12 °C Budapest
Saving investment banking finance concept. Stack of coins with piggy bank on the table. Growth of loan and investment business idea. Asset Management, Funds, Liabilities, Deposits, Income, Successful.

Rengeteg magyar táncol a tönk szélén: nemhogy féretenni, megélni sincs pénzük

2023. november 24. 13:03

Tavaly az Európai Unióban élők átlagosan a jövedelmük 12,7 százalékát tudták félretenni, ami kevesebb mint az elmúlt években. Magyarország viszont az uniós tagállamok középmezőnyében végzett. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mennyi az uniós tagállamok lakosainak a megtakarítása, és hogy változott ez az elmúlt években.

Tavaly, azaz 2022-ben az Európai Unióban élők átlagosan a jövedelmük 12,7 százalékát tudták félretenni az Eurostat friss adatai szerint. Ez pedig egy lényegesen alacsonyabb szám, mint amit 2021-ben állapítottak meg. Ekkor ugyanis még átlagosan az unióban élőknek sikerült a fizetésük 16,4 százalékát félretenni, ami már elkezdett közelíteni a koronavírus kitörése előtti számokhoz.

A legmagasabb bruttó megtakarítási rátát Németország (19,9%), Hollandia (19,4%) és Luxemburg (18,1%) érte el, míg 12 tagállam a 10 százalékot sem. A legrosszabbul Lengyelország és Görögország teljesített, ahol konkrétan negatív lett a megtakarítási ráta: előbbi lakosai -0,8 százalékot, míg utóbbi -4,03 százalékot tudott félretenni. Ez azt jelenti, hogy a háztartások többet költöttek, mint a bruttó rendelkezésre álló jövedelmük, ezért vagy a megtakarításukat használták vel, vagy hitelt kellett felvenniük a kiadásaik finanszírozására.

De nézzük meg közelebbről ezeket a számokat. Ha az EU átlagát figyeljük meg először, akkor láthatjuk, hogy az egy lakosra jutó rendelkezésre álló bruttó háztartások jövedelme 0,8 százalékkal csökkent, míg az euróövezetben 0,9 százalékkal. Ez volt az első csökkenés 2013, azaz a gazdasági világválság vége óta. Az elmúlt évtized történéseit tekintve pedig láthatjuk, hogy 2010-2013 között voltak utoljára negatív ráták, ami után 2021-ig folyamatosan nőtt az egy lakosra jutó bruttó háztartások korrigált rendelkezésre álló reáljövedelme.

Ez a növekedés pedig csak a koronavírus következtében torpant meg először, de ekkor is még pozitív maradt, sőt 2021-ben még rekord is született, 2,8 százalékos növekedéssel, ami az elmúlt két évtized legmagasabbika volt. Azonban 2022-ben már elmaradt a bérek növekedése (6,3%) az áremelkedésektől (7,2%).

Ha közelebbről nézzük meg a számokat, azaz országonként vizsgáljuk, láthatjuk, hogy Svájcban a legmagasabb (23,37%) a lakosság megtakarításainak aránya, ezt követi a már említett Németország, Hollandia és Luxemburg, majd Franciaország (17,12%). Azaz az itt élők a fizetésük ennyi százalékát tudták félretenni. Azt pedig kifejezetten jó látni, hogy a háztartásokra jutó átlagos megtakarításokat nézve Magyarország a középmezőnyben végzett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennyi pénzt takarítottak meg a magyarok tavaly

2022-ben az Eurostadt adatai szerint a magyar háztartások átlagosan a fizetésük 13,44 százalékát takarították meg, ami csak kevéssel marad el az osztrákokétól. Ausztriában ugyanis ez a szám 15,19 százalék.

A környező országok közül sajnos Romániáról és Szerbiáról nincsen adat, azonban az kiderül az Eurostat adataiból, hogy Horvátországban a háztartásoknak átlagosan 6,39 százalékot takarítottak meg. míg a csehek 16,38 százalékot. A Szlovákoknak sikerült a legkevesebbet félretenniük a környéken, ők átlagosan 5,27 százalékot tudtak megtakarítani, azonban Szlovénia egy hajszállal előttünk végzett. Ők 13,99 százalékot tettek félre.

Ahogy fent már említettük a legrosszabb helyen Lengyelország és Görögország végzett, míg a magyarok ezzel az átlagos EU-s szint felett, Belgiumot megelőzve tudtak spórolni. Utóbbiban 12,88 százalékot tettek félre, míg az olaszok 9,84 százalékot, a spanyolok 7,64 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm