21 °C Budapest
Hand and a piggy bank and coin on a table.

Máris indul az év végi hajrá? Ide teszik a megtakarított pénzüket most az élelmesek

2023. november 10. 18:03

Az idei harmadik negyedévben folytatódott a hozamok növekedése és ezzel párhuzamosan az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt tagi megtakarítások emelkedése, az egészség- és nyugdíjkasszák összesített taglétszáma pedig 2,06 millió fő fölé nőtt - közölte az ÖPOSZ. Várakozásaik szerint az év egészét tekintve a nyugdíjpénztárakba beérkező új megtakarítások meghaladhatják a 126 milliárd forintot a tavalyi 120 milliárdot követően, az egészségpénztári befizetések összértéke pedig 71 milliárd forint fölé gyarapodhat a 2022-es 59,3 milliárdról.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt összesített vagyon 2023 harmadik negyedében tovább nőtt a negatív globális tényezők számlájára írható korábbi lendületvesztést követően. A július-szeptemberi 1,76 ezer milliárd forint feletti összeg azt jelenti, hogy a pénztárakban kezelt nyugdíjmegtakarítások korábban nem látott magas szintet értek el – egyebek mellett ez is kiderül az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) friss szektorelemzéséből.

A vagyon gyarapodása a tagi és munkáltatói befizetések emelkedésének, valamint annak köszönhető, hogy a folytatódott a hozamok múlt év közepétől elkezdődött javulása. Az első kilenc hónapban az éves nominális hozam 3,5 százalékra nőtt, az infláció enyhülésével pedig mind beláthatóbb közelségbe kerül a pozitív reálhozam is.

Húsz százalékkal nőtt az egy főre jutó átlagvagyon

A nyugdíjpénztári tagok tagdíjbefizetései július-szeptember folyamán 28,9 milliárd forintot tettek ki, ami az egy évvel korábbi értéket közel 10 százalékkal múlja felül. Ez a bővülés egyszerre tulajdonítható a munkaadók és a munkavállalók magasabb befizetéseinek: a pénztártagok 8, a munkáltatók több mint 12 százalékkal növelték hozzájárulásukat. Mindez azt eredményezte, hogy bár a befizetések túlnyomó többségét változatlanul a munkavállalók teljesítik, az egyre nagyobb felelősséget vállaló munkáltatói oldal részesedése az összes befizetésből a 2022-es 32 százalék után immár 37 százalékon áll. A befizetések és a hozamok növekedése miatt nem csak a pénztárakban kezelt teljes vagyon, hanem az egy főre jutó átlagos vagyon nagysága is új csúcsot ért el, a harmadik negyedévben ez megközelítette az 1,7 millió forintot, 20 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbit.

„Bár a friss adatok is azt mutatják, hogy a munkáltatók körében egyre inkább terjedőben van a felelős, a dolgozók jövőjét, biztonságát szem előtt tartó szerepvállalás, az ÖPOSZ célja az, hogy még inkább bevonja a munkaadói oldalt, hiszen erős munkáltatói háttér nélkül nincs jól működő kiegészítő nyugdíjrendszer. Éppen ezért kezdeményeztünk egyeztetéseket a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal a Makronóm Intézettel közösen összeállított, az öngondoskodást erősíteni hivatott javaslatcsomagunkról, amelynek egyik lényeges iránya éppen a munkáltatói szerepvállalás erősítése, ezen keresztül pedig a taglétszám növelése” – mondta Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke.

Egyre többen lépnek be az egészségpénztárakba

Az önkéntes egészségpénztárakban folytatódott a taglétszám növekedése, a harmadik negyedévben már 1,02 millió főt számlált a tagság. Az egészség- és nyugdíjpénztárak összesített taglétszáma így meghaladta a 2,06 millió főt, ami felülmúlja az egy évvel korábbi 2,04 milliós szintet. „Jelentős potenciált jelentene az egészségpénztéri szektor számára, ha a szabályozók visszaterelnék a munkáltatókat a rendszerbe, hiszen így olyanok számára is hozzáférhetőek lennének ezek a szolgáltatások, akik maguk nem képesek a takarékoskodásra” – húzta alá az ÖPOSZ elnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A harmadik negyedévben az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás meghaladta a 72,7 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbinál több mint 16 százalékkal magasabb értéket jelent. Ez a tempós növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a tagok közel 20 százalékkal növelték befizetéseiket, de a munkáltatók által teljesített összegek is bővültek – igaz, csak feleekkora ütemben.

Az ÖPOSZ friss adatai is megerősítik, hogy az egészségpénztári tagok tisztában vannak ennek az szja-visszatérítéssel is támogatott öngondoskodási formának a sokoldalú felhasználhatóságával, és ezzel élnek is. Erre utal, hogy a megszokott egészségügyi szolgáltatások igénybevétele mellett kiemelkedően népszerűek a kiegészítő szolgáltatások is. A lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege például több mint 54 százalékkal nőtt éves szinten, míg a gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatási kiadások 25 százalék feletti ütemben növekedtek.

„Mivel az szja-visszatérítéssel kapcsolatos év végi befizetési hajrá még előttünk van, valószínűsíthető, hogy a munkavállalói és a munkáltatói hozzájárulások lendülete megmarad a negyedik negyedévben. Ha ezek a várakozásaink beigazolódnak, akkor az idén az év egészét tekintve a nyugdíjpénztári befizetések értéke meghaladhatja a 126 milliárd forintot a tavalyi 120 milliárd forintot követően, az egészségpénztári befizetések összértéke pedig 71 milliárd forint fölé gyarapodhat a 2022-es 59,3 milliárdról” – fogalmazott Nagy Csaba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem