Ezzel a pofátlan trükkel nyúlják le az adataid, ha feltöltőkártyás vagy

Ezzel a pofátlan trükkel nyúlják le az adataid, ha feltöltőkártyás vagy

2017. június 7. 17:32

2017. június 30-ig minden feltöltőkártyásnak adatot kell egyeztetnie a mobilszolgáltatójával, ha nem akarja, hogy a telefonszáma megszűnjön. A szélhámosok most ezt használják ki és a különböző  szolgáltatók munkatársának kiadva magukat gyűjtik be könnyedén a személyes adatainkat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Adattolvajokra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: a rendőrség információi szerint a szélhámosok legújabb módszere az, hogy bizonyos mobiltelefon szolgáltató munkatársának adják ki magukat és így hívnak fel feltöltőkártyás ügyfeleket, majd az adategyeztetési jogszabályra hivatkozva gyűjtik be a személyes információkat.

Ezekkel az adatokkal a szélhámosok azonban később a saját számaikat regisztrálják.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egy szolgáltató sem kezdeményez adategyeztetést telefonban, vagy SMS-ben. Éppen emiatt ne adjuk meg senkinek az adatainkat, ha ilyen módón kérik tőlünk.

A személyes adatokat mindig bizalmasan kell kezelni

A fent említett eseten kívül más helyzetekben is érdemes bizalmasan kezelnünk a személyes adatainkat, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy azokat éppen ki és mire fogja felhasználni.

A személyes információk és fotók közösségi oldalon való megosztása azonban mára sokak számára napi tevékenységgé vált, így az adataink megszerzése a szélhámosoknak szinte gyerekjáték.  Fontos tudnunk, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert. A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre - világít rá a Kaspersky Lab felmérése.

A kutatásban résztvevők 37 százaléka tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41 százalékuk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30 százalék a jelszavát.

A kutatás szerint az emberek nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10 százalékuk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22 százalékuk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23 százaléka adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19