9 °C Budapest

Súlyos rés az érintésmentes bankkártyákon: a te pénzed is veszélyben van?

2016. október 9. 07:02

Egyre több itthon az érintésmentes bankkártya, a gyors fizetési lehetőséget pedig előszeretettel használjuk is. Nemrég azonban találtak egy nagy biztonsági rést az érintésmentes kártyákon: az Egyesült Királyságban az ellopott és már letiltott kártyákkal is tudtak fizetni a csalók. Vajon ez itthon is előfordulhat?


Az elmúlt hetekben röppent fel a hír, miszerint több ezer elveszett és ellopott érintésmentes bankkártya lehet veszélyben az Egyesült Királyságban. Ugyanis néhány brit banknál hiába tiltják le az ügyfelek az elveszett érintésmentes kártyájukat, annak pár fizetési funkcióját a csalók később is tudják használni - írja a Daily Mail.

Justin Robinson például még 2015 novemberében hagyta el a kártyáját és csak 8 hónappal később vette észre, hogy azt más is használja. A letiltott plasztikkal ötször fizettek érintésmentesen összesen csaknem 11 000 forint értékben. Robinson bankja később egyébként megtérítette az ebből fakadó károkat, sőt még vigaszpénzt is adott. De mi lehet ennek az oka? Vajon Magyarországon is megtörténhet hasonló?

Mi a helyzet itthon?

Akárcsak külföldön itthon is egyre több az érintésmentes kártya. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint már a hazai bankkártyák mintegy 59 százalékával - több mint ötmillió kártyával - lehet egyetlen érintéssel fizetni. De előfordulhat ezekkel a kártyákkal a fenti esethez hasonló probléma?

A hazai rendszerekben, illetve az OTP rendszereiben nem

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az OTP bank.

A Mastercardnak nincs tudomása arról, hogy a hazai fizetési rendszerben hasonló probléma felmerült volna

- reagálta a kérdésünkre a kártyatársaság.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gondot egyébként az okozhatta, hogy a fent említett példában a bank csak utólag értesült a vásárlásról. A terminál online banki jóváhagyás nélkül fogadta el a tranzakciót, mert az összeg az elfogadó által meghatározott ’floor limit’ alatt volt, és a kártya offline kerete sem volt kimerítve. Ezen feltételek mellett a kártya a lejáratáig offline módon használható. Ezért fordulhatott elő, hogy nyolc hónappal később is vásároltak a kártyával - egészítette ki válaszát a bank.

Népszerűek itthon az újfajta fizetési megoldások

Az egyérintéses fizetések aránya hazánkban egyébként dinamikusan nő, az ilyen fizetésre alkalmas kártyákkal és eszközökkel bonyolított forgalom darabszámban 221 százalékkal (57 millió darab), értékben mintegy 269 százalékkal (255 milliárd forint) nőtt 2015. második negyedévéhez képest.

A szakértői vélemények szerint, ha a fejlődés folyamatos lesz, akkor még inkább elterjed majd a telefonnal, karórával, egyéb eszközökkel történő fizetés is.

KATTINTS! Újabb magyar banknál jön a mobilfizetés

A Mastercard tapasztalatai szerint a magyarok különösen kedvelik az egyérintéses fizetési módokat, melyek egyszerű, gyors és biztonságos fizetést tesznek lehetővé. Ezt bizonyítja, hogy az MNB adatai szerint 2016. második negyedévében az érintéses fizetések száma már meghaladta a hagyományos kártyás tranzakciókét. Tekintve, hogy ez a technológia adja a mobilfizetés alapját is, a Mastercard nagy jövőt jósol az egyérintéses fizetésnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm