2 °C Budapest
Komolyan ezt adják nyugta helyett a pesti pénzváltóban?

Komolyan ezt adják nyugta helyett a pesti pénzváltóban?

2016. június 22. 14:23

Elég a bajhoz, ha egyetlen dolog marad el pénzváltásnál: a nyugta. Olvasónk kérdésére kerestünk választ, hogy miért nem kapott bizonylatot, és milyen problémája származhat ebből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Budapest belvárosában, egy hivatalos, online is jelenlévő valutaváltóban semmi baj nem érhet. Legalább is ezt gondolta egyik olvasónk, aki levelében megírta nekünk pénzváltós történetét. Olvasónk beszámolója szerint sokan álltak sorban az V. kerületi forgalmas pénzváltónál, de senki nem kapott nyugtát a váltásról, csak a számológép papírcsíkját adta oda az ügyintéző. És a pulton ugyan kupacban hevertek ezek a cetlik, de nyugtát még azok között sem látott.

Van baj!

A kérdéssel Kósa Zoltánhoz, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnökéhez fordultunk, aki kifejtette, hogy az sajnos elég nagy baj, ha nem kapott nyugtát a vásárló, mert mindig, minden esetben kapnia kell.

A váltott valuta származását, eredetét bármikor megkérdezhetik, és ehhez fel kell mutatni a bizonylatot. Ezzel nem is belföldön van probléma, hanem mondjuk nyaralás alkalmával, 

mert a Horvátországhoz és Szerbiához hasonló országokban szúrópróba szerűen ellenőrizhetik, hogy honnan van a fizetőeszköz" - mondta az elnök.

Legyen gyanús, ha nincs illeték

Minden pénzváltó maga dönthet arról, hogy felszámol tranzakciós illetéket a vásárlónak, vagy sem. A legtöbb esetben viszont a cégek kénytelenek az illetéket, vagy annak egy részét a vevőkre hárítani. "A pénzváltóknál az árrés nem akkora, hogy az kitermelje a tranzakciós illetéket, így általában a vásárlókkal fizettetik meg. A fiatalember történetét nézve valószínű, hogy nem volt legális a valutaváltás, mivel

a váltó nem adott bizonylatot, így nincs bizonyíték a vásárlásról, és ebben az esetben elég valószínű, hogy ez a vásárlás után nem fizeti meg a váltó az állam felé az illetéket"

 - mondta Kósa Zoltán. Tehát ez bőven kimeríti az illegális valutaváltás fogalmát, ami bűncselekménynek számít.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Mit tehetsz, ha belefutsz?

Ebben az esetben bejelentést tehetsz a Magyar Nemzeti Banknál, és annál a pénzintézetnél, amelynek az ügynöke a váltó. Ha erről nincs információ, akkor feketeváltóban vagy. Emellett panaszt tehetsz a NAV-nál is. Ebben az esetben nem tudod nyugtával bizonyítani a vásárlást,

valutaváltóknak viszont rendelkezniük kell ügyfél azonosítására alkalmas kamerával, aminek a felvételét 50 napig kötelesek megőrizni.

Ha felvétel sincs, akkor pénzmosási törvényt szegett a váltó, és innentől már a hatóságok veszik át a feladatot.

Roham és pánik

A bizonytalan nemzetgazdasági helyzet miatt a brit népszavazás előtti napon joggal feltételezzük, hogy sokan igyekeznek megszabadulni az angol fontjuktól, és "biztonságosabb valutára" váltani a pénzüket. Ez így is van, de nincs se roham, se pánik. Az információk szerint 10-15 százalékkal nőtt az angol font átváltása az előző hónaphoz képest - tudtuk meg az MPOE elnökétől.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57