22 °C Budapest
Panoramic view of wind farm or wind park, with high wind turbines for generation electricity with copy space. Green energy concept.

Itt nem lesz igazságos átmenet? Nagyon kevesen hisznek benne, hogy ez lehetséges

2023. szeptember 19. 21:58

A Fidelity friss felméréséből kiderült, hogy a befektetőknek mindössze 42%-a van tisztában az „igazságos átmenet” fogalmával. Amikor azonban megismerték a fogalmat, 91%-uk úgy vélte, hogy az igazságos átmenet hosszú távon kedvező hatással lesz a hozam/kockázat profilokra. Azoknak, akik már korábban is hallottak az igazságos átmenetről, mindössze 35%-a rendelkezik az igazságos átmenetet középpontba állító, kifejezetten erről szóló befektetési stratégiával, vagy dolgozik annak bevezetésén.

Az igazságos átmenet a Fidelity számára kiemelt fontossággal bíró fenntarthatósági kérdés, ezért az alapkezelő – stratégiájával összhangban – a Coalition Greenwich partnereként megkérdezte több mint 120 intézményi és köztes befektető véleményét, hogy mélyreható elemzést készíthessen az igazságos átmenet fogalmáról.

Az igazságos átmenet fogalmával, mely a Fidelity definíciója szerint „a magas karbonkibocsátású gazdaságból az alacsony karbonkibocsátású gazdaságba történő, mindenki számára méltányos átmenetet” jelenti, a válaszadók csupán 42%-a volt tisztában – a fogalom ismertsége ázsiai befektetők körében alacsonyabb (30%), az európaiak körében pedig magasabb (47%) volt.

A befektetők nem csupán nem ismerték ezt a fogalmat, de nem is voltak meggyőződve arról, hogy a társadalom egészének szintjén képesek leszünk megvalósítani az igazságos átmenetet: a válaszadók 43%-a szerint nem valószínű a siker, de ha mégis elérnénk ezt a célt, a befektetők több, mint egynegyede (27%-a) úgy véli, hogy ehhez 15 évnél hosszabb időre lesz szükség, 52%-uk pedig úgy gondolja, hogy elhúzódó folyamatnak nézünk elébe.

Vélhetően az ismertség hiányával és a meggyőződés alacsony szintjével magyarázható, hogy az igazságos átmenet fogalmával amúgy tisztában lévőknek is csupán 35%-a rendelkezik a fogalmat középpontba állító, kifejezetten erről szóló befektetési stratégiával, vagy dolgozik annak bevezetésén. Európa a jelek szerint előbbre jár ebben: az európai válaszadók 38%-a rendelkezik vagy dolgozik egy kifejezetten a kérdésnek szentelt befektetési stratégián, míg Ázsiában ez az arány mindössze 20%. Ugyanakkor a befektetőknek több mint fele (52%-a) már jelenleg is az ESG tágabb megközelítésének részeként tekint a kérdésre.

Befektetési szempontból: stratégiai eszközallokáció révén pozitív hatás érhető el

A felmérésben részt vevő befektetők elsöprő többsége (91%-a) hisz abban, hogy az igazságos átmenet hosszú távon kedvező hatással lesz a hozam/kockázat profilokra, ami azt bizonyítja, hogy a válaszadók befektetési lehetőségként tekintenek a témára. Ugyanakkor afelől megoszlanak a vélemények, hogy rövid távon pozitív (21%) vagy semleges (52%) hatása lesz-e.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amikor arról kérdezték őket, hogy melyek az igazságos átmenetbe eszközölt befektetések fő indokai, a válaszadók több mint háromnegyede (77%-a) a „Kedvező környezeti hatás a nettó zéró karbonkibocsátás elérése által” és a „Kedvező társadalmi hatás” (73%) válaszokat jelölte meg, ami azt mutatja, hogy szoros kapcsolat áll fenn a környezeti és a társadalmi megfontolások között.

A fenti válaszok után nem volt meglepő, hogy a résztvevők 92%-a befektetési szempontból a megújuló energiaforrások ágazatát tartja a legvonzóbbnak, melyet a technológia és az informatika (61%) és az agrár-élelmiszeripar (60%) kategóriája követett. Ami az eszközosztályokat illeti, a befektetők 89%-a véli úgy, hogy az igazságos átmenet megvalósításában a kötvények játsszák majd a legfontosabb szerepet, második és harmadik helyen pedig a magáneszközök (81%) és a tematikus befektetések (66%) állnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 16:22
Először adott interjút az ATV-nek a Tisza Párt alelnöke azután, hogy június 10-én másfél perccel a v...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem