28 °C Budapest
Kiderült, mikor vezethetik be Magyarországon az eurót

Kiderült, mikor vezethetik be Magyarországon az eurót

2018. május 6. 11:34

Akár 2019 végére vagy 2020 elejére is teljesítheti Magyarország az euró bevezetésének feltételeit. Magára a bevezetésre a 2021-22-es dátum lehetne reális, amennyiben megvan erre a politikai szándék - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa.

Szijártó Norbert, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa szerint, ha a nagyon komoly technikai kritériumokat, a maastrichti konvergencia-kritériumokat nézzük, akkor Magyarország teljesíti azokat a numerikus jelleggel megfogott kritériumokat, amik az inflációs rátára, a hosszú távú kamatlábra, a közpénzügyi rendszerre, a költségvetési hiányra és az államadósságra vonatkoznak. Ezeket a kritériumokat az elmúlt két-három évben is teljesítette, ahogy például Csehország és Lengyelország is közel van ehhez.

"Magyarország az árfolyamstabilitásra vonatkozó kritériumot nem teljesíti, ami azt mondja, hogy két évet el kell tölteni nagyobb volatilitás nélkül az ERM-II-nek nevezett európai árfolyamrendszerben" - mondta Szijártó Norbert. Álláspontja szerint

a legkorábbi időpont az euró bevezetésre akár 2019 közepe, 2020 eleje is lehet.

"Az Európai Bizottság terveiben elég konkrétan szerepel az, hogy szeretnék ösztönözni a kimaradó országokat - akár pénzügyi instrumentummal is -, hogy belépjenek az eurózónába" - tette hozzá a szakértő, kiemelve, hogy a tervek szerint ezt az elkövetkezendő hét éves programozási időszakba fogják beépíteni. Ha egy ország komolyan szeretné bevezetni az eurót, akkor ehhez lesz egy elképzelés, hogy az Európai Bizottság mennyi pénzt tud biztosítani erre.

 

Mikor lehet euró Magyarországon?

Szijártó Norbert szerint nagyjából az idei év második felében, jövő év folyamán világossá válik, hogy a 2021-27-es időszak hét éves programozási periódusa milyen elemekből fog felépülni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Magyarország szempontjából az a kérdés, hogy kohéziós források tekintetében mennyi pénz fog rendelkezésre állni, illetve az, hogy a konvergenciát segítő pénzügyi instrumentumból mennyi állhat Magyarország segítségére, ha szeretné bevezetni az eurót. 2019 második felére lehet majd nagyjából tudni a pontos számokat, ami után szükség lesz egy politikai döntésre" - véli az elemző.

Magyarország vagy kimondja, hogy nem szeretne részt venni az eurózónában, és akkor elesik a konvergenciát segítő pénzektől, vagy azt mondja, hogy szeretne részt venni az eurózónában, akkor egy 2021-22-es bevezetés elképzelhető

- summázta Szijártó Norbert.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?