18 °C Budapest
Elárulta a gazdagság receptjét Warren Buffett

Elárulta a gazdagság receptjét Warren Buffett

2017. január 27. 14:10

A gazdagok jelentős része szegény családba született és saját erejéből lett milliomos. A legtöbben ezt a pénzhez való hozzáállásuknak köszönhetik. Mutatjuk, hogyan tehetsz te is egy nagy lépést afelé, hogy befurakodhass a felső 10 ezer közé.

A gazdagok sokszor nem is amiatt lettek gazdagok, mert ebbe születtek, hanem csupán egyszerűen megtanulták, hogyan kell a pénzzel bánni. Gondolhatunk akár a világ egyik leggazdagabb emberére is, Warren Buffettre, aki hiába rendelkezik mesés vagyonnal, még most is abban a lehetőségeihez képest szerény házban él, amit 1958-ban vett. A Daily Mail egy pénzügyi szakértőt kérdezett meg arról, hogyan takarékoskodnak a gazdagok, a titok sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk.

Ne halmozd el magad munkával!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy elhalmozzák magukat munkával. Ezzel viszont rendszerint csak azt érik el, hogy elúsznak a munkával és végül semmit sem tudnak időben befejezni. Ez különösen a vállalkozókra igaz, de alkalmazottként is előfordulhat hasonló.

Okosan fektesd be a pénzed!

Persze könnyű azt mondani, hogy okosan fektessünk be, azonban ezt hogyan tegyünk, az már nem ilyen egyszerű. A gazdagoknak azonban erre is van egy jó válaszuk: ne aprózzuk el a megtakarítható (vagy már megtakarított) összegeket. Ehelyett tegyük a pénzünket olyan helyre, ahova minden vagyonunk legalább 10 százalékát szívesen befektetnénk. Warren Buffett tanácsa szerint csak olyan cégbe fektessünk be, amit akár egy majom is el tudna vezetni. Ez persze elsősorban a részvényekre igaz, de más megtakarításoknál sem árt odafigyelni.

A másik tipikus hiba, hogy csak egy helyre tesszük a pénzünket. Ez is hasonlóan veszélyes stratégia, a kiszemelt pénzintézet csődje esetén ugyanis bottal üthetjük a pénzünk nyomát, nem is beszélve arról, ha átverés áldozatai lettünk.

Úgy takaríts meg, mintha csak egy számlát fizetnél be!

A megtakarításra úgy kell gondolni, mintha csak egy számlát fizetnénk be. Ha egyszer átutaltuk az összeget, akkor tekintsünk rá úgy, mintha nem is lenne, erre ugyanis a jövőbeli énünknek lesz szüksége, akár baj esetén, akár nyugdíj célra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindig, minden körülmények között tegyél félre!

A hitel kiváló lehet céljaink megvalósításához, azonban, ha a törlesztőrészletek kifizetése mellett már nem jut arra pénz, hogy félretegyünk (akár csak egy kevés pénzt), akkor valószínűleg túlnyújtózkodtunk azon a bizonyos pénzügyi takarón.

Tudd, mennyit ér az időd!

Az idő pénz - tartja a mondás, ami miden egyes ébren töltött pillanatunkra igaz. Értékeljük, hogy mennyit ér a szabadidőnk és eszerint töltsük el. Ha a munkánkon kívül valamilyen, másnak hasznot hozó tevékenységet végzünk, akkor ne dolgozzunk ingyen, kérjünk érte pénzt!

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?