14 °C Budapest

Elárulta a gazdagság receptjét Warren Buffett

2017. január 27. 14:10

A gazdagok jelentős része szegény családba született és saját erejéből lett milliomos. A legtöbben ezt a pénzhez való hozzáállásuknak köszönhetik. Mutatjuk, hogyan tehetsz te is egy nagy lépést afelé, hogy befurakodhass a felső 10 ezer közé.

A gazdagok sokszor nem is amiatt lettek gazdagok, mert ebbe születtek, hanem csupán egyszerűen megtanulták, hogyan kell a pénzzel bánni. Gondolhatunk akár a világ egyik leggazdagabb emberére is, Warren Buffettre, aki hiába rendelkezik mesés vagyonnal, még most is abban a lehetőségeihez képest szerény házban él, amit 1958-ban vett. A Daily Mail egy pénzügyi szakértőt kérdezett meg arról, hogyan takarékoskodnak a gazdagok, a titok sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk.

Ne halmozd el magad munkával!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy elhalmozzák magukat munkával. Ezzel viszont rendszerint csak azt érik el, hogy elúsznak a munkával és végül semmit sem tudnak időben befejezni. Ez különösen a vállalkozókra igaz, de alkalmazottként is előfordulhat hasonló.

Okosan fektesd be a pénzed!

Persze könnyű azt mondani, hogy okosan fektessünk be, azonban ezt hogyan tegyünk, az már nem ilyen egyszerű. A gazdagoknak azonban erre is van egy jó válaszuk: ne aprózzuk el a megtakarítható (vagy már megtakarított) összegeket. Ehelyett tegyük a pénzünket olyan helyre, ahova minden vagyonunk legalább 10 százalékát szívesen befektetnénk. Warren Buffett tanácsa szerint csak olyan cégbe fektessünk be, amit akár egy majom is el tudna vezetni. Ez persze elsősorban a részvényekre igaz, de más megtakarításoknál sem árt odafigyelni.

A másik tipikus hiba, hogy csak egy helyre tesszük a pénzünket. Ez is hasonlóan veszélyes stratégia, a kiszemelt pénzintézet csődje esetén ugyanis bottal üthetjük a pénzünk nyomát, nem is beszélve arról, ha átverés áldozatai lettünk.

Úgy takaríts meg, mintha csak egy számlát fizetnél be!

A megtakarításra úgy kell gondolni, mintha csak egy számlát fizetnénk be. Ha egyszer átutaltuk az összeget, akkor tekintsünk rá úgy, mintha nem is lenne, erre ugyanis a jövőbeli énünknek lesz szüksége, akár baj esetén, akár nyugdíj célra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindig, minden körülmények között tegyél félre!

A hitel kiváló lehet céljaink megvalósításához, azonban, ha a törlesztőrészletek kifizetése mellett már nem jut arra pénz, hogy félretegyünk (akár csak egy kevés pénzt), akkor valószínűleg túlnyújtózkodtunk azon a bizonyos pénzügyi takarón.

Tudd, mennyit ér az időd!

Az idő pénz - tartja a mondás, ami miden egyes ébren töltött pillanatunkra igaz. Értékeljük, hogy mennyit ér a szabadidőnk és eszerint töltsük el. Ha a munkánkon kívül valamilyen, másnak hasznot hozó tevékenységet végzünk, akkor ne dolgozzunk ingyen, kérjünk érte pénzt!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm