29 °C Budapest
600 éve ők a leggazdagabb családok: vajon hogyan csinálják?

600 éve ők a leggazdagabb családok: vajon hogyan csinálják?

2016. május 21. 14:04

Több mint 600 éve ugyan azok a leggazdagabb családok Firenzében, ezt egy friss kutatás mutatta ki. Ez viszont azt mutatja, hogy a gazdagok még a háborúkon és a gazdasági válságokon is sikeresen mentik át a vagyonukat.

Egy új kutatás kimutatta, hogy most is

ugyanazok a vagyonos családok Firenzében, mint 600 évvel ezelőtt

 - írja a Wall Street Journal. A kutatást azért tudták megcsinálni, mert 1427-ben Firenze komoly pénzügyi gondokkal küzdött, hadban álltak Milánóval, a város a csőd szélén állt. Az akkori városi kormány összegyűjtötte 10 ezer lakos adózási adatait, felmérték, hogy melyik család mekkora vagyonnal rendelkezik, azért, hogy alkalmasint ezeket a pénzeket elvehessék, ha a városi kincstár kiürül. A korabeli összeírásokhoz képest nagyon részletes adatsor fennmaradt, ezt hasonlították össze 2011-ben felvett adatokkal.

A kutatást végző olasz nemzeti bank két közgazdásza, Guglielmo Barone és Sauro Mocetti összehasonlította a 15. századi vagyonos családok vezetékneveit a 2011-esekkel, és azt találták, hogy hiába nőtt a nemzedékek közötti mobilitás, azaz, hogy egy szegény szülő gyermekéből gazdag felnőtt lesz és fordítva,
a vagyonos családok most is ugyanazok, mint régen.

900 családnév megegyezett a 1427-es és a 2011-es adatfelvételen, úgy tűnik, hogy hiába telt el majdnem 600 év, még mindig ugyanazok a gazdagok, mint régen. Főleg a középkori cipész és selyemkészítő céhek, meg az ügyvédek leszármazottai születtek jó helyre 600 éven keresztül. A névösszevetéses módszert azért tudták megcsinálni, mert Olaszországban gyakoriak a különleges, helyi adottságokról kapott családnevek, így nem minden második ember a helyi Kovács, Szabó vagy Tóth.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Úgy tűnik a családi tőke mindent túl tud élni, hercegséget, köztársaságot, fasizmust, államosítást, ipari forradalmat, több gazdasági válságot is.

A kutatás azt nem írja, hogy mi okozza ezt a jelenséget, de az kiderül belőle, hogy a társadalmi osztályok közötti mozgás nem olyan gyakori, mint ahogy azt a közgazdászok általában gondolják.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?