Ők is kiszállnak a lakástakarék-bizniszből: már csak egy versenyző marad a színen

2020. október 14. 18:01

A lakás-takarékpénztári támogatások megszüntetése után két évvel felfüggeszti értékesítési tevékenységét ezen a piacon az Erste Lakástakarék - tájékoztatta a Bankmonitor.hu a Pénzcentrumot. Az Ersténél megerősítették  a hírt, amely egyébként nem meglepő, miután két éve az Aegon és egy éve az OTP is kiszállt az értékesítésből. Így mára egyedüliként a Fundamenta maradt a piacon, az időzítés valószínűleg csak véletlen egybeesés Novák Katalin mai, a lakásfelújítások új állami támogatásáról szóló bejelentésével. Ahogy az OTP-nél történt, az Erste Lakástakarék meglévő ügyfeleit sem érinti a változás.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet 

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az ügyféligények változásához igazítva hozta meg az Erste Lakástakarék az állami támogatás nélküli termékei, illetve az áthidaló kölcsön értékesítésének felfüggesztéséről szóló döntését - közölték a banknál, hangsúlyozva: a pénzintézet fenntartja annak lehetőségét, hogy visszatérjen a piacra, amennyiben a termékek iránti kereslet ezt indokolja. Bár az Erste kilépésével már csak a Fundamenta fog tovább értékesíteni a piacon, alábbi ábránkon jól látszik, hogy mivel hosszabb elköteleződést kívánó rendszeres megtakarításról van szó, és a 2018 októbere előtt kötött szerződésekre még jár az állami támogatás, a piac mérete még mindig folyamatosan nő: 2019 végén már több mint 1000 milliárd forint hevert lakás-takarékpénztári számlákon.

Bár a bank nekünk adott válasza nem említette a rentabilitási okokat, az látszik a számokon, hogy versenytársaitól egyelőre messze elmaradó profitot ért el a társaság tavaly: 348 millió forint volt a nyeresége a Fundamenta 7,0 milliárdjával és az OTP Lakástakarék 3,2 milliárdjával szemben, miután a piac viszonylag új szereplőjeként nem rendelkezik akkora, még állami támogatással rendelkező portfólióval, mint két versenytársa. Míg az Aegon Lakástakarékpénztár portfóliójának tavalyi átvétele javíthatta a társaság megtérülését, az állami támogatás nélkül értékesített új szerződésekről azonban ez nem mondható el.

A banknál elmondták azt is: az Erste Lakástakarék jelenleg csaknem 185 ezer szerződést kezel. Korábbi közlése szerint az Aegon Lakástakarékpénztár tavalyi megvásárlásakor egyébként 64 ezer szerződést vett át az Erste, ezek kifutását is figyelembe véve a szerződésállomány kevesebb mint harmada lehet tehát volt aegonos az Ersténél. Az intézkedés - emelték ki - a jelenlegi állományt nem érinti, az Erste Lakástakarék továbbra is áll meglévő ügyfelei rendelkezésére a szerződések kezelésével kapcsolatban a megszokott módokon és helyszíneken. 2019 végén egyébként 145 milliárd forint volt Erste Lakástakarék-számlákon, ami a lakáskasszák körében 13%-os piaci részesedést jelentett a Fundamenta 51%-a és az OTP 36%-a után.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az Erste szinte napra pontosan egy évvel az OTP hasonló döntését követően felfüggesztette a lakás-takarékpénztári termékek értékesítését. A döntés okai Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu alapító-ügyvezetője szerint a következők lehetnek:

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a jelenleg elérhetőminimális hozamok mellett a lakástakarék-pénztári megtakarítás (LTP) csak infláció alatti megtérülést tud kínálni a megtakarítónak,
  • a szuperállampapír a 4,95%-os éves hozamajánlatával kiszorítja a lakástakarékpénztárak állami támogatás nélküli (1-1,5%-os éves kamatot jelentő) ajánlatát,
  • az aktív értékesítés vélhetően alacsony volument hozott már, így nem feltétlenül érte meg fenntartani.

 

Az Erste döntését követően kizárólag a Fundamenta kínál lakástakarék terméket, az ő értékesítési logikájukban azonban az LTP-hez kapcsolódó, nagyon alacsony fix kamatozású hitelajánlat a vonzó, nem beszélve arról, hogy a Fundamenta egy dedikált értékesítési csapattal rendelkezik a termék értékesítésére, míg banki oldalon számtalan egyéb termék értékesíthető magasabb jövedelemtartammal - hívta fel a figyelmünket Sándorfi Balázs, hozzátéve: a banki oldalon a hitelezés LTP-től függetlenül is tökéletesen üzemel.

Felhívta a figyelmet a meglévő ügyfelek számára fontos tudnivalókra: a meglévő szerződéseket nem érinti a döntés, ezek a szerződéskor érvényes feltételek mentén futnak tovább. A meglévő szerződéssel rendelkezőknek nincs további teendője, különösen azon meglévő LTP-ügyfeleknek érdemes a szerződésszerű befizetésekre figyelniük, akik 2018.10.16 előtt kötöttek lakástakarékot (még állami támogatással), ha ugyanis félreértés miatt beszüntetik a befizetéseket, akkor értelemszerűen elesnek az ezen szerződésekre még ma is érvényes 30%-os (éves befizetésre értendő) állami támogatástól.

Novák Katalin mai bejelentése érdekes egybeesést jelent: minden számlával igazolt lakásfelújítás 50%-át az állam fogja állni. Ez előnyösebb pénzügyi ajánlat az állam részéről, mint a korábbi állami támogatás az LTP konstriukción belül. Ott pl. egy 4 éves konstrukció esetén havi 20 ezer Ft-os befizetésnél az elérhető lejárati összeg 1 250 000 Ft volt, amiből az állami támogatás 23%-ot képviselt, míg január 1-től egy 2 millió forintos - számlával igazolt felújításból - 1 millió forintot az állam kifizet. Előzetes takarékosságra ezután is szükség lesz, hiszen a számla 50%-át a felújítást végző tulajdonosnak kell fizetni, sőt a támogatás vélhetően utólagos lesz, így átmenetileg a teljes összeggel rendelkezni kell majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem