Megérkezett: már otthonról is nyithatsz bankszámlát

2017. június 26. 15:30

Mától hatályos az a törvény, amely megengedi az elektronikus csatornán lebonyolított ügyfélazonosítást Magyarországon is. Már csak egy részletszabályokat tartalmazó MNB-rendelet kell ahhoz, hogy ne kelljen a számlanyitáshoz sem bankfiókba fáradnunk.

Mától hatályos az elektronikus csatornán lebonyolítható ügyfélazonosítást megengedő 2017. évi LIII. számú törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról, amely várhatóan nemcsak a 21. századi digitális bankolás előtt nyitja meg az utat, de lehetővé teheti, hogy a számlanyitás miatt se kelljen többé fiókba menni. Az MNB a még szükséges rendelet egyeztetési folyamatába bevonta a Magyar Bankszövetséget, így a végleges szabályozás a bankrendszer véleményének figyelembe vételével alakulhat ki.

A banki ügyfelek 92 százaléka örömmel fogadná, ha úgy nyithatná meg bankszámláját otthonról, hogy közben a személyes ügyintézésről sem kell lemondania, míg 73 százalékuk szerint nagymértékben elősegítené a bankváltást, ha az új bankszámláért be sem kell menniük a fiókba

- ismertette a Gránit Bank közleménye a bank felmérése alapján. A társaság internetes kérdőívére beérkezett csaknem 1400 válasz alapján az ügyfelek 79 százaléka kipróbálna egy új bankot, ha nincs számlavezetési díj és a bankkártya az első évben ingyenes, 84 százalékuk pedig inkább otthonról online nyitna bankszámlát, mint egy bankfiókban vagy egy előre egyeztetett helyszínen, vállalva az esetleges kiszállási díjat is.

A bankok gőzerővel készülnek az új szabályozás megjelenésére:

Célunk, hogy bizonyos banki termékeket teljesen digitálisan, fióklátogatás szükségessége nélkül elérhetővé tegyünk, igényléstől a szerződésaláírásig. Ez azt jelenti, hogy könnyen kezelhető felületen, bármikor, bárhonnan, rövidebb átfutási idővel, digitálisan lehet majd például folyószámlát nyitni, illetve fedezetlen hiteleket igényelni új ügyfeleknek is

- válaszolta korábbi megkeresésésünkre a CIB Bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A K&H Banknál létezik például a távbank szolgáltatás, bank elmondása szerint csak tavaly 30 ezren vették már igénybe ezt a szolgáltatást és a legtöbben lakáshitel és személyi kölcsön igényléséhez kértek tanácsot. A távbankárok által végzett hitelminősítéssel akár 1-2 fióklátogatás is megspórolható. Az eddigi tapasztalatok szerint főként a nagyvárosokban élő ügyfelek vették igénybe a távbankári szolgáltatást, de egyre többen jelentkeznek kisebb településekről, akiknek hosszabb időbe telne egy-egy bankfiók felkeresése.

A Gránit Bank már meg is újította a 2012-ben az országban elsőként bevezetett VideóBank rendszerét és alkalmassá tette a videóchaten keresztüli ügyfélazonosítás lebonyolítására. Az új technológia zártkörű tesztelése folyamatban van, éles indítása a lakossági ügyfelek elektronikus azonosítását részletesen szabályozó MNB rendelet hatályba lépését követően várható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm