12 °C Budapest
7 spórolós tipp igazi háziasszonyoktól: ezek tényleg működnek

7 spórolós tipp igazi háziasszonyoktól: ezek tényleg működnek

2017. május 27. 13:01

Sokan annyira alacsony jövedelemből élnek, hogy egész egyszerűen nincs miből félretenniük, de több millióan is lehetnek azok, akiknek lenne miből félretenni, de egész egyszerűen mindig elfogy a pénzük a hónap végére. Valódi háziasszonyok tippjeit gyűjtöttük össze, amelyekkel te is tízezreket spórolhatsz havonta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Éljen a csináld magad mozgalom!

A munkaerőhiány a hazai szakembereket is utolérte, így gyakorlatilag lehetetlen jó szakembert találni, ha mégis sikerülne, akkor egy néhány perces munkáért is borsos árat kérhetnek el. Pedig manapság már egy 5-10 perces internetes videóból is megtanulhatjuk, hogyan hárítsuk el a dugulást, vagy cserékjük ki a mosdókagyló szifonját, vagyis minimális utánajárással elháríthatjuk a bajt.

Felejtsd el az impulzusvásárlást!

Ha a boltban meglátunk egy-egy csinos ruhadarabot, sokszor már rögtön vinnénk is pénztárhoz. Így azonban nem csoda, hogy a fizetésünk egy részét olyan ruhára költjük el, amire tulajdonképpen nincs is szükségünk.

Persze ruhaneműkre szükség van, ezért ilyenkor inkább tegyük vissza a polcra a kinézett ruhát. Másnap menjünk vissza az üzletbe, és ha még mindig tetszik a ruha, akkor vegyünk meg, ha viszont elgondolkodunk rajta, akkor lehet, hogy nem is annyira jó vétel, mint elsőre gondoltuk.

Számolj el önmagaddal!

Mostanra már számos online vagy akár okostelefonra letölthető alkalmazást találunk, amivel nyomon követhetjük a költéseinket, sőt, akár típus szerint besorolhatjuk őket. A hónap végén csak annyi a teendőnk, hogy megnézzük, mi az a luxuscikk, ami nélkül meglennénk, mégis 5 ezer forintnál többet költöttünk rá. Ezekről érdemes inkább lemondani, és az így felszabaduló pénzt félretenni ínséges időkre.

Tervezd meg a heti étkezésed!

Könnyűnek tűnhet, hogy a munkahelyi ebédünket egy közeli kifőzdében vagy menzán költsük el, azonban ez nem kevés pénzünket emésztheti fel havonta. Ha csak napi ezer forintot költünk az ebédünkre, akkor már havonta legalább 20 ezer forintunkba kerül, ráadásul ennyiért ritkán kapunk kiadós és egészséges ebédet. Emiatt érdemes otthon megfőni az ebédünket, amit így nemcsak a saját ízlésünknek megfelelően fűszerezhetünk, de lehetőségünk van egészségesen elkészíteni azt és akár fele annyiból kijöhet az ebédünk (a rezsiköltséggel együtt is).

Tényleg szükséged van erre?

Amikor egy nagyobb dolgot vásárolunk, érdemes megvizsgálni, hogy tényleg szükségünk van-e az adott termékre. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, öt kérdést kell feltenni magunknak:

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

  • Szükségem van a termékre vagy csak szeretném megvenni?
  • Tényleg használni/hordani fogom?
  • Tényleg rendszeresen használom/hordom majd?
  • Mennyit kell dolgoznom azért, hogy megvegyem?
  • Megéri a belefektetett munkaórát?

Nem mindegy, hogy a forintokat vagy a százalékokat nézed

Hiába kapunk 10 százalék kedvezményt két árura, a megtakarításokat inkább forintban mérjük. Egy 150 forintos joghurton ugyanis csak 15 forintot takaríthatunk meg egy 10 százalékos akcióval, míg egy 5 millió forintos autó vásárlásakor félmillió forintot spórolunk.
Emiatt nem érdemes vesződni a kis értékű termékek számolgatásával (különösen, ha erre nincs időnk), inkább a nagyobb horderejű, drágább költéseinken próbáljuk megfogni a pénzt, ahogy ezt a Pénzcentrumnak nemrég Florova Anna, az OTP igazgatója is elmondta.

Annyit költsünk, amennyink van

Sokat spórolhatunk, ha nem költünk többet, mint amennyit keresünk, van, aki a hitelkártya adósságait görgeti maga előtt, és van, aki túlvállalja magát a lakáshitel felvételekor.

Ez nem azt jelenti, hogy sosem szabad hitelt felvenni:

  • Egy kedvező kamatozású lakáshitel, ami belefér a havi költségvetésünkbe, már évekkel korábban hozzásegíthet álmaink otthonához.
  • Egy nulla THM-es áruhitellel megvehetjük azt a háztartási gépet, amivel sok időt spórolhatunk magunknak (pl: mosogatógép).
  • Egy okosan használt hitelkártyával sosem kell kamatot fizetnünk, míg a visszatérítés előnyeit élvezhetjük. Emiatt érdemes lehet legfeljebb akkora hitelkeretet beállítanunk, amekkora a fizetésünk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?