26 °C Budapest
Ez durvább lesz, mint a 2008-as krach: brutális válságot jósolnak londoni elemzők

Ez durvább lesz, mint a 2008-as krach: brutális válságot jósolnak londoni elemzők

MTI
2020. május 6. 13:45

Soha még nem tapasztalt mértékben esett vissza áprilisban az euróövezti gazdasági teljesítmény a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Áprilisban az előzetes értéknél kissé jobb lett ugyan az euróövezeti gazdasági aktivitás mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke, de ezzel együtt is a felmérések történetében a legalacsonyabb szintre, 13,6 pontra zuhant a márciusi 29,7 pontról. Az előzetes érték 13,5 pont volt.

A mutató által elért érték és az előző havihoz képest bekövetkezett esésének a mértéke is rekordnak számít a felmérések közel 22 éves történetében. Az elért érték a valaha regisztrált legalacsonyabb, a havi esés mértéke pedig a legnagyobb lett. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig bővülésének mértékét számszerűsíti.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari egyaránt mélységi rekordot döntött. A szolgáltatóipari BMI szerdán publikált végleges értéke 12,0 pont lett, magasabb a 11,7 pontos előzetes értéknél, de lényegesen kisebb a márciusi 26,4 pontnál. Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) már hétfőn publikált végleges áprilisi értéke az előzetes 33,6 pontnál is alacsonyabbra, 33,4 pontra zuhant a márciusi 44,5 pontról. A nagyobb euróövezeti gazdaságok kompozit BMI mutatója is rekordmélységbe zuhant áprilisban. A legalacsonyabb a spanyolországi lett, 9,2 pont, az olasz 10,9 pont, a francia 11,1 pont, a német 17,4 pont.

A vizsgált országok mindegyikében soha nem látott mértékben esett vissza a gazdasági aktivitás áprilisban

- foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS vezető közgazdásza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megjegyezte, hogy a járványvédelmi korlátozások miatt lehetett számítani a gazdasági teljesítmény csökkenésére, de annak mértéke még ezzel együtt is "sokkoló mértékűnek" bizonyult. Az áprilisi felmérésben feltárt gazdasági mutatók 7,5 százalékos negyedéves GDP-csökkenéssel vannak összhangban, ami messze meghaladja a globális gazdasági és pénzügyi válság során tapasztalt mértéket. A munkahelyvesztés is soha nem tapasztalt mértéket öltött - tette hozzá.

"A fertőzési hullám ellaposodásával és a korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan azonban a legtöbb gazdasági ágazatban megindul a termelés és a kereslet növekedése. Mivel azonban a kormányoknak a gazdaság újraindítása és egy második fertőzési hullám megelőzése között kell lavírozniuk, a javulás csak vontatott ütemben fog tudni haladni" - fejtette ki Chris Williamson, hozzátéve, hogy a mutatók szám szerinti javulására legfeljebb az év második felében lehet számítani, addig legfeljebb a csökkenés ütemének a mérséklődésére. A kiesett termelési érték pótlása pedig szerinte "még évekbe telhet".

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 6. 06:11
A kriptopiacon az elmúlt fél évben óriási mértékű árzuhanásnak lehettünk tanúi. 2021 novemberében a...
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?