Ezek a gyerekek étkezhetnek ingyen szeptembertől - itt a lista

2015. július 14. 11:29

Sokkal több gyerek jut szeptembertől ingyen ellátáshoz a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabályozás szerint számít a jövedelem, és például azokban a családokban, melyekben az egyik gyerek tartósan beteg, vagy fogyatékos.

Szeptember elsejétől sokkal több kisgyermek étkezhet ingyen az óvodákban és bölcsődékben. Bővült azok köre, akiknek az állam gondoskodik a napközbeni étkeztetéséről. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára tájékoztatása szerint gyermekétkeztetésre idén 58 milliárd forintot fordít a kormányzat. Adataik szerint az intézményi gyermekétkeztetés könnyítése szeptembertől 3,5 milliárd, 2016-ban 11,4 milliárd forint megtakarítást jelent majd az érintett családoknak - az óvodás, a bölcsődés szülők majdnem kétharmadának - a jelenlegi helyzethez képest. 2016-tól a gyermekétkeztetésre fordított összeg már 71,7 milliárd forint lesz.

Nézd meg, a te gyereked ingyen ehet-e:

 • Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember 1. után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. Ehhez 3 hónapnál nem régebbi, a kedvezményre jogosító határozat másolata szükséges - írja az ittlakunk.hu.
 • A három vagy többgyermekes családban élő gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptember elsejétől viszont 100 százalékos kedvezményt kap. Ehhez elegendő lesz a szülő nyilatkozata.
 • A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptembertől 100 százalékos kedvezményt kap. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).
 • Aki olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, ott szeptembertől 100 százalékos kedvezményben részesül az egészséges gyermek is. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye (másolatban).
 • Aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89.408 forintot, ezentúl 100 százalékos kedvezményben részesül. A jogosultsághoz a szülő nyilatkozata szükséges, melyhez külön nyomtatványt fognak adni. Ez az EMMI szerint a gyerekek 90 százalékát érinti majd.

Mit fognak enni a gyerekek?

Amellett, hogy sokan ingyen kapják az ebédet szeptembertől, az is újdonság, hogy egészségesebb, táplálóbb ételeket kapnak a gyerekek. Az utóbbi időben fokozatosan tértek át sok menzán a jövőre már kötelező egészséges étkeztetésre. Ennek részeként például:

 • kerülni kell a túlzott zsírfogyasztást: meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek
 • egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. - pl. grízes tészta
 • sótartalmú ételízesítők használata tilos
 • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos
 • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz
 • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik az túlcukrozott tea, nem ihatnak szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt)
 • édesség kizárólag főétkezésként nem adható

Ezek mellett az idén hatályba lépett rendelet szerint a közétkeztetőnek minden, általa biztosított étkezéshez étlapot kell készítenie, és azt az intézmény a gyerekek, valamint a szülők által is jól látható helyen ki kell függeszteni. Az étlapon szerepelnie kell minden étkezés

 • számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmának
 • a számított sótartalomnak,
 • valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőknek

A rendeletben az is szerepel, mik azok az élelmiszerek, amiket korcsoportok szerint naponta meg kell kapniuk a gyerekeknek.

Egész napos étkeztetés esetén

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 • fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
 • négy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
 • három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Bölcsődei étkeztetés esetén

 • négy deci tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
 • három adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
 • két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább kétnaponta egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
 • Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább
 • három deci tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
 • két adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
 • két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább egy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát- vagy gyümölcs, a tíz élelmezési nap átlagában legalább három alkalommal nyers formában.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM