21 °C Budapest
Ezt sok szülő elrontja, aztán egy életen keresztül fizeti az árát

Ezt sok szülő elrontja, aztán egy életen keresztül fizeti az árát

2016. szeptember 28. 11:15

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a magyar fiatalok pénzügyi tudatossága nagyon messze elmarad a nyugati országokban élő fiatalokétól. Ha szeretnéd, hogy a gyermekeid, vagy unokáid felnőttként okosan bánjanak a pénzzel, már most el kell kezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést. Ha vársz ezzel, amíg kollégista lesz, vagy kirepül a családi fészekből, akkor már túl késő lesz. A következő néhány tipp segít abban, mit tehetsz azért, hogy a gyermeked felnőttként jól bánjon a pénzével.

Az, hogy a gyermek hogyan bánik majd a pénzzel felnőttként, jórészt azon múlik, hogy otthon a szüleitől milyen példát látott, és megtanították-e arra, hogyan kezelje a pénzügyeket. Ennek a nevelésnek is nagyon sok módja van, a Gazdálkodj okosan! társasjátéktól kezdve a közös bevásárlásoktól egészen a családi kassza számolgatásáig. A zsebpénz fontosságáról és a gyermekeknek kialakított bankszámla-csomagokról korábban már írtunk.

A magyar társadalom egészét nézve elmondható, hogy a nyugati társadalmakhoz képest gyerekcipőben járunk a befektetések terén. Sok felnőtt is csak nehezen tud eligazodni ebben a világban, ennek az egyik fő oka, hogy gyermekként nem volt előtte példa, és felnőtt fejjel kellett magát beleásnia a befektetések, kötvények és részvények világába. A pénzügyi tudatosság a fiatal magyar felnőttek körében is lesújtó, a befektetésekről pedig többségüknek halvány fogalma sincs. Pedig a gyermekek jövője szempontjából ez nagyon fontos kérdés, és már kisiskolás korban érdemes elkezdeni ez irányú nevelésüket is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bonyolult kiselőadásokat tarts egy hét évesnek, de játékos formában már ebben a korban is el lehet kezdeni a nevelést. A következő néhány tipp közül biztos ki tudsz majd választani legalább egyet, amit használni tudsz majd a csemetédnél.

1. Meséld el a történeted

Lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik ez a módszer, de nagyon hatásos. Ülj le beszélgetni a gyerekkel a pénzügyi döntéseidről, megtakarításaidról, befektetéseidről. Gyakran azt hisszük, hogy a gyerekek nem értik meg az ilyesmit, de ha időt szánsz arra, hogy leegyszerűsítve elmagyarázod neki, magad is meglepődsz majd, hogy mennyi mindent megért.

2. Mutasd meg neki a forrást

A gyerek sok mindent utánzás alapján tanulnak, játéknak érzik, hogy másolják a szülői mintákat, közben pedig hatalmasat fejlődnek. Érdekli őket minden, amit anya és apa csinál. Mutasd meg neki, hogy használod azokat az online platformokat, ahonnan szerzed az információkat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3. Bátorítsd, hogy vásároljon

A nyugati társadalmakban, ahol a befektetések annyira evidensek, mint nekünk az, hogy van bankkártyánk, ott a gyerekeket is arra bátorítják a szülők, hogy vásároljanak részvényeket a kedvenc vállalatukba. Például egy 10 éves kisfiú befektetett a Disneybe, mielőtt kijött a legutóbbi Star Wars, és figyelte a változásokat, közben megértette, hogy mi az a hozam. Egy 8 éves kislányt pedig nagy My Little Pony rajongó, így ő Hasbro részvényeket vásárolt. Ha az adott cég profilja megegyezik a gyerekek érdeklődési körével, akkor nagyon könnyű fenntartani az érdeklődésüket. Játszatok tőzsde játékot, és így kockázat és pénz nélkül is tanulhat a gyerek.

4. Olvassatok együtt

Nagyon fontosak a mesekönyvek és a jó öreg klasszikusok, amelyeken keresztül az élet nagy bölcsességeit elsajátíthatják a gyerekek. De ha jól áttanulmányozod a könyves kínálatot, akkor látod, hogy nagyon sok írás (főleg nemzetközi szerzőktől) olyan történeteken keresztül foglalkozik a pénzzel és a gazdasági eseményekkel, amelyek a gyerekek számára is érthetők. 

Gondold csak végig, hogy ha gyerekkorodban olyan mélységű pénzügyi nevelést kaphattál volna, mint amilyet most, a mai korban adhatsz a gyerekednek, hány pénzügyi hibát kerülhettél volna el? Most van lehetőséged átadni ezen a területen is a megszerzett tudásodat, hogy a következő generáció már sokkal felkészültebben és otthonosabban mozogjon a pénzügyek világában, és nem követi majd el ugyanazokat a hibákat, amelyekbe a mai felnőttek még simán beleestek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 11:50
Egy 2020 elején megjelent interjúban szereplő kijelentés kapcsán nyert pert az egyesület a lap kiadó...
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?