Háborús gócpontból befektetési célpont: 75 %-os áremelkedés Kabulban!

Pénzcentrum2009. április 16. 14:00

Az igazat megvallva eléggé különös belegondolni, hogy néhány évvel a háborút követően valaki egy afgán fővárosban található ingatlannal bővítse a portfólióját, a számok mindenesetre a korábbi háborús gócpont mellett szólnak.

A kabuli ingatlanpiacról készült jelentés sokkal vonzóbb képet fest a városról, mint amilyet a korábbi hírekből gondolhattunk. Számítások szerint az átlagos négyzetméterárak 75 %-kal emelkedtek az elmúlt egy évben. Bár a helyi ingatlanpiac megsínylette a háborús időszakot, a lerombolt épületeket fokozatosan újakkal pótolják.

A lakóingatlanok mellett a segélyszervezetek és a nagykövetségek is élénkítették a város ingatlanpiacát, előbbieknek raktár- és elosztóbázisokra van szüksége, utóbbiak pedig a belvárosi rezidenciákat veszik újra birtokba.

Sok gazdag afgán, aki korábban például Dubaiban fektette a pénzét, most visszatér a fővárosba és ott vásárol ingatlanokat, fejlesztési területeket. A legfelkapottabb városrészben egy ötszobás kertes, áramfejlesztővel rendelkező családi házért ma 75 %-kal többet kérnek, mint egy évvel ezelőtt.

A helyi ügynökségek szerint sok befektető a Dubai árzuhanás közben inkább kivette a pénzét és a még mindig jóval alacsonyabb árakat kínáló Kabulban vásárolt ingatlanokat. Csak az elmúlt 5 hónapban 30 %-os áremelkedést mértek a fővárosi ingatlanok tekintetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pozitív hírek mellett meg kell említeni, hogy az ország lakosságának zöme még mindig a túlélésért küzd, ezeknek az embereknek jelenleg esélyük sincs az ingatlanvásárlásra.

Címkék:
segélyszervezetek,