Bukó a budapesti tőzsdén: ennyit esett a vezető részvények többsége

Bukó a budapesti tőzsdén: ennyit esett a vezető részvények többsége

2020. június 19. 22:01

Tőzsdei összefoglalónk a 25. héten: Míg a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 207,64 pontos, 0,55 százalékos csökkenéssel, 37 279,82 ponton zárt pénteken; addig indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

BÉT - Esett a vezető részvények többsége

A részvénypiac forgalma 21,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a sok pozitív hírnek köszönhetően pluszban tartózkodnak a nemzetközi piacok, a budapesti tőzsdén ugyanakkor nem tükröződik az a vételi erő, ami a vezető indexekben látszódik. A Mol relatíve felülteljesítő volt, de esetében sem látni érdemi erőt - mondta.

Az elemző szerint makrogazdasági adatokban szegényes volt a nap, a gazdaság újraindulásával kapcsolatos remények bátorítják a vevőket. Több amerikai államban is növekvő fertőzésszámokat közöltek, ugyanakkor további szigorítást - például kötelező maszkviselést - jelentettek be, azt remélik, ezzel kezelni tudják a fertőzés újabb hullámát.

Pozitív hírek jöttek az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelemmel kapcsolatban is. Kína a korábbi megállapodásnak megfelelően az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásának növelését tervezi, ami kedvezően hatott a piaci hangulatra. Európában pedig pénteken kezdődött az EU-s tagországok vezetőinek egyeztetése a 750 milliárd euró keretösszegű gazdasági élénkítő csomagról, az ezzel kapcsolatos remények is segítik a piacokat - tette hozzá.

  • A Mol 9 forinttal, 0,47 százalékkal 1914 forintra erősödött, 4,3 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 0,78 százalékkal 11 440 forintra csökkent, forgalmuk 11,5 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama 5,50 forinttal, 1,40 százalékkal 387,50 forintra esett, forgalma 493,6 millió forint volt.
  • A Richter-papírok 80 forinttal, 1,14 százalékkal 6930 forintra gyengültek, forgalmuk 4,1 milliárd forintot ért el.
  • A BUMIX 3569,85 ponton zárt pénteken, ez 22,20 pontos, 0,63 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Pénteken már csitult az aggodalom a tőzsdei befektetők körében egy második járványhullám kitörésével kapcsolatban, figyelmüket ehelyett a korlátozások feloldásától várt gazdasági fellendülésnek szentelték. A piacok árfolyamemelkedéssel nyugtázták az Európai Tanács pénteki videokonferenciáján a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról és a többéves keretköltségvetésről létrejött keretmegállapodást. Annak ellenére is, hogy a tagállamok között megosztottság mutatkozik az alap felhasználását illetően.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A páneurópai indexek közül az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 index 0,67 és 0,59 százalék emelkedést ért el, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,70 százalékkal emelkedett.

Az európai gyűjtőindexek nyereséggel zárták a hetet, a két páneurópai index 3,3 százalékkal, az euróövezeti 3,8 százalékkal erősödött.
Londonban 1,14 százalék erősödéssel fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos adatok alapján. Frankfurtban 0,33 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,61 százalék nyereséget ért el. Milánóban 0,52 százalékos, Madridban 0,19 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a pénteki kereskedés.

Az olajár emelkedett pénteken, a Brent 2,89 százalékkal hordónként 42,71 dollárra, a WTI 3,40 százalékkal 40,16 dollárra. Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1193 dolláron, az arany spot ára 1,07 százalékkal unciánként 1741,45 dollárra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?