1 °C Budapest

Komolyan ezt adják nyugta helyett a pesti pénzváltóban?

2016. június 22. 14:23

Elég a bajhoz, ha egyetlen dolog marad el pénzváltásnál: a nyugta. Olvasónk kérdésére kerestünk választ, hogy miért nem kapott bizonylatot, és milyen problémája származhat ebből.

 
Budapest belvárosában, egy hivatalos, online is jelenlévő valutaváltóban semmi baj nem érhet. Legalább is ezt gondolta egyik olvasónk, aki levelében megírta nekünk pénzváltós történetét. Olvasónk beszámolója szerint sokan álltak sorban az V. kerületi forgalmas pénzváltónál, de senki nem kapott nyugtát a váltásról, csak a számológép papírcsíkját adta oda az ügyintéző. És a pulton ugyan kupacban hevertek ezek a cetlik, de nyugtát még azok között sem látott.

Van baj!

A kérdéssel Kósa Zoltánhoz, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnökéhez fordultunk, aki kifejtette, hogy az sajnos elég nagy baj, ha nem kapott nyugtát a vásárló, mert mindig, minden esetben kapnia kell.

A váltott valuta származását, eredetét bármikor megkérdezhetik, és ehhez fel kell mutatni a bizonylatot. Ezzel nem is belföldön van probléma, hanem mondjuk nyaralás alkalmával, 

mert a Horvátországhoz és Szerbiához hasonló országokban szúrópróba szerűen ellenőrizhetik, hogy honnan van a fizetőeszköz" - mondta az elnök.

Legyen gyanús, ha nincs illeték

Minden pénzváltó maga dönthet arról, hogy felszámol tranzakciós illetéket a vásárlónak, vagy sem. A legtöbb esetben viszont a cégek kénytelenek az illetéket, vagy annak egy részét a vevőkre hárítani. "A pénzváltóknál az árrés nem akkora, hogy az kitermelje a tranzakciós illetéket, így általában a vásárlókkal fizettetik meg. A fiatalember történetét nézve valószínű, hogy nem volt legális a valutaváltás, mivel

a váltó nem adott bizonylatot, így nincs bizonyíték a vásárlásról, és ebben az esetben elég valószínű, hogy ez a vásárlás után nem fizeti meg a váltó az állam felé az illetéket"

 - mondta Kósa Zoltán. Tehát ez bőven kimeríti az illegális valutaváltás fogalmát, ami bűncselekménynek számít.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tehetsz, ha belefutsz?

Ebben az esetben bejelentést tehetsz a Magyar Nemzeti Banknál, és annál a pénzintézetnél, amelynek az ügynöke a váltó. Ha erről nincs információ, akkor feketeváltóban vagy. Emellett panaszt tehetsz a NAV-nál is. Ebben az esetben nem tudod nyugtával bizonyítani a vásárlást,

valutaváltóknak viszont rendelkezniük kell ügyfél azonosítására alkalmas kamerával, aminek a felvételét 50 napig kötelesek megőrizni.

Ha felvétel sincs, akkor pénzmosási törvényt szegett a váltó, és innentől már a hatóságok veszik át a feladatot.

Roham és pánik

A bizonytalan nemzetgazdasági helyzet miatt a brit népszavazás előtti napon joggal feltételezzük, hogy sokan igyekeznek megszabadulni az angol fontjuktól, és "biztonságosabb valutára" váltani a pénzüket. Ez így is van, de nincs se roham, se pánik. Az információk szerint 10-15 százalékkal nőtt az angol font átváltása az előző hónaphoz képest - tudtuk meg az MPOE elnökétől.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?