Dubajban végre emelkednek az ingatlanárak

Pénzcentrum2010. május 10. 13:02

A Colliers International legfrissebb jelentése szerint az idei első negyedévben átlagosan 2%-kal emelkedtek az ingatlanárak Dubajban az előző év hasonló időszakához képest. Éves alapon ez az első regisztrált áremelkedés, mióta 2008 végén kidurrant az emirátusokban fújt ingatlan-lufi.

2009 utolsó negyedévéhez képest átlagosan 4%-os az emelkedés, ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor az előzőhöz képest nőttek az árak. Az apartmanok árai 6%-kal, a villáké 2%-kal emelkedett, ugyanakkor a városi lakások 4%-ot veszítettek az értékükből.

Ian Albert, a Colliers International regionális igazgatója elmondta, hogy az árak most a 2007 elején mért szinten vannak. 2008 első negyedévében - az elemzések szerint a spekulatív adásvételek és a tervezőasztalról történő eladások következtében - 43%-kal ugrottak meg az árak, amit a pénzügyi válság kiteljesedésekor 42%-os zuhanás követett.

Tavaly az első és a második negyedév között 9%-ra csökkent a visszaesés, majd következett a máig tartó szolid áremelkedés időszaka. A stabilizálódni látszó piacon azonban további ingadozásra lehet számítani - figyelmeztet a szakértő, mivel az emirátusokban továbbra is óriási a túlkínálat.

A piac likviditása meg sem közelíti a korábbi szintet, ráadásul a társaság becslései szerint idén újabb 41 ezer új lakóingatlan kerül átadásra.

Címkék:
colliers,