11 °C Budapest

Ezért fog fájni jövőre a bankolás

Pénzcentrum
2012. november 6. 12:02

A tegnap megjelent elemzésünkből jól látszik, hogy a legnagyobb bankok jelentősen növelték a folyószámla használathoz kapcsolódó díjaikat. Politikusok is hivatkoztak arra, hogy valamilyen formában szabályozni kellett volna, milyen formában változtathatnak az ügyfelek kárára díjaikon a hitelintézetek. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, miért is növekedhettek meg ilyen jelentős mértékben a 2013-tól érvényes költségek.

Szinte szabadon változtathatják meg a már meglévő számlaszerződések esetén is díjaikat a bankok. A kérdést a hitelintézeti törvény ugyan szabályozza, de nem vonatkozik az eddig ingyenes szolgáltatásokra.

A törvény jelenlegi formájában csak az eddig is fizetős tételekre vonatkozó emeléseket korlátozza, mégpedig úgy, hogy a kamaton felül nem rendszeresen fizetendő egyéb díjat, költséget a pénzügyi intézmény már megkötött szerződések vonatkozásában évente legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző évi éves fogyasztói árindex mértékében emelhet.

Ha kíváncsi vagy 2013 legolcsóbb bankszámláira, akkor ezt is nézd meg: Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

Már ez is önmagában 5-6 százalék fölötti áremelést tenne lehetővé a bankok számára, de további lehetőséget jelentenek nekik az ingyenes számlák és a nem rendszeres díjak, melyek költsége szabadon változtatható.

Tehát minden olyan tétel, ami eddig ingyenes volt szinte bármelyik számlacsomag esetében (pl. az utalás, csoportos beszedési megbízás stb. ) bármilyen mértékben drágulhatott. A legtöbb bank ezekhez a tételekhez nyúlt hozzá és változtatta meg, áthárítva a tranzakciós illetéket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pénzcentrum vélemény
A Pénzcentrum.hu véleménye szerint a fogyasztóknak az érdeke, hogy az áthárított tranzakciós adó a készpénzfelvételt terhelje minél nagyobb mértékben. Hiszen így könnyebben elkerülhető a magas díjtétel aktívabb kártyahasználattal és az átlagos banki költségek is kisebb mértékben növekedhetnének. Ha olyan tételeken keresztül terhelik át az ügyfelekre a tranzakciós adót a bankok, melyek közvetlenül is kapcsolódnak az adó alapjához, akkor elkerülhető, hogy túlzott mértékben növekedjenek a költségek.

Abban az esetben, ha rejtett költségek jelennek meg, melyek egyáltalán vagy csak részben kapcsolódnak a készpénzhasználathoz, akkor összességében ráfizethetnek az ügyfelek. Hasonló helyzet alakulhatna ki, mint a sárga csekkes fizetés esetén, melynek látszólagos ingyenessége óriási költségekkel jár a postai szolgáltatásokat egyáltalán nem is használó ügyfelek terhére is. Ebben az esetben például a betéti és hiteltermékek aktív használói járnának rosszul.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem