34 °C Budapest
Súlyos rés az érintésmentes bankkártyákon: a te pénzed is veszélyben van?

Súlyos rés az érintésmentes bankkártyákon: a te pénzed is veszélyben van?

2016. október 9. 07:02

Egyre több itthon az érintésmentes bankkártya, a gyors fizetési lehetőséget pedig előszeretettel használjuk is. Nemrég azonban találtak egy nagy biztonsági rést az érintésmentes kártyákon: az Egyesült Királyságban az ellopott és már letiltott kártyákkal is tudtak fizetni a csalók. Vajon ez itthon is előfordulhat?


Az elmúlt hetekben röppent fel a hír, miszerint több ezer elveszett és ellopott érintésmentes bankkártya lehet veszélyben az Egyesült Királyságban. Ugyanis néhány brit banknál hiába tiltják le az ügyfelek az elveszett érintésmentes kártyájukat, annak pár fizetési funkcióját a csalók később is tudják használni - írja a Daily Mail.

Justin Robinson például még 2015 novemberében hagyta el a kártyáját és csak 8 hónappal később vette észre, hogy azt más is használja. A letiltott plasztikkal ötször fizettek érintésmentesen összesen csaknem 11 000 forint értékben. Robinson bankja később egyébként megtérítette az ebből fakadó károkat, sőt még vigaszpénzt is adott. De mi lehet ennek az oka? Vajon Magyarországon is megtörténhet hasonló?

Mi a helyzet itthon?

Akárcsak külföldön itthon is egyre több az érintésmentes kártya. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint már a hazai bankkártyák mintegy 59 százalékával - több mint ötmillió kártyával - lehet egyetlen érintéssel fizetni. De előfordulhat ezekkel a kártyákkal a fenti esethez hasonló probléma?

A hazai rendszerekben, illetve az OTP rendszereiben nem

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az OTP bank.

A Mastercardnak nincs tudomása arról, hogy a hazai fizetési rendszerben hasonló probléma felmerült volna

- reagálta a kérdésünkre a kártyatársaság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gondot egyébként az okozhatta, hogy a fent említett példában a bank csak utólag értesült a vásárlásról. A terminál online banki jóváhagyás nélkül fogadta el a tranzakciót, mert az összeg az elfogadó által meghatározott ’floor limit’ alatt volt, és a kártya offline kerete sem volt kimerítve. Ezen feltételek mellett a kártya a lejáratáig offline módon használható. Ezért fordulhatott elő, hogy nyolc hónappal később is vásároltak a kártyával - egészítette ki válaszát a bank.

Népszerűek itthon az újfajta fizetési megoldások

Az egyérintéses fizetések aránya hazánkban egyébként dinamikusan nő, az ilyen fizetésre alkalmas kártyákkal és eszközökkel bonyolított forgalom darabszámban 221 százalékkal (57 millió darab), értékben mintegy 269 százalékkal (255 milliárd forint) nőtt 2015. második negyedévéhez képest.

A szakértői vélemények szerint, ha a fejlődés folyamatos lesz, akkor még inkább elterjed majd a telefonnal, karórával, egyéb eszközökkel történő fizetés is.

KATTINTS! Újabb magyar banknál jön a mobilfizetés

A Mastercard tapasztalatai szerint a magyarok különösen kedvelik az egyérintéses fizetési módokat, melyek egyszerű, gyors és biztonságos fizetést tesznek lehetővé. Ezt bizonyítja, hogy az MNB adatai szerint 2016. második negyedévében az érintéses fizetések száma már meghaladta a hagyományos kártyás tranzakciókét. Tekintve, hogy ez a technológia adja a mobilfizetés alapját is, a Mastercard nagy jövőt jósol az egyérintéses fizetésnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 08:19
A Media1 több érdekességet is megtudott az HBO Maxra készülő és a Magyarországon eddig ismertektől m...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 10:52