12 °C Budapest
Itt a három éves jelentés: meglepő, de ezek a magyarok gazdagodtak legjobban az elmúlt időkben

Itt a három éves jelentés: meglepő, de ezek a magyarok gazdagodtak legjobban az elmúlt időkben

2022. március 13. 14:02

Saját bevallása szerint a magyar háztartások 60%-ának van saját autója, 2%-nak tőzsdei részvénye és 17%-nak ingatlanhitele – mutatják az MNB 2020-as háztartási vagyonfelmérésének minap közzétett első eredményei. Az ingatlantulajdon értékével együtt egy medián magyar háztartásnak 20 millió forintnyi (adóssággal csökkentett) vagyona volt 2020 végén. Három év alatt a legidősebbek gyarapodtak a leginkább, a legfiatalabbak a legkevésbé - írja a Porfolio.

Az MNB által három évente végrehajtott háztartási vagyonfelmérés adatai szerint a háztartások nettó vagyona 2017 és 2020 vége között jelentős mértékben növekedett – olvasható az MNB legfrissebb jelentésében. Miközben az infláció ebben az időszakban összesen 10 százalék körül alakult, a szektor nettó vagyona 42 százalékkal az egy háztartásra jutó nettó vagyon pedig 43 százalékkal lett nagyobb három év alatt.

A növekedés jórészt az ingatlanok áremelkedésének köszönhető. A vagyonnövekedés nagyobb mértékű volt az átlagnál a Közép-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön, valamint az idősebbeknél: a 75 év feletti és az 56-65 év közötti korosztályban. A 2., a 8. és a 9. decilisbe (vagyis vagyon szerinti tizedbe) tartozó háztartásoknál volt megfigyelhető a legnagyobb arányú vagyonnövekedés.

A reáleszközök lényegesen egyenletesebben oszlanak el a háztartások között, mint a pénzügyi eszközök. Részvénye, részesedése vagy kötvénye például szinte csak a vagyonos háztartásoknak van. Az egy háztartásra jutó nettó (vagyis adóssággal csökkentett) vagyon átlagosan 39 millió forint, medián értéke 20 millió forint volt 2020 végén.

A makrogazdasági adatokat (pl. Nemzeti számlák) jól kiegészítő, 2020-ban harmadik alkalommal elvégzett felmérés során a közel 4 millió hazai háztartás közül a kérdezőbiztosok 15 ezer kijelölt háztartást kerestek föl Magyarországon, és a felkeresett háztartások közül 6 ezer háztartás válaszolt önkéntes alapon a kérdésekre. Az érdeklődőknek érdemes böngészniük itt az adatokat, mi most néhány érdekességet emelnénk ki, például:

  • A háztartások 86%-ának van saját háza vagy lakása, csak az alsó két decilisben csökken ez az átlagos szint alá
  • A háztartások 60%-a rendelkezik saját autóval, és míg a legfelső decilisben ez a szám 85%, a legalsóban 37%.
  • A folyószámlával rendelkezők aránya még a legalsó decilisben is 80%-os, az átlag pedig 88%.
  • Lekötött betétje 20%-nak, állampapírja vagy más kötvénye 9%-nak, tőzsdei részvénye 2%-nak, egyéni vállalkozása 9%-nak van.
  • Befektetési jeggyel saját tudomása szerint mindössze 3% rendelkezik, életbiztosítással vagy nyugdíjpénztári tagsággal viszont 18%.
  • Ingatlanhitellel 17% rendelkezik, egyéb hitellel pedig 20%.

Elmondható, hogy az értékpapírok előfordulása csak a legfelső decilisre jellemző, az öngondoskodási termékek eloszlása már valamivel egyenletesebb, ingatlanhitellel pedig a legszegényebbek is hasonló arányban rendelkeznek, mint a leggazdagabbak.

Eszközök és kötelezettségek

  • a háztartások 63%-a részesül valamilyen munkabérben, 10% kap osztalékot, 28% szociális juttatást és 46% állami nyugdíjat,
  • 7% vett autót és 44% költött tartós cikkre az elmúlt egy évben, és mindössze 35% költött üdülésre (ezt csak a felső három decilis lépi túl),
  • a háztartások 33%-a egy-, 41%-a kétszemélyes, legalább hárman pedig csak a háztartások 26%-ában élnek, utóbbiak aránya a legfelső decilisben a legmagasabb, 37%.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nemzeti számlákhoz való illesztés alapján a vagyon eloszlására is fény derül a háztartások vagyonmérlegéből, amelyet az alábbi táblázat mutat be. Elmondható, hogy miközben a nem pénzügyi eszközök 36%-a tartozik a leggazdagabb 10%-hoz, addig a pénzügyi eszközök 62%-a felett rendelkezik a legfelső decilis. A kötvények, köztük állampapírok 73%-a a leggazdagabb 10%-nál van, a részvények és részesedések esetében 82%, a felvett hiteleknél viszont csak 18% az arányuk. A biztosítástechnikai tartalékok csaknem fele tartozik a legfelső 10%-hoz, és további több mint egyötöde a 9. decilishez.

Ha korcsoportok szerint nézzük az egy háztartásra jutó nettó vagyon alakulását, akkor az látható, hogy minden korcsoportban jelentősen emelkedett a nettó vagyon átlagának és mediánjának az értéke 2017 és 2020 között. Átlag feletti mértékű a vagyonnövekedés a 75 évnél idősebbeknél és az 56-65 év közötti korosztályban, a legkisebb ütemű vagyonnövekedés pedig a két legfiatalabb korosztályban figyelhető meg 2020 és 2017 között – olvasható az MNB elemzésében.

Tanulságos az is, hogy az egy háztartásra jutó nettó vagyon értéke hogyan alakult decilisenként. A fent említett 39 millió forintos átlaggal és 20 millió forintos mediánnal szemben a legfelső decilisben 189 millió forint volt az átlag és 118 millió forint a decilis. 2014-ben ez még csak 97, illetve 56 millió forint volt - zárul a Portfolio MNB kiadványának elemzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm