1 °C Budapest
Ezzel a pofátlan trükkel nyúlják le az adataid, ha feltöltőkártyás vagy

Ezzel a pofátlan trükkel nyúlják le az adataid, ha feltöltőkártyás vagy

2017. június 7. 17:32

2017. június 30-ig minden feltöltőkártyásnak adatot kell egyeztetnie a mobilszolgáltatójával, ha nem akarja, hogy a telefonszáma megszűnjön. A szélhámosok most ezt használják ki és a különböző  szolgáltatók munkatársának kiadva magukat gyűjtik be könnyedén a személyes adatainkat.


Adattolvajokra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: a rendőrség információi szerint a szélhámosok legújabb módszere az, hogy bizonyos mobiltelefon szolgáltató munkatársának adják ki magukat és így hívnak fel feltöltőkártyás ügyfeleket, majd az adategyeztetési jogszabályra hivatkozva gyűjtik be a személyes információkat.

Ezekkel az adatokkal a szélhámosok azonban később a saját számaikat regisztrálják.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egy szolgáltató sem kezdeményez adategyeztetést telefonban, vagy SMS-ben. Éppen emiatt ne adjuk meg senkinek az adatainkat, ha ilyen módón kérik tőlünk.

A személyes adatokat mindig bizalmasan kell kezelni

A fent említett eseten kívül más helyzetekben is érdemes bizalmasan kezelnünk a személyes adatainkat, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy azokat éppen ki és mire fogja felhasználni.

A személyes információk és fotók közösségi oldalon való megosztása azonban mára sokak számára napi tevékenységgé vált, így az adataink megszerzése a szélhámosoknak szinte gyerekjáték.  Fontos tudnunk, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele.

Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert. A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre - világít rá a Kaspersky Lab felmérése.

A kutatásban résztvevők 37 százaléka tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41 százalékuk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30 százalék a jelszavát.

A kutatás szerint az emberek nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10 százalékuk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22 százalékuk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23 százaléka adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52