Drága lesz a szemétszállítás: több száz település jár rosszul

Pénzcentrum2009. június 26. 09:02

Július közepétől több száz településen drágulni fog a szemétszállítás, mivel 135, uniós előírásoknak nem megfelelő kistérségi hulladéklerakót bezárnak.

Itthon jelenleg 212 hulladéklerakó működik, amiből 135-nek most jár le a környezetvédelmi engedélye, vagyis ezentúl csak 77 telep működhet tovább - közölte Farkas Hildától, a környezetvédelmi tárca hulladékgazdálkodási főosztályvezetője.

A lépés nem érte teljesen váratlanul a településeket, mivel már évekkel ezelőtt kijelölték a 2009. július 15-ei végső határidőt. Persze eddigre el kellett volna készülnie uniós pénzekből az regionális hulladékgazdálkodási rendszereknek, hogy átvegyék a régiek helyét, de természetesen ez nem történt meg.

Ennek megfelelően több száz településnek átmenetileg akár 50-70 kilométerre kell elszállítania a szemetét. Így viszont elkerülhetetlen a szemétdíjak emelése.

Bár a moratórium határidejének betartására az EU nagyon kényesen ügyel, hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei néhány hónapos haladékot kap a bezárásra, mivel abban a régióban jelenleg egyetlen olyan modern létesítmény sincs, amely átvehetné a kieső objektumok feladatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A drágulás mértéke településenként eltérő, van, ahol 10-20 százalékos emelkedésre számítanak, másutt akár a duplájára is nőhet a szemétszállítás díja. Egyes kivételes esetekben nem drágul a szolgáltatás, ahol az önkormányzatnak sikerült azonos árban megállapodnia a hulladékkezelő vállalkozással.

Címkék:
szemétdíj,