27 °C Budapest
Brutális húsvéti akciók: szinte ingyen lehet LTP-t indítani

Brutális húsvéti akciók: szinte ingyen lehet LTP-t indítani

2017. április 13. 13:57

A bankban tartott pénzre talán még sosem fizettek ennyire kevés kamatot, nem is csoda, hogy sokan inkább más megoldás felé fordulnak. Az egyik ilyen, kiemelten keresett termék a lakás takarékpénztár, mivel fix hozammal kecsegtet és az állami támogatásnak köszönhetően akár biztosan 10 százalék felett hozhat a befektetés. Összegyűjtöttük, milyen akciókkal csábítanak most a szolgáltatók, a Pénzcentrum kalkulátorával te is kiválaszthatod a neked ideális megtakarítást.

A bankba tett pénz jelenleg soha nem látott alacsony hozammal kecsegtet, a jegybank legfrissebb adatai szerint 0,4 százalék a lekötött betétek átlagos, éves kamatlába. Emiatt viszont úgy tűnhet, hogy jobb, ha inkább a párnacihában tarjuk az összespórolt pénzünket, pedig még most is találunk olyan megoldást, amivel kétszámjegyű hozam is elérhető, ráadásul a Quaestor szellemétől sem kell tartanunk. A lakás takarékpénztáraknál (LTP) ugyanis 4 éves futamidővel kivétel nélkül találunk olyan terméket, amely 10 százalék feletti egységes betéti kamat mutatót (EBKM) kínál.

Mire használható fel az LTP?

A lakáskasszával megtakarított összeget (és a kapcsolódó hitelt is) csak lakáscélra használhatjuk fel. A megkötés egyébként megengedőbb, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis nemcsak lakásvásárlásra vagy építkezésre, hanem felújításra, korszerűsítésre vagy bővítésre is felhasználhatjuk az LTP-t.

Itt a legmagasabb a hozam

Ha csak a megtakarítást nézzük, akkor a legmagasabb egységes betéti kamat mutatóval (EBKM) bíró terméket érdemes választani, amely jelenleg az OTP-nél érhető el a Pénzcentrum kalkulátora alapján. Lényeges viszont, hogy mivel a 4 éves megtakarítási időtől néhány hónappal eltérhetnek a szolgáltatók, ezért az EBKM különbözetét részben a néhány hónapos eltérés is okozza. Emiatt viszont érdemes a megtakarított összeget is megnézni, ez alapján ugyanis a hosszabb futamidejű termékek lehetnek a nyerők.

Persze, ha jelentősen nagyobb összegre van szükségünk, akkor érdemes lehet eleve az 5,6, 8 vagy 10 éves futamidejű termékek között körülnézni. Ezeknél viszont azzal kell számolni, hogy minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál alacsonyabb lesz az EBKM. Ez annak köszönhető, hogy a hozam túlnyomó többségét az állami támogatás adja, amit viszont csak az új befizetések után kapunk meg.

Hitelt is felvennél?

Ha csak kisebb összegre van szükséged, de a megtakarítás nem elegendő hozzá, akkor nem feltétlenül érdemes a hosszabb futamidejű megtakarítást választani, ugyanis a lejáratkor a pénztártól hitelt vehetünk fel, amelynek a feltételei már a szerződéskötéskor ismertek és végig fix kamatozású.

A kölcsön kiválasztásakor elsősorban a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján érdemes választani, a kalkulátor szerint így az Aegon terméke viszi a prímet, míg a második legjobb választás szorosan mögötte a Fundamenta lehet ebből a szempontból. Ugyan a jelenlegi banki kamatoknál magasabbnak tűnhet a pénztárak által felszámolt költségek, azonban a megtakarítás végére (4-6-8-10 év múlva) már könnyen lehet, hogy a mostaninál magasabb banki kamatokat a lakáskasszák THM-je lekörözi.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes lehet a pénztárnál leadni a hitelkérelmünket akkor is, ha nem elegendő az alapból felkínált hitelösszeg. A szolgáltatók ugyanis tudnak nagyobb összegű kölcsönt is nyújtani, ezek kamata viszont nem biztos, hogy a szerződésben meghatározott kamatszinten történik.

Milyen akciókkal csábítanak?

  • A Fundamenta jelenleg Triplázó Bónusz akcióval csábít minket a szerződéskötésre. Ennek keretein belül a legalább 8 éves futamidejű termékeknél kéthavi jóváírást, vagyis 40 ezer forintot kaphatunk a pénz kiutalásakor, ha a 8-as módozatú termékekből választunk, és a havi megtakarításunk eléri a 20 ezer forintot. Lényeges, hogy a megtakarítás indításától 12 éven belül felhasználjuk a megtakarításunkat.
  • Az Aegonnál most három féle akció van, a lakásbiztosítással rendelkezők vagy önkéntes nyugdíjpénztárt (ÖNYP) indítók kezdeti költség elengedése mellett nyithatnak lakáskasszát, akik már ÖNYP tagok, azok 75 százalék kedvezményt kapnak, míg a kezdeti költség felét mindenkinek elengedik.
  • Az OTP-nél hitelkártya kiváltásakor, vagy folyószámla nyitásakor kaphatunk kedvezményeket, ilyenkor a kezdeti díjat engedhetik el részben vagy teljes egészében.
  • Az Erste most a társasházak részére ajánlott konstrukciónál ad kedvezményt, ahol egy havi betétnek megfelelő összeggel csökkenthető a számlanyitási díj.

Melyik pénztárba fektessünk?

A szolgáltató kiválasztásakor számos szempontot érdemes szem előtt tartani, és persze az is sokat nyomhat a latban, hogy milyen célra szeretnénk felhasználni az összegyűjtött pénzt. Először érdemes lehet meghatározni a célt, illetve azt, hogy ehhez szükségünk lesz-e hitelre, vagy a megtakarított összeg is elegendő rá.

Ez utóbbi esetén egyszerű a dolgunk, ugyanis elég, ha kiválasztjuk azt a terméket, amely a befizetéseink után a legmagasabb EBKM kínálja, vagy a legnagyobb megtakarított összeggel kecsegtet (ez általában inkább a futamidő kérdése.

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 11:17
Járai Judit msorvezetésével és Új Világ címmel új külpolitikai magazinmsor indult a Kossuth Rádióban...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?