15 °C Budapest
Súlyos rés az érintésmentes bankkártyákon: a te pénzed is veszélyben van?

Súlyos rés az érintésmentes bankkártyákon: a te pénzed is veszélyben van?

2016. október 9. 07:02

Egyre több itthon az érintésmentes bankkártya, a gyors fizetési lehetőséget pedig előszeretettel használjuk is. Nemrég azonban találtak egy nagy biztonsági rést az érintésmentes kártyákon: az Egyesült Királyságban az ellopott és már letiltott kártyákkal is tudtak fizetni a csalók. Vajon ez itthon is előfordulhat?


Az elmúlt hetekben röppent fel a hír, miszerint több ezer elveszett és ellopott érintésmentes bankkártya lehet veszélyben az Egyesült Királyságban. Ugyanis néhány brit banknál hiába tiltják le az ügyfelek az elveszett érintésmentes kártyájukat, annak pár fizetési funkcióját a csalók később is tudják használni - írja a Daily Mail.

Justin Robinson például még 2015 novemberében hagyta el a kártyáját és csak 8 hónappal később vette észre, hogy azt más is használja. A letiltott plasztikkal ötször fizettek érintésmentesen összesen csaknem 11 000 forint értékben. Robinson bankja később egyébként megtérítette az ebből fakadó károkat, sőt még vigaszpénzt is adott. De mi lehet ennek az oka? Vajon Magyarországon is megtörténhet hasonló?

Mi a helyzet itthon?

Akárcsak külföldön itthon is egyre több az érintésmentes kártya. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint már a hazai bankkártyák mintegy 59 százalékával - több mint ötmillió kártyával - lehet egyetlen érintéssel fizetni. De előfordulhat ezekkel a kártyákkal a fenti esethez hasonló probléma?

A hazai rendszerekben, illetve az OTP rendszereiben nem

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az OTP bank.

A Mastercardnak nincs tudomása arról, hogy a hazai fizetési rendszerben hasonló probléma felmerült volna

- reagálta a kérdésünkre a kártyatársaság.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gondot egyébként az okozhatta, hogy a fent említett példában a bank csak utólag értesült a vásárlásról. A terminál online banki jóváhagyás nélkül fogadta el a tranzakciót, mert az összeg az elfogadó által meghatározott ’floor limit’ alatt volt, és a kártya offline kerete sem volt kimerítve. Ezen feltételek mellett a kártya a lejáratáig offline módon használható. Ezért fordulhatott elő, hogy nyolc hónappal később is vásároltak a kártyával - egészítette ki válaszát a bank.

Népszerűek itthon az újfajta fizetési megoldások

Az egyérintéses fizetések aránya hazánkban egyébként dinamikusan nő, az ilyen fizetésre alkalmas kártyákkal és eszközökkel bonyolított forgalom darabszámban 221 százalékkal (57 millió darab), értékben mintegy 269 százalékkal (255 milliárd forint) nőtt 2015. második negyedévéhez képest.

A szakértői vélemények szerint, ha a fejlődés folyamatos lesz, akkor még inkább elterjed majd a telefonnal, karórával, egyéb eszközökkel történő fizetés is.

KATTINTS! Újabb magyar banknál jön a mobilfizetés

A Mastercard tapasztalatai szerint a magyarok különösen kedvelik az egyérintéses fizetési módokat, melyek egyszerű, gyors és biztonságos fizetést tesznek lehetővé. Ezt bizonyítja, hogy az MNB adatai szerint 2016. második negyedévében az érintéses fizetések száma már meghaladta a hagyományos kártyás tranzakciókét. Tekintve, hogy ez a technológia adja a mobilfizetés alapját is, a Mastercard nagy jövőt jósol az egyérintéses fizetésnek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?