4 °C Budapest

Mibe fektesd a pénzed 2021-ben: van, ami megvéd az őrült inflációtól?

2021. február 19. 11:01

Az előttünk álló évtized egyik legnagyobb pénzügyi kockázata az infláció lehet. De mibe fektessük a megtakarításainkat, ha felgyorsul a pénzromlás? Mutatjuk a lehetőségeket.

Egyre több befektetési szakértő és elemző véli úgy, hogy a 2030-ig tartó évtized egyik legnagyobb pénzügyi kockázata az emelkedő infláció lehet. Többek között az USA jegybankjakét működő FED is emelkedő inflációra számít a jövőben.

Aktív vagy passzív portfóliókezelés a nyerő?

Évtizedek óta vita folyik a piaci szereplők között arról, hogy az aktív vagy a passzív portfóliókezelés-e a nyerő stratégia. Pedig a válasz egyszerű: attól függ milyen a piaci környezet. Nézzük:

  • A passzív stratégia egy meghatározott benchmarkot igyekszik minél pontosabban követni. Ilyen lehet például a világ két legismertebb indexe az S&P500 vagy a NASDAQ100. Ilyenkor a cél mindenképpen követni a benchmarkot, akkor is, ha emelkedik és akkor is, ha éppen jelentősen esik az árfolyam. Itt a portfóliómenedzsernek nincs mérlegelési lehetősége.
  • Az aktív stratégia esetében a portfóliókezelő szakember - előre definiált és írásban rögzített szabályok között - viszonylag szabadon dönthet a portfólióba kerülő elemekről. A cél itt nem a benchmark követése, hanem annak megverése, vagyis a hozammaximalizálás. A szakember tehát több teret kap a kibontakozásra, miközben a szigorú szabályokat természetesen be kell tartania.

Koronavírus, infláció: milyen stratégia a nyerő?

Könnyen belátható, hogy a jelenlegi nehéz és kiszámíthatatlan helyzetben az aktív szemlélet a biztonságosabb és kifizetődőbb lehet a befektetők számára - vélekednek a Pénzcentrum számára készített szakértői írásukban az Aegon Alapkezelő szakemberei. Hogy pontosan miért?

Úgy véljük, hogy az aktívan kezelt és széleskörűen diverzifikált portfóliók jelenthetik a megfelelő védelmet a következő évek emelkedő inflációja ellen. Aktívan kezelt befektetési alapok, amelyek gyorsan, viszonylag szabadon és hatékonyan tudnak reagálni a piaci változásokra

- összegzik a szakemberek, akik szerint az alábbi érvek is az aktív portfóliókezelés mellett szólnak:

  • Gyors és rugalmas: Aktív portfóliókezelési stratégia esetén a portfóliómenedzser gyorsan, és viszonylag szabadon tud mozogni egy előre definiált kockázati szinten belül. Ez számos előnyt jelent a befektetőknek és a vagyonkezelő szakembereknek is.
  • Abszolút hozamú alapok: Az aktívan menedzselt közé tartoznak az abszolút hozamú alapok, amelyek nemcsak az emelkedő árfolyamokból, hanem az értékpapírok eséséből vagy az oldalazó piacból is képesek hozamot produkálni.
  • Kiemelkedő lehetőségek, sikersztorik: Aktívan menedzselt alap esetében a portfóliómenedzser - a piaci történések tükrében - egyénileg dönthet bizonyos elemek eladásáról vagy vásárlásáról. Befektethet például egy aktuálisan kínálkozó, magas hozampotenciállal rendelkező lehetőségbe.
  • Egyénre szabható: Nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyek vagy intézményi ügyfelek esetében az aktív portfóliókezelési stratégia szinte teljesen egyénre szabható, ami jelentősen növeli a hozamszerzési lehetőségeket, miközben minimalizálja a kockázatot. Ezért az akár többszáz millió vagyonnal rendelkező Private Banking ügyfelek többsége is egyre inkább az aktív szemlélet felé kacsingat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem