Kukoricabenzin-gyár alapkőletétel

Pénzcentrum2010. augusztus 23. 08:31

Egy 25 milliárd forintos beruházás keretében 2011 végére készülhet el az ország legnagyobb bioetanol gyára, amely évente félmillió tonna kukoricát dolgoz fel üzemanyaggá - írja a Napi Gazdaság.

A Pannonia Ethanol Zrt. nyolc lehetséges helyszín közül választotta Dunaföldvárt egy bioetanol-előállító gyár helyszínéül. A hivatalosan ma induló beruházás megközelítőleg 100 millió euróba kerül, a termelés másfél év múlva indulhat el. Az anyacég, az Ethanol Europe Ltd. - az amerikai Fagen Inc.-nel együtt indítja a beruházást - 100 %-ban ír tulajdonban lévő vállalat. A cégnek Európa-szerte mind kivitelezésében, mind üzemeltetésében komoly bioetanolüzem-referenciái vannak.

A dunaföldvári gyárban évente félmillió tonna kukoricát dolgoznak majd fel, amelynek eredményeképpen évente több mint 200 millió liter etanol üzemanyagot és 170 ezer tonna állati takarmányozási célra szánt fehérjét állítanak elő. A dunaföldvári beruházás 77 főnek ad majd munkát, ám közvetett módon ennek tízszeresére nőhet az újonnan létesített munkahelyek száma.

Címkék:
alapkőletétel,