Klímaerdő a társasház falán: a zöld hűsölésé a jövő

Pénzcentrum2010. július 20. 13:32

Ma kevesen tudják, hogy a nyári meleg ellen környezetbarát módon is lehet védekezni, sőt a korszerű technológia, árnyékolás alkalmazásával, a megfelelő tájolású lakás megválasztásával hatékonyabban és gazdaságosabban biztosíthatunk kellemes klímát a lakásban - állítja a zöldövezeti fejlesztéseiről ismert Elephant Holding most kiadott tanulmánya.

Klíma

A lakóházak többségében ma ún. split klímát szerelnek, amely egy kültéri egységből és egy, vagy maximum két darab beltéri egységből áll. A technológia előnye, hogy viszonylag olcsó, egyszerűen beszerezhető és használható szinte bármilyen lakáshoz. Ugyanakkor rengeteg energiát fogyaszt, a kültéri egység hangos és folyamatosan meleg levegőt bocsát ki, amely csak fokozza a kinti hőséget. Mindezen túl a házak homlokzatán megjelenő "klíma erdő" nagymértékben rontja a ház külső képét. A hideglevegő befúváson alapuló rendszer sokakat megbetegít, allergiát, náthát és ritkán izomgörcsöket is okozhat.

"Geotermikus hűtési és fűtési rendszerrel azonban mindezek a hátrányok kiküszöbölhetők" - állítja Végvári Gábor, az Elephant Holding műszaki vezetője. Itt az áramfogyasztás jelentősen kevesebb, mint a split klímák esetében, nincs kültéri és beltéri egység, a hűtő (és egyaránt fűtő) csövek a falakban helyezkednek el, így nincs légbefúvás, van ugyanakkor egyenletes, fali termosztáttal szabályozható hőmérséklet. Éppen ezek miatt az előnyök miatt épít geotermikus hűtési és fűtési rendszerrel ellátott házat 2011-ben induló Palota Liget projektjében az Elephant Holding - emlékeztetett Végvári.

Tájolás

Amennyiben hűvös, nyáron is jól használható lakást szeretnénk, mindenképpen részesítsük előnyben az átmenő alaprajzú lakásokat - javasolja az Elephant szakértője. Az épület különböző oldalai közti légnyomáskülönbség ugyanis kereszthuzatot eredményez, melynek segítségével az esti és a hajnali órákban hatékonyan tudjuk visszahűteni a környezetünket, a felmelegedett falakat és a bútorokat. Amennyiben az átszellőzés nem adott, egy fürdőszobában üzemelő nagyobb teljesítményű szellőző berendezéssel is mozgásba hozhatjuk a meleg levegőt.

A hálóhelyiségekben az északi, észak-keleti oldalon lesz üdítő a pihenés, de erre a homlokzatra kerülhet a konyha és az élelmiszertároló kamra is. A legjobb, ha a nappali helyiségek - beleértve az erkélyt is - déli, délnyugati tájolásúak.

Végvári azt is kiemelte: azokat az otthonokat érdemes keresni, melyek ablakai és erkélye fölött épített árnyékolás található.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Árnyékolás

A mediterrán építészetre és a magyar parasztházakra (veranda, tornác) is jellemző árnyékolás ősi módszere a modern lakóparkokban az ablak fölé nyúló erkélysor vagy kiugró tetőszegély formájában jelenik meg. Ez a megoldás a meredeken érkező nyári napot jól árnyékolja, ugyanakkor télen beengedi a lakásba a laposan érkező, jótékony sugarakat.

Ha már kiválasztottuk a lakásunkat és ablakaink fölött nem gondoskodik erkélysor vagy tetőszegély az árnyékolásról, jó szolgálatot tehet egy textil napellenző is. Ez a szezonális eszköz hatékonyan akadályozza meg, hogy a nyílászárók előtti levegőt ne melegítse át a nap, védőréteget képezve a lakásunk bejáratában.

Remek ötlet a teraszon vagy erkélyen felépített pergola. A favázon futó növények nem csak az árnyék segítségével, de természetes párolgásuk miatt is hűtik a környezetet.

Ha a színes textillel nem szeretnénk feltűnést kelteni és a pergolához esetleg kevés a hely, választhatunk más megoldást is. Végvári szerint mindenképpen érdemes ragaszkodni a külső árnyékolás, redőny esetleg spaletta használatához. A hőség elleni védekezés ugyanis csak akkor lehet hatékony, ha a napsugarak bejutását már az üvegfelületen kívül megakadályozzuk.

Címkék: