Így változtak a lakásárak: lássuk a számokat!

Pénzcentrum2010. március 8. 05:40

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a III. negyedévben még listavezető Izraelt (15,52%) ezúttal Tajvan (18,29%) és Hongkong (20,81%) is megelőzte, míg a sort a mélyrepülésben lévő Lettország zárja mínusz 50,22%-kal.

Az elemzés megállapította, hogy a világ számos országában megkezdődött a lakáspiacok felépülése. A vizsgált államok közül az utolsó negyedévben 22 országban emelkedtek az árak, de ha a teljes évet nézzük, akkor nem ennyire rózsás a kép. 2009-ben a statisztikát szolgáltató 34 országból reálértéken 18-ban csökkentek az árak.

A lista élén Hongkong (20,81%), Tajvan (18,29%) és Izrael (15,52%) található. A korábbi éllovast ketten is megelőzték, ami nagyrészt annak tudható be, hogy az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság hullámainak csendesedését követően.

A válság által mélyebben érintett országokban még a harmadik és a negyedik negyedévi adatok sem mutatnak kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

A sort Litvánia (-29,29%), az Egyesült Arab Emirátusok (-43,29%) és Lettország (-50,22%) zárja, de Bulgáriában, Izlandon és Thaiföldön is vastag mínuszokat mértek. A régióból Szlovákia és Bulgária szerepel a táblázatban, északi szomszédunknál 12,70%-os, míg a bolgároknál 26,36%-os csökkenést regisztráltak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - Írországban mérték -5,83%-kal, hol vannak már azok az idők, amikor valamivel több, mint egy évtizeddel ezelőtt 26%-os szárnyalást mértek. A jelenlegi munkanélküliségi adatok és a várható gazdasági visszaesés tükrében egyhamar nem lesz rá példa.

Címkék: