24 °C Budapest
Ezek a gyerekek étkezhetnek ingyen szeptembertől - itt a lista

Ezek a gyerekek étkezhetnek ingyen szeptembertől - itt a lista

2015. július 14. 11:29

Sokkal több gyerek jut szeptembertől ingyen ellátáshoz a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabályozás szerint számít a jövedelem, és például azokban a családokban, melyekben az egyik gyerek tartósan beteg, vagy fogyatékos.

Szeptember elsejétől sokkal több kisgyermek étkezhet ingyen az óvodákban és bölcsődékben. Bővült azok köre, akiknek az állam gondoskodik a napközbeni étkeztetéséről. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára tájékoztatása szerint gyermekétkeztetésre idén 58 milliárd forintot fordít a kormányzat. Adataik szerint az intézményi gyermekétkeztetés könnyítése szeptembertől 3,5 milliárd, 2016-ban 11,4 milliárd forint megtakarítást jelent majd az érintett családoknak - az óvodás, a bölcsődés szülők majdnem kétharmadának - a jelenlegi helyzethez képest. 2016-tól a gyermekétkeztetésre fordított összeg már 71,7 milliárd forint lesz.

Nézd meg, a te gyereked ingyen ehet-e:

 • Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember 1. után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. Ehhez 3 hónapnál nem régebbi, a kedvezményre jogosító határozat másolata szükséges - írja az ittlakunk.hu.
 • A három vagy többgyermekes családban élő gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptember elsejétől viszont 100 százalékos kedvezményt kap. Ehhez elegendő lesz a szülő nyilatkozata.
 • A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptembertől 100 százalékos kedvezményt kap. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).
 • Aki olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, ott szeptembertől 100 százalékos kedvezményben részesül az egészséges gyermek is. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).
 • Aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89.408 forintot, ezentúl 100 százalékos kedvezményben részesül. A jogosultsághoz a szülő nyilatkozata szükséges, melyhez külön nyomtatványt fognak adni. Ez az EMMI szerint a gyerekek 90 százalékát érinti majd.

Mit fognak enni a gyerekek?

Amellett, hogy sokan ingyen kapják az ebédet szeptembertől, az is újdonság, hogy egészségesebb, táplálóbb ételeket kapnak a gyerekek. Az utóbbi időben fokozatosan tértek át sok menzán a jövőre már kötelező egészséges étkeztetésre. Ennek részeként például:

 • kerülni kell a túlzott zsírfogyasztást: meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek
 • egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. - pl. grízes tészta
 • sótartalmú ételízesítők használata tilos
 • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos
 • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz
 • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik az túlcukrozott tea, nem ihatnak szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt)
 • édesség kizárólag főétkezésként nem adható

Ezek mellett az idén hatályba lépett rendelet szerint a közétkeztetőnek minden, általa biztosított étkezéshez étlapot kell készítenie, és azt az intézmény a gyerekek, valamint a szülők által is jól látható helyen ki kell függeszteni. Az étlapon szerepelnie kell minden étkezés

 • számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmának
 • a számított sótartalomnak,
 • valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőknek

A rendeletben az is szerepel, mik azok az élelmiszerek, amiket korcsoportok szerint naponta meg kell kapniuk a gyerekeknek.

Egész napos étkeztetés esetén

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
 • négy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
 • három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Bölcsődei étkeztetés esetén

 • négy deci tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
 • három adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
 • két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább kétnaponta egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
 • Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább
 • három deci tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
 • két adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
 • két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább egy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát- vagy gyümölcs, a tíz élelmezési nap átlagában legalább három alkalommal nyers formában.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?