Hogy kell eladni egy hitellel terhelt lakást? A válasz megérkezett

Pénzcentrum2010. március 6. 11:02

Manapság egyre gyakoribb, hogy a vásárlásra kiszemelt ingatlant banki hitel, jelzáloghitel vagy ehhez kapcsolódó egyéb korlátozások terhelik. Az is könnyen előfordulhat, hogy saját, hitellel terhelt ingatlanunkat kívánjuk -  vagy kevésbé ideális esetben kényszerülünk -  értékesíteni. Az ingatlanmagazin.com külsős jogi szakértője segít abban, hogy mi ilyenkor a teendő.

Dr. Puskás Gábor szerint az első lépés minden esetben az legyen, hogy az eladó beszerzi a hitelező banktól a hitel aktuális állapotára - azaz a hátralevő mértékére - vonatkozó nyilatkozatot és az egyéb szükséges információkat (pl. előtörlesztés díja, az előtörlesztés bejelentésére szabott határidő, a terhek törlésének határideje).

Ezekre az információkra az eladónak és a vevőnek egyaránt szüksége lesz ahhoz, hogy az adásvételi szerződést biztonsággal megköthessék.

Mit tegyen a vevő?

Amennyiben a vevő jelzáloghitelből finanszírozná a vételt, akkor célszerű előzetesen tájékozódnia arról is, hogy milyen feltételeket kér a kiválasztott bank, és ezeket is belefoglalni az adásvételi szerződésbe. Akár saját erőből, akár hitelből vásárolja meg az ingatlant, az adásvételi szerződés megkötéséhez elengedhetetlen az ingatlan tehermenetesítése, azaz a jelzálog, vagy az esetleges elidegenítési és terhelési tilalom törlése.

Tovább a teljes cikkre...

Címkék: