27 °C Budapest
Kétszer annyi pénze van a lengyeleknek, mint a magyaroknak

Kétszer annyi pénze van a lengyeleknek, mint a magyaroknak

2016. december 28. 17:32

A magyarok a legszegényebb európai országok között vannak a megtakarítások alapján az Európai Központi Bank friss tanulmánya szerint.

A kutatás az Európai Unió húsz tagállamában vizsgálta a vagyoni és anyagi helyzetet, illetve a fogyasztási szokásokat. Ezek közül a mediánvagyont tekintve, azaz azt nézve, hogy a társadalmon belüli vagyoni eloszlás kellős közepén álló, se nem szegény, se nem gazdag háztartásnak mennyi értéket sikerült felhalmoznia, Magyarország volt az utolsó előtti, csak a letteket előztük meg.

Persze a felmérésben nem szerepelt minden uniós ország, így például Románia és Bulgária sem, pedig náluk még azért vagyonosabbak a magyarok. Szerepelt viszont Szlovákia és Lengyelország, akiknél nemrég még sokkal jobban álltunk vagyonilag, most viszont már nagyjából kétszer olyan gazdagok, mint mi.

Egész pontosan a magyar háztartások mediánvagyona a felmérés szerint 26 ezer euró (nagyjából 8 millió forint.), a lengyeleknél viszont 57 ezer, Szlovákiában pedig 50 ezer euró. Ausztria is jóla előttünk jár, ott 86 ezer a medián megtakarítás.

A felmérésből egyébként az is kiderül, hogy Európa egésze sem áll valami jól. Az európaiak átlagos vagyona nagyjából tíz százalékot zuhant 2010 óta. Ez mégsem jelent súlyos elszegényedést, az esés fő oka az, hogy az ingatlanok értéke nagyot esett ebben az időszakban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyenlőtlenség viszont nagyon magas, húsz ország mediánértéke 104 ezer euró, a magyar mutatónak nagyjából a négyszerese, a leggazdagabb tíz százaléknál azonban már 496 ezret mértek, a legszegényebb 5 százaléknál pedig negatív értéket, tehát nekik több az adósságuk, mint a vagyonuk. Meglepő módon egyébként a legfőbb vagyontárgy az ingatlan, és az idősebb európaiak jellemzően vagyonosabbak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?