1 °C Budapest

Brutális húsvéti akciók: szinte ingyen lehet LTP-t indítani

2017. április 13. 13:57

A bankban tartott pénzre talán még sosem fizettek ennyire kevés kamatot, nem is csoda, hogy sokan inkább más megoldás felé fordulnak. Az egyik ilyen, kiemelten keresett termék a lakás takarékpénztár, mivel fix hozammal kecsegtet és az állami támogatásnak köszönhetően akár biztosan 10 százalék felett hozhat a befektetés. Összegyűjtöttük, milyen akciókkal csábítanak most a szolgáltatók, a Pénzcentrum kalkulátorával te is kiválaszthatod a neked ideális megtakarítást.

A bankba tett pénz jelenleg soha nem látott alacsony hozammal kecsegtet, a jegybank legfrissebb adatai szerint 0,4 százalék a lekötött betétek átlagos, éves kamatlába. Emiatt viszont úgy tűnhet, hogy jobb, ha inkább a párnacihában tarjuk az összespórolt pénzünket, pedig még most is találunk olyan megoldást, amivel kétszámjegyű hozam is elérhető, ráadásul a Quaestor szellemétől sem kell tartanunk. A lakás takarékpénztáraknál (LTP) ugyanis 4 éves futamidővel kivétel nélkül találunk olyan terméket, amely 10 százalék feletti egységes betéti kamat mutatót (EBKM) kínál.

Mire használható fel az LTP?

A lakáskasszával megtakarított összeget (és a kapcsolódó hitelt is) csak lakáscélra használhatjuk fel. A megkötés egyébként megengedőbb, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis nemcsak lakásvásárlásra vagy építkezésre, hanem felújításra, korszerűsítésre vagy bővítésre is felhasználhatjuk az LTP-t.

Itt a legmagasabb a hozam

Ha csak a megtakarítást nézzük, akkor a legmagasabb egységes betéti kamat mutatóval (EBKM) bíró terméket érdemes választani, amely jelenleg az OTP-nél érhető el a Pénzcentrum kalkulátora alapján. Lényeges viszont, hogy mivel a 4 éves megtakarítási időtől néhány hónappal eltérhetnek a szolgáltatók, ezért az EBKM különbözetét részben a néhány hónapos eltérés is okozza. Emiatt viszont érdemes a megtakarított összeget is megnézni, ez alapján ugyanis a hosszabb futamidejű termékek lehetnek a nyerők.

Persze, ha jelentősen nagyobb összegre van szükségünk, akkor érdemes lehet eleve az 5,6, 8 vagy 10 éves futamidejű termékek között körülnézni. Ezeknél viszont azzal kell számolni, hogy minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál alacsonyabb lesz az EBKM. Ez annak köszönhető, hogy a hozam túlnyomó többségét az állami támogatás adja, amit viszont csak az új befizetések után kapunk meg.

Hitelt is felvennél?

Ha csak kisebb összegre van szükséged, de a megtakarítás nem elegendő hozzá, akkor nem feltétlenül érdemes a hosszabb futamidejű megtakarítást választani, ugyanis a lejáratkor a pénztártól hitelt vehetünk fel, amelynek a feltételei már a szerződéskötéskor ismertek és végig fix kamatozású.

A kölcsön kiválasztásakor elsősorban a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján érdemes választani, a kalkulátor szerint így az Aegon terméke viszi a prímet, míg a második legjobb választás szorosan mögötte a Fundamenta lehet ebből a szempontból. Ugyan a jelenlegi banki kamatoknál magasabbnak tűnhet a pénztárak által felszámolt költségek, azonban a megtakarítás végére (4-6-8-10 év múlva) már könnyen lehet, hogy a mostaninál magasabb banki kamatokat a lakáskasszák THM-je lekörözi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes lehet a pénztárnál leadni a hitelkérelmünket akkor is, ha nem elegendő az alapból felkínált hitelösszeg. A szolgáltatók ugyanis tudnak nagyobb összegű kölcsönt is nyújtani, ezek kamata viszont nem biztos, hogy a szerződésben meghatározott kamatszinten történik.

Milyen akciókkal csábítanak?

  • A Fundamenta jelenleg Triplázó Bónusz akcióval csábít minket a szerződéskötésre. Ennek keretein belül a legalább 8 éves futamidejű termékeknél kéthavi jóváírást, vagyis 40 ezer forintot kaphatunk a pénz kiutalásakor, ha a 8-as módozatú termékekből választunk, és a havi megtakarításunk eléri a 20 ezer forintot. Lényeges, hogy a megtakarítás indításától 12 éven belül felhasználjuk a megtakarításunkat.
  • Az Aegonnál most három féle akció van, a lakásbiztosítással rendelkezők vagy önkéntes nyugdíjpénztárt (ÖNYP) indítók kezdeti költség elengedése mellett nyithatnak lakáskasszát, akik már ÖNYP tagok, azok 75 százalék kedvezményt kapnak, míg a kezdeti költség felét mindenkinek elengedik.
  • Az OTP-nél hitelkártya kiváltásakor, vagy folyószámla nyitásakor kaphatunk kedvezményeket, ilyenkor a kezdeti díjat engedhetik el részben vagy teljes egészében.
  • Az Erste most a társasházak részére ajánlott konstrukciónál ad kedvezményt, ahol egy havi betétnek megfelelő összeggel csökkenthető a számlanyitási díj.

Melyik pénztárba fektessünk?

A szolgáltató kiválasztásakor számos szempontot érdemes szem előtt tartani, és persze az is sokat nyomhat a latban, hogy milyen célra szeretnénk felhasználni az összegyűjtött pénzt. Először érdemes lehet meghatározni a célt, illetve azt, hogy ehhez szükségünk lesz-e hitelre, vagy a megtakarított összeg is elegendő rá.

Ez utóbbi esetén egyszerű a dolgunk, ugyanis elég, ha kiválasztjuk azt a terméket, amely a befizetéseink után a legmagasabb EBKM kínálja, vagy a legnagyobb megtakarított összeggel kecsegtet (ez általában inkább a futamidő kérdése.

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem