28 °C Budapest
Ajjaj! Quaestor után megérkezett a Questra

Ajjaj! Quaestor után megérkezett a Questra

2017. március 11. 12:03

Hallottatok már a rejtélyes, zöld-foki mikrovállalatról, amelyik a Tesla, a Facebook és az Alibaba tőzsdére vitele mögött állt? Esetleg arról, hogy a cég 200-300%-os hozamot tud évente megkeresni az ügyfeleinek és minden pénteken fizet? Elvileg már 40 ezer ember bízta rá a pénzét a futótűzként terjedő piramisjáték-gyanús befektetésre, az Atlantic Global Asset Managementre és MLM-ügynökségére, a Questra Worldre.

Az Atlantic Global magát egy innovatív, alacsony költségekkel és remek szakemberekkel dolgozó alapkezelőként hirdeti, a cég elvileg

  • a világ "leggyorsabban növekvő" vállalatanak részvényeit, kötvényeit és opciós szerződéseit adja-veszi,
  • cégeket visz a tőzsdére,
  • faktoringgal és refinanszírozással is foglalkozik.

Pár konkrét befektetési sztorival is illusztrálják a tevékenységüket:

Az alapkezelőt és az MLM-céget tömörítő holding oldalán azt írják, hogy olyan nagy cégek tőzsdére lépésében is "részt vettek", mint a Facebook, a Tesla, az Alibaba, az Univar és a Transunion.

Erős tört angolsággal leírják, hogy a Facebookon például úgy kerestek, hogy a tőzsdei bevezetés előtt megvették a vállalat részvényeit, aztán "rövid idő eltelte után" eladták őket.

Állítólag a Zöld-foki Köztársaság mindössze négy kisgépet és egy Boeing 757-200-ast tartalmazó, durván veszteséges légitársaságának a tőzsdei bevezetésén dolgoznak most, majd ezen 7-8 hónap alatt 300-500%-os profitot akarnak megkeresni úgy, hogy eladják a cég részvényeit kínai befektetőknek.

Ha a 300-500% hozam nem lenne elég vonzó, a vállalat kezdőoldalán az ennél is hozaméhesebb érdeklőket is igyekeznek kielégíteni: saját bevallásuk szerint akár 3000%-os hozamot is el tudtak már érni (azt nem közlik, hogy ez milyen időtávon sikerült).

A Questra egészen konkrét hozamelvárásokat is megfogalmaz, a nyereséget pedig heti (!) szinten jóvá is írják az ügyfeleik számláira. A hozam mértéke és a kifizetendő költség annak függvényében változik, hogy mekkora összeget fektet be adott ügyfél a cégnek.

A kétes hitelességű befektetési őrület főleg Oroszországban hódít, de

hazánkban is felütötte már a fejét.

A Questra World (szinte teljesen üres) weboldalán egyébként az is kiderül, hogy kéthetente, havonta konferenciákat is szerveznek (főleg orosz/ukrán nyelvterületen, de voltak már Berlinben is), valamint jutalomutakra küldik legsikeresebb ügynökeiket (az orosz oldaluk egy kicsit részletesebben számol ezekről be).

Modern, vonzó irodáikat pedig lakberendezők helyett minden jel szerint Photoshoppal rakták össze, a Behind MLM szerint a spanyol központuk pedig egy AirBnB ház..

Heti 6%, reális?

A cég hetente közzéteszi a híroldalán, hogy éppen mekkora hozamot fizetett ki az ügyfeleinek, az alap vagyonkezelői ugyanitt minden héten bizonyítják a "magas szintű szakértelmüket". A weboldalukon egy kalkulátor is van a várható hozamokról, persze felhívják a figyelmet arra is, hogy nem felelősek a teljes tőkevesztésért és az információ pontatlanságáért sem.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár az éves 300%-os hozam valóban csábító, sajnos kevés annak a valószínűsége, hogy az Atlantic ezt valóban a piacon éri el.

Azok a befektetési sztorik ugyanis, amelyekkel az ügyfeleiket csábítják erősen megkérdőjelezhető hitelességűek.

Vigyem a pénzem?

Az Atlantic Global Asset management és a Questra története rengeteg piramisjáték-gyanús elemet tartalmaz:

  • irreálisan magas hozam, amit előre meg is mernek jósolni,
  • hihetetlen befektetési sztorik - a portfóliómenedzserek mindig jókor vannak jó helyen,
  • semmiből előbukkant, lenyomozhatatlan, offshore céges háttér,
  • felügyeletlen, megfelelő engedélyekkel nem rendelkező befektetési cég,
  • agresszív, hatalmas jutalékokkal és bónuszokkal működő, MLM-értékesítői rendszer.

De ha tényleg teljesen legitim befektetési tevékenységgel is érik el az őrült-magas hozamaikat, akkor is brutális tőkeáttételt használnak, ami

pillanatok alatt lenullázhatja a kezelt vagyonukat.

Magyarországon nem jogosult befektetési tevékenység végzésére a cég, így esetleges veszteségektől a magyar befektető-védelmi rendszer nem véd meg, az MNB oldala pedig felhívja a figyelmet a belga felügyelet figyelmeztetésére is, amely szerint a Questra Holdingsnak minden olyan tulajdonsága megvan, ami egy piramisjátéknak, vagy egy ponzi-sémának, nem ajánlja befektetésre a társaságot.

Érdemes tanulni a történelem hasonló eseteiből és körültekintően eljárni, ha a megtakarításaink elhelyezéséről van szó.

Az összes nagy piramisjáték története hasonló: az elején mindig fizetettek az ügyfeleknek, akik elégedettségükben szétkürtölték a befektetés hírét, majd amikor olyan sok befektetőt kellett kifizetni, hogy ezt az új befizetésekből nem lehetett teljesíteni, a kártyavárak összedőltek.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?