20 °C Budapest
Kétszer annyi pénze van a lengyeleknek, mint a magyaroknak

Kétszer annyi pénze van a lengyeleknek, mint a magyaroknak

2016. december 28. 17:32

A magyarok a legszegényebb európai országok között vannak a megtakarítások alapján az Európai Központi Bank friss tanulmánya szerint.

A kutatás az Európai Unió húsz tagállamában vizsgálta a vagyoni és anyagi helyzetet, illetve a fogyasztási szokásokat. Ezek közül a mediánvagyont tekintve, azaz azt nézve, hogy a társadalmon belüli vagyoni eloszlás kellős közepén álló, se nem szegény, se nem gazdag háztartásnak mennyi értéket sikerült felhalmoznia, Magyarország volt az utolsó előtti, csak a letteket előztük meg.

Persze a felmérésben nem szerepelt minden uniós ország, így például Románia és Bulgária sem, pedig náluk még azért vagyonosabbak a magyarok. Szerepelt viszont Szlovákia és Lengyelország, akiknél nemrég még sokkal jobban álltunk vagyonilag, most viszont már nagyjából kétszer olyan gazdagok, mint mi.

Egész pontosan a magyar háztartások mediánvagyona a felmérés szerint 26 ezer euró (nagyjából 8 millió forint.), a lengyeleknél viszont 57 ezer, Szlovákiában pedig 50 ezer euró. Ausztria is jóla előttünk jár, ott 86 ezer a medián megtakarítás.

A felmérésből egyébként az is kiderül, hogy Európa egésze sem áll valami jól. Az európaiak átlagos vagyona nagyjából tíz százalékot zuhant 2010 óta. Ez mégsem jelent súlyos elszegényedést, az esés fő oka az, hogy az ingatlanok értéke nagyot esett ebben az időszakban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyenlőtlenség viszont nagyon magas, húsz ország mediánértéke 104 ezer euró, a magyar mutatónak nagyjából a négyszerese, a leggazdagabb tíz százaléknál azonban már 496 ezret mértek, a legszegényebb 5 százaléknál pedig negatív értéket, tehát nekik több az adósságuk, mint a vagyonuk. Meglepő módon egyébként a legfőbb vagyontárgy az ingatlan, és az idősebb európaiak jellemzően vagyonosabbak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 12:06
Az újságírónak nem esett baja, st több tüntet is a segítségére sietett.
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?