20 °C Budapest
Elárulta a gazdagság receptjét Warren Buffett

Elárulta a gazdagság receptjét Warren Buffett

2017. január 27. 14:10

A gazdagok jelentős része szegény családba született és saját erejéből lett milliomos. A legtöbben ezt a pénzhez való hozzáállásuknak köszönhetik. Mutatjuk, hogyan tehetsz te is egy nagy lépést afelé, hogy befurakodhass a felső 10 ezer közé.

A gazdagok sokszor nem is amiatt lettek gazdagok, mert ebbe születtek, hanem csupán egyszerűen megtanulták, hogyan kell a pénzzel bánni. Gondolhatunk akár a világ egyik leggazdagabb emberére is, Warren Buffettre, aki hiába rendelkezik mesés vagyonnal, még most is abban a lehetőségeihez képest szerény házban él, amit 1958-ban vett. A Daily Mail egy pénzügyi szakértőt kérdezett meg arról, hogyan takarékoskodnak a gazdagok, a titok sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk.

Ne halmozd el magad munkával!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy elhalmozzák magukat munkával. Ezzel viszont rendszerint csak azt érik el, hogy elúsznak a munkával és végül semmit sem tudnak időben befejezni. Ez különösen a vállalkozókra igaz, de alkalmazottként is előfordulhat hasonló.

Okosan fektesd be a pénzed!

Persze könnyű azt mondani, hogy okosan fektessünk be, azonban ezt hogyan tegyünk, az már nem ilyen egyszerű. A gazdagoknak azonban erre is van egy jó válaszuk: ne aprózzuk el a megtakarítható (vagy már megtakarított) összegeket. Ehelyett tegyük a pénzünket olyan helyre, ahova minden vagyonunk legalább 10 százalékát szívesen befektetnénk. Warren Buffett tanácsa szerint csak olyan cégbe fektessünk be, amit akár egy majom is el tudna vezetni. Ez persze elsősorban a részvényekre igaz, de más megtakarításoknál sem árt odafigyelni.

A másik tipikus hiba, hogy csak egy helyre tesszük a pénzünket. Ez is hasonlóan veszélyes stratégia, a kiszemelt pénzintézet csődje esetén ugyanis bottal üthetjük a pénzünk nyomát, nem is beszélve arról, ha átverés áldozatai lettünk.

Úgy takaríts meg, mintha csak egy számlát fizetnél be!

A megtakarításra úgy kell gondolni, mintha csak egy számlát fizetnénk be. Ha egyszer átutaltuk az összeget, akkor tekintsünk rá úgy, mintha nem is lenne, erre ugyanis a jövőbeli énünknek lesz szüksége, akár baj esetén, akár nyugdíj célra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindig, minden körülmények között tegyél félre!

A hitel kiváló lehet céljaink megvalósításához, azonban, ha a törlesztőrészletek kifizetése mellett már nem jut arra pénz, hogy félretegyünk (akár csak egy kevés pénzt), akkor valószínűleg túlnyújtózkodtunk azon a bizonyos pénzügyi takarón.

Tudd, mennyit ér az időd!

Az idő pénz - tartja a mondás, ami miden egyes ébren töltött pillanatunkra igaz. Értékeljük, hogy mennyit ér a szabadidőnk és eszerint töltsük el. Ha a munkánkon kívül valamilyen, másnak hasznot hozó tevékenységet végzünk, akkor ne dolgozzunk ingyen, kérjünk érte pénzt!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?