Így csaltak súlyos milliókat a félszocpollal: 11 főt előállítottak Tiszabőn

Pénzcentrum2011. február 17. 09:22

Tizenegy olyan embert állított elő, majd vett őrizetbe kedd éjjel a rendőrség Tiszabőn, aki kapcsolatba hozható az elmúlt évtized úgynevezett "szocpolos" ügyeivel. A több mint száz esetet érintő nyomozás még tavaly indult - írja a szoljon.hu.

Kattant a bilics

Tiszabőről származó, egybehangzó információk szerint a kedd éjszakai akció során begyűjtött személyek között ott van a település egyik alpolgármestere, M. Gyula, valamint egy önkormányzati képviselő, M. Zsolt is. Úgy tudjuk, a rendőrségi akció során Farkas Barnabás polgármester fiát és két vejét is őrizetbe vették. Ugyanígy járt az a helybéli férfi, M. Csaba, akit a közelmúltban a szolnoki Plaza parkolójában kommandósok fogtak le - majd akit nem sokkal később kiengedtek -, miután nagy mennyiségű fegyvert és lőszert találtak kocsija csomagtartójában.

A kedd éjszakai akció egy tavaly indult, és a végéhez közelítő, kiterjedt nyomozás része. Az elmúlt bő fél esztendőben a rendőrség azokat a személyeket hallgatta ki sorban, akik jogilag elkövetőknek minősülnek az ügyben, de ténylegesen inkább becsapottak lehetnének. Azokat, akik néhány százezer forintért "eladták" a szociálpolitikai támogatásukat, s így maguk is csalást követtek el. Kedden éjjel aztán további gyanúsítottakat vettek őrizetbe, őket valószínűleg csalással gyanúsítja a rendőrség.

A szocpoltrükk lépésről-lépésre

2009-ig volt érvényben az a gyermekek számától függő szociálpolitikai támogatás, ami fontos segítséget jelentett a lakást vásárolni vagy építeni szándékozóknak, ugyanakkor remek kiskapukat nyitott a könnyű pénzkeresetre. Az "ügyesek" ugyanis hamar észrevették a könnyen megszerezhető milliókat, és pontosan megtervezték a hozzájuk vezető utakat is.

Az élelmes szocpolozó először is keresett magának egy olyan szegény - nehéz anyagi helyzetben lévő, két-három gyerekkel rendelkező - családot, amelyik még nem vette igénybe a lakásszerzéshez járó állami támogatást. A "vállalkozó" hát felajánlotta, hogy "megveszi a szocpoljukat", s ehhez csak egy fiktív lakásvásárlást kell lejátszaniuk.

A "vállalkozó" dolga tulajdonképpen egyszerű volt: egy általa már jó előre megvásárolt, csupán néhány százezret érő házat papíron eladott a családnak, éppen annyi pénzért, amennyi a várható szocpol támogatás és a kötelező 30%-os önerő összege volt; többnyire 1,9-4 millió forint közé eső tétekről volt szó. A formailag tökéletes adásvételi szerződést a "vállalkozó" saját jól "bejáratott" ügyvédje készítette jó pénzért, ellátva a dokumentumot minden létező érvényességi kellékkel.

 


Az efféle ügyek visszatérő szereplője minden esetben egy ingatlanbecslő és az adott település jegyzője. A becsüsök tudták a dolgukat: kiállították a jelentős, helyenként akár 8-10-szeres mértékű túlbecslést tartalmazó papírokat, és kasszírozták az előre kialkudott jattot. Az adott település jegyzőjének arról kellett nyilatkoznia pecsétes papíron - külön minden egyes ügyletben -, hogy a szerződésben szereplő vételár megfelel a helyben kialakult piaci áraknak. Akad olyan hivatalfőnök is, aki - miközben egy hivatalos iratban leírta, hogy a falujában 300-400 ezer forint az ingatlanok átlagos ára -, sorozatban adta ki a nyilatkozatokat a 2-3 milliós vételárak realitásáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szükséges dokumentumok birtokában a "vállalkozó" már nyugodtan lehívhatta a banktól a családnak járó szociálpolitikai támogatást. Kifizetett belőle minden érintettet, és ügyletenként milliós nagyságrendű összeg maradt meg neki.

 


A "vállalkozók" persze építettek is a szociálpolitikai támogatásból. Felhúzták a falakat, szerkezetkésszé tették az épületet, majd kihívták a bank képviselőjét, s leigazoltatták a támogatás kifizetéséhez szükséges készültségi fokot. Amikor aztán a bankszámlájukon tudták a pénzt, többet már nemigen költöttek a befejezetlen épületekre. A csalódott családok kétharmadig, háromnegyedig kész épületekbe kényszerültek beköltözni, de az is sűrűn előfordult, hogy napokkal a banki bejárás után az építők már bontották is a házat, hogy az anyagot más telken, új csaláshoz használják fel.

A polgármester nem nyilatkozott

A kedd éjszaka Tiszabőn történt események után a lap kíváncsi volt Farkas Barnabás polgármester véleményére is. Szerették volna megkérdezni, hogy miként érintette képviselőtársainak és családtagjainak őrizetbe vétele. A sokadik próbálkozásra telefonon sikerült beszélni a település vezetőjével, aki korábban mindig készségesen nyilatkozott. Most azonban meglehetősen szűkszavú volt: "Ne haragudjanak, nem szeretnék nyilatkozni. Azt azért megerősíthetem, hogy tizenegy személyt vett őrizetbe éjszaka Tiszabőn a rendőrség, s közöttük olyanok is vannak, akik közéleti szerepet töltenek be a faluban."

 

Címkék: