21 °C Budapest
Elárulták a cápák: így hízhat 100 milliósra VV Zsuzsu nyereménye

Elárulták a cápák: így hízhat 100 milliósra VV Zsuzsu nyereménye

2019. február 19. 14:31

Rengeteg terve van a Való Világ nyertesének a 36 millió forinttal, ahogy a győzelem után nyilatkozta. Zsuzsu többek között ingatlant vásárolna, nyelvet tanulna, külföldre költözne és beteg testvérén segítene. De mire is elég ez a 36 millió forint valójában? Az nem kérdés, hogy egy hirtelen jött nagy összeggel megfontoltan kell bánni, nem könnyű ugyanis manapság magas hozamot hozó befektetést találni. Cikkünkben most megvizsgáljuk, hogy mik lehetnek egy hirtelen jött nagy összeg befektetése mögött rejlő megfontolások, és alapkezelők, portfoliómenedzserek válaszaira hivatkozva bemutatjuk, hogy lehet ésszerűen befektetni ezt az összeget.

Első alkalommal volt a Való Világnak női győztese, a 23 éves Zsuzsu így 36 millió forintot nyert. Nagy kérdés azonban, hogy mit kezdjen valaki egy ekkora összeggel, ha csak úgy a semmiből rázúdul. A példa nem is annyira életszerűtlen: egy nagyobb örökség könnyen kitehet akár ekkora összeget is, ebben az esetben pedig mindig jól meg kell választani, hogy mibe fektessük azt. Ezért mi most megkérdeztünk pár portfóliómenedzsert, véleményük szerint mibe lehet érdemes befektetni 36 milliót.

Az ingatlan mindig nyerő - az ingatlanalap már nem biztos

Kezdjük azzal a megállapítással, hogy 36 millió forint valójában nem is olyan nagy pénz. Ha valaki Budapesten szeretne ingatlant vásárolni, ekkora összegért bizony nem talál mindenhol lakást, sőt, a belső kerületekben az árak jellemzően magasabbak ennél. A Való Világ győztese saját elmondása szerint felköltözne Budapestre, olaszul tanulna, Olaszországba költözne és beteg testvérén is segítene. Nos, egy budapesti lakásvásárlással már teljes egészében fel is használta a nyereményét.

Más a helyzet, hogyha valaki ekkora összeg birtokába jut, és már rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, ebben az esetben jó ötlet lehet az ingatlan-befektetés. Bence Balázs, a Portfolio Trader befektetési igazgatója szerint az ingatlanalap azonban kevésbé jó választás, ésszerűbb döntés a befektetési célú ingatlanvásárlás. Ennek ugyanakkor leginkább Budapesten van értelme, hiszen messze ott a legnagyobb a kereslet az ingatlanok iránt.

Lakásvásárláson gondolkodsz? Válogass lakáshitel kalkulátorunkban!

Amennyiben a pénz birtokosa befektetési céllal vásárolna ingatlant Budapesten, akkor szép hozamra tehetne szert. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint egy 36 millió forint értékű ingatlan havi nettó bérleti díja a 150 ezer forintot is elérheti. Amennyiben a lakásárak emelkedése kitart, akkor a bérleti díjból származó bevétel mellett még árfolyam-nyereséget is realizálhat a befektető egy későbbi eladással. Nagy előnye ennek a befektetésnek, hogy leveszi a terhet a befektető válláról: minden hónapban hoz egy előre jól kalkulálható összeget.

Havi 150 ezer forint azt jelenti, hogy a 36 milliós ingatlan éves bruttó hozama 5 százalék. Bruttó hozammal érdemes számolni, nem tudjuk ugyanis pontosan felbecsülni, hogy az évek során a tulajdonos mennyit költ felújításra, modernizálásra. Mindemellett persze az ingatlan árának éves növekedése azt jelenti, hogy a realizált hozam az 5 százalékosnál jóval magasabb is lehet. A jelenlegi inflációs szinten az 5 százalékos hozam kb. 2 százalékos reálhozamot eredményez, ez nagyjából megfelel ma egy állampapír befektetésnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarok lakást venni, nekem csak a hozam kell!

Megkérdeztünk pár befektetési alapkezelőt, hogy amennyiben valaki reálhozamra akar szert tenni, kellően türelmes, nem követi nap mint nap az árfolyam változásokat, és emellett mérsékelten kockázatkerülő is, mibe érdemes fektetnie a pénzét. Míg pár éve a bankbetét az egyik legkézenfekvőbb megoldás lehetett volna, ma ez már szóba se jött a válaszadók szerint. A lekötött betétek olyan alacsony hozamokat fizetnek, hogy Tuli Péter szerint a bankbetétnél még a folyószámla is jobb választás, hiszen az alacsony banki hozamok nem kárpótolják a likviditás hiányát. Az Aegon Alapkezelő értékesítési és termékmenedzsment igazgatója így állítaná össze a portfóliót:

  • 20 százalék abszolút hozamú befektetési alap
  • 10-15 százalék részvény befektetési alap (KKE régió, orosz részvények, Aegon Megatrend részvény befektetési Alap)
  • 30-35 százalék cash (ez a jelenlegi bizonytalan környezetben legalább 20 százalék); esetleg FKJ; nemcsak HUF hanem EUR és esetleg USD is
  • Egy része legyen KKJ, ezt a bankok visszaveszik általában a felhalmozott kamattal, maradék pedig EUR, USD
  • 35 százalék lakossági állampapír: 3 és 5 éves Prémium infláció követő állampapír

Elek Péter, a Dialóg befektetési igazgatója szerint azon óvatos duhajok, akik nem akarnak nagy kokcázatot vállalni és stresszelni amiatt, hogy a befektetésük akár egy évig szaftos mínuszban van, azoknak ekképp ajánlaná összeállítani a portfóliót:

  • 75 százalék 2024/I PEMÁK (éves átlagos infláció plusz 170 bázispont kamatprémium; ez a következő években kb. éves 4 százalékos hozamot hoz, TBSZ-re pont ráfér)
  • 12,5 százalék ingatlanalap, például a DunaHouse Ingatlan Alap
  • 12,5 százalék abszolút hozamú alap

Elek nem javasolja a kötvény- és részvényalapok vásárlását. Az államkötvényt nem csak ő javasolta, hanem Bence Balázs is, szerinte nem rossz elgondolás akár az egész összeget államkötvénybe fektetni.

Ha gyerekvállaláson is gondolkodik, akkor teljesen egyértelmű

Amennyiben a 36 millió forint tulajdonosa gyerekvállalás előtt áll, akkor remek megoldást jelenthet a 19 éves inflációkövető babakötvény Bence Balázs szerint. Ezzel a befektetéssel 3 százalékos reálhozamot lehet elérni, de ha kitart az 5,80 százalékos kamat, akkor a 36 millió forint 19 év múlva 105 milliót jelent majd a befektetőnek. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekvállalással még egy sor egyéb kedvezmény és támogatás igénylésére is jogosult lesz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02