21 °C Budapest

Bukó a budapesti tőzsdén: ennyit esett a vezető részvények többsége

2020. június 19. 22:01

Tőzsdei összefoglalónk a 25. héten: Míg a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 207,64 pontos, 0,55 százalékos csökkenéssel, 37 279,82 ponton zárt pénteken; addig indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

BÉT - Esett a vezető részvények többsége

A részvénypiac forgalma 21,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a sok pozitív hírnek köszönhetően pluszban tartózkodnak a nemzetközi piacok, a budapesti tőzsdén ugyanakkor nem tükröződik az a vételi erő, ami a vezető indexekben látszódik. A Mol relatíve felülteljesítő volt, de esetében sem látni érdemi erőt - mondta.

Az elemző szerint makrogazdasági adatokban szegényes volt a nap, a gazdaság újraindulásával kapcsolatos remények bátorítják a vevőket. Több amerikai államban is növekvő fertőzésszámokat közöltek, ugyanakkor további szigorítást - például kötelező maszkviselést - jelentettek be, azt remélik, ezzel kezelni tudják a fertőzés újabb hullámát.

Pozitív hírek jöttek az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelemmel kapcsolatban is. Kína a korábbi megállapodásnak megfelelően az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásának növelését tervezi, ami kedvezően hatott a piaci hangulatra. Európában pedig pénteken kezdődött az EU-s tagországok vezetőinek egyeztetése a 750 milliárd euró keretösszegű gazdasági élénkítő csomagról, az ezzel kapcsolatos remények is segítik a piacokat - tette hozzá.

  • A Mol 9 forinttal, 0,47 százalékkal 1914 forintra erősödött, 4,3 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 0,78 százalékkal 11 440 forintra csökkent, forgalmuk 11,5 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama 5,50 forinttal, 1,40 százalékkal 387,50 forintra esett, forgalma 493,6 millió forint volt.
  • A Richter-papírok 80 forinttal, 1,14 százalékkal 6930 forintra gyengültek, forgalmuk 4,1 milliárd forintot ért el.
  • A BUMIX 3569,85 ponton zárt pénteken, ez 22,20 pontos, 0,63 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Pénteken már csitult az aggodalom a tőzsdei befektetők körében egy második járványhullám kitörésével kapcsolatban, figyelmüket ehelyett a korlátozások feloldásától várt gazdasági fellendülésnek szentelték. A piacok árfolyamemelkedéssel nyugtázták az Európai Tanács pénteki videokonferenciáján a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról és a többéves keretköltségvetésről létrejött keretmegállapodást. Annak ellenére is, hogy a tagállamok között megosztottság mutatkozik az alap felhasználását illetően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A páneurópai indexek közül az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 index 0,67 és 0,59 százalék emelkedést ért el, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,70 százalékkal emelkedett.

Az európai gyűjtőindexek nyereséggel zárták a hetet, a két páneurópai index 3,3 százalékkal, az euróövezeti 3,8 százalékkal erősödött.
Londonban 1,14 százalék erősödéssel fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos adatok alapján. Frankfurtban 0,33 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,61 százalék nyereséget ért el. Milánóban 0,52 százalékos, Madridban 0,19 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a pénteki kereskedés.

Az olajár emelkedett pénteken, a Brent 2,89 százalékkal hordónként 42,71 dollárra, a WTI 3,40 százalékkal 40,16 dollárra. Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1193 dolláron, az arany spot ára 1,07 százalékkal unciánként 1741,45 dollárra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem