegyűjtötte, hogyan érdemes a friss élményeket biztonságosan megosztani a közösségi oldalakon.

Ügyelj a kapcsolati hálódra

Csak olyan embereket jelölj be vagy igazolj vissza ismerősnek, akiket valóban ismersz. Az alapértelmezett védelmi beállítások csak idegenekre vonatkoznak, ismerőseid már hozzáférhetnek a közzétett adataidhoz. 

Idegen eszközről ne jelentkezz be közösségi oldalakon személyes fiókjaidba. Nem tudhatod, hogy az idegen gépek, de akár okostelefonok vagy tabletek milyen beállításokkal rendelkeznek, milyen programokat telepítettek rájuk, így pl. hazai vagy külföldi internetkávézókban ne jelentkezzünk be semelyik közösségi oldal fiókunkba. Nyaraláskor a hotel jelszóval védett wifijére csatlakozva egy fokkal nagyobb biztonságban vagyunk, de azt is érdemes körültekintően használni.

Csak hazaérkezés után osszd meg élményeidet. Nyaralás, kikapcsolódás közben mellőzd a fényképek megosztását, a bejelentkezéseket, hiszen ezzel felhívod a figyelmet arra, hogy otthonodtól távol tartózkodsz. Természetesen nemcsak akkor érdemes a közösségi oldalakon profilodra ügyelni, amikor nyaralsz, hanem minden más esetben is. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azzal, hogy a megosztott képeken megmutatod, milyen értékek merre találhatók az otthonodban, esetleg az ablakok zára, az ajtók zárrendszerre is látszik rajtuk, gyakorlatilag komplett térképet teszel közzé lakásodról a közösségi oldalakon.

Káresetnél nem számít, hogy mit osztottál meg

Ha mégis megtörténik a baj, fontos tudni, hogy a biztosítótársaság szempontjából egy betöréses lopás kártérítésénél nincs relevanciája annak, hogy a betörő honnan értesült értékeidről és arról, hogy az ingatlan üres. A Groupama Biztosító tapasztalata szerint a tettesek több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki, a közösségi háló csak ezek egyike. Elég akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani, kifigyelni a lakók szokásait, vagy vakpróbát végrehajtani, azaz egyszerűen becsengetni a kiszemelt lakásokba, tesztelve, hogy éppen otthon vannak-e a tulajdonosok. 

Tapasztalataink szerint az esetek 99 százalékában nem lehet bizonyítani, honnan tudták a tettesek, hogy nincs otthon senki, így a felelőtlen közösségi oldal használatot nem vesszük figyelembe a kárrendezésénél" 

- mondta el Kádár Péter, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója - "Ennek ellenére azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy legyen körültekintő, bármilyen tartalmat is oszt meg a közösségi oldalakon! Ha igaz, hogy alkalom szüli a tolvajt, akkor ne adjunk nekik alkalmat azzal, hogy tálcán kínáljuk értékeinket."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?