26 °C Budapest
Ezzel a pofátlan trükkel nyúlják le az adataid, ha feltöltőkártyás vagy

Ezzel a pofátlan trükkel nyúlják le az adataid, ha feltöltőkártyás vagy

2017. június 7. 17:32

2017. június 30-ig minden feltöltőkártyásnak adatot kell egyeztetnie a mobilszolgáltatójával, ha nem akarja, hogy a telefonszáma megszűnjön. A szélhámosok most ezt használják ki és a különböző  szolgáltatók munkatársának kiadva magukat gyűjtik be könnyedén a személyes adatainkat.


Adattolvajokra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: a rendőrség információi szerint a szélhámosok legújabb módszere az, hogy bizonyos mobiltelefon szolgáltató munkatársának adják ki magukat és így hívnak fel feltöltőkártyás ügyfeleket, majd az adategyeztetési jogszabályra hivatkozva gyűjtik be a személyes információkat.

Ezekkel az adatokkal a szélhámosok azonban később a saját számaikat regisztrálják.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egy szolgáltató sem kezdeményez adategyeztetést telefonban, vagy SMS-ben. Éppen emiatt ne adjuk meg senkinek az adatainkat, ha ilyen módón kérik tőlünk.

A személyes adatokat mindig bizalmasan kell kezelni

A fent említett eseten kívül más helyzetekben is érdemes bizalmasan kezelnünk a személyes adatainkat, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy azokat éppen ki és mire fogja felhasználni.

A személyes információk és fotók közösségi oldalon való megosztása azonban mára sokak számára napi tevékenységgé vált, így az adataink megszerzése a szélhámosoknak szinte gyerekjáték.  Fontos tudnunk, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert. A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre - világít rá a Kaspersky Lab felmérése.

A kutatásban résztvevők 37 százaléka tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41 százalékuk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30 százalék a jelszavát.

A kutatás szerint az emberek nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10 százalékuk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22 százalékuk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23 százaléka adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?