11 °C Budapest
Kiderült, mikor vezethetik be Magyarországon az eurót

Kiderült, mikor vezethetik be Magyarországon az eurót

2018. május 6. 11:34

Akár 2019 végére vagy 2020 elejére is teljesítheti Magyarország az euró bevezetésének feltételeit. Magára a bevezetésre a 2021-22-es dátum lehetne reális, amennyiben megvan erre a politikai szándék - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa.

Szijártó Norbert, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa szerint, ha a nagyon komoly technikai kritériumokat, a maastrichti konvergencia-kritériumokat nézzük, akkor Magyarország teljesíti azokat a numerikus jelleggel megfogott kritériumokat, amik az inflációs rátára, a hosszú távú kamatlábra, a közpénzügyi rendszerre, a költségvetési hiányra és az államadósságra vonatkoznak. Ezeket a kritériumokat az elmúlt két-három évben is teljesítette, ahogy például Csehország és Lengyelország is közel van ehhez.

"Magyarország az árfolyamstabilitásra vonatkozó kritériumot nem teljesíti, ami azt mondja, hogy két évet el kell tölteni nagyobb volatilitás nélkül az ERM-II-nek nevezett európai árfolyamrendszerben" - mondta Szijártó Norbert. Álláspontja szerint

a legkorábbi időpont az euró bevezetésre akár 2019 közepe, 2020 eleje is lehet.

"Az Európai Bizottság terveiben elég konkrétan szerepel az, hogy szeretnék ösztönözni a kimaradó országokat - akár pénzügyi instrumentummal is -, hogy belépjenek az eurózónába" - tette hozzá a szakértő, kiemelve, hogy a tervek szerint ezt az elkövetkezendő hét éves programozási időszakba fogják beépíteni. Ha egy ország komolyan szeretné bevezetni az eurót, akkor ehhez lesz egy elképzelés, hogy az Európai Bizottság mennyi pénzt tud biztosítani erre.

 

Mikor lehet euró Magyarországon?

Szijártó Norbert szerint nagyjából az idei év második felében, jövő év folyamán világossá válik, hogy a 2021-27-es időszak hét éves programozási periódusa milyen elemekből fog felépülni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Magyarország szempontjából az a kérdés, hogy kohéziós források tekintetében mennyi pénz fog rendelkezésre állni, illetve az, hogy a konvergenciát segítő pénzügyi instrumentumból mennyi állhat Magyarország segítségére, ha szeretné bevezetni az eurót. 2019 második felére lehet majd nagyjából tudni a pontos számokat, ami után szükség lesz egy politikai döntésre" - véli az elemző.

Magyarország vagy kimondja, hogy nem szeretne részt venni az eurózónában, és akkor elesik a konvergenciát segítő pénzektől, vagy azt mondja, hogy szeretne részt venni az eurózónában, akkor egy 2021-22-es bevezetés elképzelhető

- summázta Szijártó Norbert.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?