6 °C Budapest

Változás a CSOK-nál: sokakat érinthet

2015. szeptember 23. 16:30

Alig lépett életbe, máris változtatások vannak a CSOK-kal kapcsolatban. A hitelfelvételt, a hasznos alapterület megállapítását, és a fűtést érinti a módosítás.

Csak pár hónapja lépett életbe az új szocpol, október elejétől máris változik a szabályozás. A családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) igényelhető hitellel kapcsolatban van például változás. Emellett a hasznos alapterület meghatározását és összkomfortossági kitételeket is érint a módosítás.

Az egyik módosítás szerint amennyiben valaki az önerőn és a CSOK-on felül banki kölcsönt vesz fel azért, hogy a kiszemelt lakást megvehesse, akkor a hitelt a CSOK előtt kell megkapnia. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a banki kölcsönnek már az ügyfélnél kell lennie, a pozitív hitelbírálat nem lesz elegendő.

Emellett az is újdonság, hogyan határozzák meg a hasznos alapterületet. Ebbe a kategóriába most bekerült a kamra, a tároló, a gardrób, a mosókonyha és a kazánhelyiség. Korábban csak az számított hasznos területnek, ami a lakás fűthető területe volt, a tároló helyiségek például nem.

Az összkomfortossággal kapcsolatos előírások is változnak. Eddig nem volt kitétel, de most már csak az az ingatlan tekinthető összkomfortosnak, ahol van központi fűtés. Komfortosnak pedig akkor számíthat egy bekötött csatorna nélküli lakás, ha magán a településen sincs sehol bekötve, azaz nincs csatornahálózat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabályokról és a változásokról még részletesebben a rendeletben olvashatsz.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?