Hol mennyivel változtak az ingatlanárak? Íme a lista

Pénzcentrum2010. szeptember 8. 04:42

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a korábbi sereghajtó Lettország immár a vezető ötösfogat tagja, továbbá reálértéken kétszámjegyű eredményt ért el Ausztrália és három távol-keleti ország is (Szingapúr, Hongkong, Tajvan). Több európai ország vesszőfutása is tart még, a bolgároknak, a litvánoknak és az íreknek csak az utolsó negyedéves adatok adhatnak némi reményt.

Az elemzés megállapította, hogy több ázsiai adat is meggyőzőnek bizonyult, ugyanakkor az európai számok rendkívül vegyes képet mutatnak. A vizsgált államok közül 17 országban emelkedtek az árak a második negyedévben, akkor hasonló a kép, ha a teljes évet nézzük, a statisztikát szolgáltató országok közül reálértéken 18-ban regisztráltak áremelkedést.

A lista élén Szingapúr (34,03%), Hongkong (21,42%) és Ausztrália (14,85%) található, utóbbi adatait a hat szövetségi állam és a két territórium fővárosában mért értékek átlagából számították. Az elemzés szerint az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság hullámainak csendesedését követően.

Európában a lettek teljesítménye mellett Finnország eredménye is említést érdemlő, a 8,89%-os ingatlanár-emelkedés figyelemre méltó a kontinensen, jól teljesítettek még a norvégok (6,60%) és a britek is (5,87%).

A válság által mélyebben érintett országokban még a második negyedévben mért adatok sem mutatnak túl kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják, bár több országban is az esés lassulása tapasztalható. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sort Bulgária (-10,25%), Litvánia (-15,70%) és Írország (15,85%) zárja, de a szomszédos Szlovákiában és Horvátországban is 4,7-5,4%-os mínuszokat mértek. A régióból Lengyelország szerepel még a táblázatban, ott 5,79%-kal csökkentek az árak az elmúlt egy évben. A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - az Egyesült Arab Emirátusokban mérték, -4,17%-ot.

Címkék: