Egyszerűsített kazáncsere? Mese habbal: sosem egyszerű

Pénzcentrum2012. július 18. 14:05

Nem hoz jelentős változást a nemzetgazdasági miniszter legújabb rendelettervezetének azon passzusa, amely szerint a legfeljebb 36 kilowatt teljesítményű gázkészülékek - azaz például a gázkazánok - egyszerűsített módon cserélhetők ki. Hiába ugyanis a hangzatos "egyszerűsített" elnevezés, korábban sem volt ez másképp.

A rendelettervezet szerint Az egyszerűsített cserét nem kell engedélyeztetni, viszont azt csak az illetékes földgázelosztó - pb-gáz fogyasztó készülékek esetén a gázforgalmazó - előírásai alapján feljogosított gázszerelő végezheti. A szerelőnek rendelkeznie kell műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal is.

Az egyszerűsített csere első feltétele, hogy az új készülék teljesítménye nem lehet nagyobb 36 kilowattnál. Ha a meglévő készülék ennél kisebb teljesítményű, akkor az új sem lehet nagyobb a meglévőnél. Az egyszerű csere további feltétele, hogy a fogyasztónál lévő gázvezetéket se átalakítani, se cserélni ne kelljen. Továbbá az új gázkészülék besorolásának meg kell egyeznie a régi besorolásával, és be kell szerezni a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakvéleményét arról, hogy a kémény megfelelő. Amennyiben a készülék külső levegővel működik, akkor azt a vezetéket a gyártó utasításainak megfelelően kell kiépíteni.

A rendelettervezet fenti passzusa ugyanakkor nem hoz jelentős változást, hiszen abban az esetben most sem kell gázterv, ha meglévő készülékek cseréjéről van szó (csak csere, nem pedig áthelyezéssel is járó csere), s ha az új készülék:

  • a réginél nem nagyobb teljesítményű,
  • a régivel azonos működési elvű,
  • a régivel azonos rendeltetésű,
  • és a készülékek osztályozása szerint (MSZ CEN/TR 1749) az új készülék a régivel azonos alcsoportba tartozik.

A gázfogyasztó készülékek nem tervköteles cseréje során természetesen jelenleg is ellenőrizni kell az eredeti létesítéskor hatályban lévő vagy a GMBSZ előírásait kielégítő légellátási és égéstermék-elvezetési feltételek meglétét. E tekintetben a kémény megfelelőségének igazolásaként az időszakos és érvényes kéményvizsgálati bizonylat is elfogadható.

Május 9-i ülésén hagyta jóvá egyébként a Fővárosi Közgyűlés azt az indítványt, mely szerint a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) munkatársait.

A tapasztalatok szerint viszont éppen itt kezdődik a feketeleves. Budapest ugyanis köztudottan a rossz kémények világvárosa, s a kémények felújítása minden esetben költséges feladat. Csak olyan kéményt szabad újra használatba venni, amelyet a megfelelő jogosítványokkal rendelkező kivitelező javított. A kivitelezőnek nyilatkoznia kell a megfelelő technológia betartásáról, jogosultságairól, valamint a beépített anyagok minőségéről. A javítás utáni használatot engedélyező szakvéleményt csak a kivitelezői nyilatkozat benyújtása után adja ki a területi kirendeltség, célszerű tehát a fentieket a kivitelező kiválasztásánál figyelembe venni!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Korábban egy Dániában élő olvasónk osztotta meg velünk, náluk északon miként is zajlik egy kazáncsere. Bár kétségtelen, hogy nem ismerjük a helyi viszonyokat, azonban mindenképp tanulságos az eljárási rend:

"Új, kondenzációs gázkazán került beszerelésre a régi elöregedett kazán helyére. A kiválasztott típust a vizsgázott szerelő szállította. Az átalakításhoz ugyanakkor semmilyen terv, engedély nem kell, mert a gáz mar be van vezetve és a szerelő felel minden műszaki részlet korrekt kivitelezéséért. A kémény, mint olyan megszűnt, mert azt a gázkészülék gyártója által kalibrált, típusvizsgával rendelkező csővel bélelték ki. Kéményseprő többet nem jön a házhoz. Az elvégzett szerelést, s a készülék típusát a szerelő cég bejelentette a Gazműveknek. A Gazművek ellenőrizte, hogy a gazcsatlakozásban megvan-e az előirt 20 mbar nyomás. Az egész 24 órát vett igénybe. A készüléket es a kéménycsövet 3 évenként ellenőriztetni kell vizsgázott gázszerelővel" - írta levelében olvasónk.


A rendelettervezet szerint ugyanakkor jelentős változást hozhat, hogy a gázkészülékekkel kapcsolatos engedélyeket első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága, míg másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal adja majd ki. A műszaki ellenőrzést ugyanis jelenleg az illetékes gázművek műszaki ellenőrzési osztálya (MEO) végzi.

 

Címkék:
gázművek,