Lakbértámogatással a gettók ellen

Pénzcentrum2011. március 18. 09:02

Rossz szociálpolitikára nincs pénz, az építőipar támogatása helyett a lakbérkérdést kellene rendbe tennie a kormánynak. A lakbértámogatások rendszere gyorsabb és olcsóbb megoldás a szociálisan rászorulók lakhatáshoz juttatásához a Habitat for Humanity véleménye szerint -írja a Népszabadság.


A jelenlegi forráshiányos időszakban kérdéses, hogy mennyire érdemes új lakások építésének támogatásával csökkenteni a lakhatási szegénységet a Habitat for Humanity segélyszervezet véleménye szerint. A gazdaságélénkítő szempontok előtérbe kerülése miatt a kevés jelenlegi forrás az építőipar támogatására fordítódik, ezzel még munkahelyek is jöhetnek létre, de a lakás nélküli fiatalok és idősek problémáját nagyobb mértékben nem ez, hanem a bérlakáskérdés megoldása jelentené - mondta Sümeghy György, a Habitat for Humanity magyarországi igazgatója.

A szervezet szerint több százezer fiatal és idős vár a szociális bérlakásfejlesztésre, nekik nincs semmilyen támogatott lakásvásárlási lehetőség. Őket nem szabad a magántulajdon felé terelni. A szociális bérlakáspiac rendbetételéhez jogszabályi változások kellenek, amiben a bérbeadó és a bérbevevő is megfelelően védve vannak a különböző visszaélésektől. Ezzel a lépéssel lehetne hasznosítható a most üresen álló lakások jó részét és ez akár azonnali megoldást is jelenthetne sokaknak.

A Habitat úgy látja, hogy a lakbértámogatás is szükséges lenne a megfelelő bérleti árszínvonal kialakításához, hiszen a piaci bérleti díjakat nem tudják megfizetni a rászorulók. A bérbeadók viszont nem fogják szociális alapon hasznosítani ingatlanjukat, ezért szükség van állami támogatásra a rendszer fenntartásához. Ez viszont jóval gyorsabb és hosszú távon is olcsóbb megoldás lenne Sümeghy szerint.

A koncepció egy másik problémára is megoldást jelentene Kőszeghy Lea, a Habitat lakáspolitikai munkatársa szerint. Megszüntetné a gettósodást, ami a szociális panelek miatt nagy problémát jelent sok környék számára. A bérlakás-támogatási rendszer fejlesztésével ez nem lenne ekkora gond, hiszen a város különböző pontjain, egymástól elkülönülve állnak üresen lakások. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: